Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αρνητικό το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2020 λόγω κορωνοϊού

tags :
DBRS: Αρνητικό το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2020 λόγω κορωνοϊού
Τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες θα παράσχουν κάποια ανακούφιση
Αρνητικό είναι το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2020, λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον οίκο DBRS, ο οποίος εκτιμά ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αποδυναμωθεί από τα επίπεδα του 2019.
Η πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων ενδέχεται να ενταθούν και οι νέοι όγκοι δανεισμού θα είναι χαμηλότεροι από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, αναφέρει ο οίκος.

Η έκταση των επιπτώσεων στις καθυστερήσεις είναι αβέβαιη, αλλά τα τέλη απομείωσης πιθανόν να αυξηθούν, αντανακλώντας τις χαμηλότερες οικονομικές προβλέψεις στα μοντέλα απομείωσης.
Επίσης, θα υπάρξει και εξασθένιση της ποιότητας του ενεργητικού.
Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες θα παράσχουν κάποια ανακούφιση, αλλά δημιουργούν επίσης προκλήσεις (π.χ. χαμηλότερα επιτόκια, που απαιτούν ανοχή για ορισμένους δανειολήπτες).
Από την άποψη του ισολογισμού, οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό, τι κατά την έναρξη της κρίσης του 2008, με ισχυρότερα κεφάλαια, ρευστότητα και χρηματοοικονομικά προφίλ.
Ωστόσο, αν οι αγορές δεν καταφέρουν να ανακάμψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η DBRS αναμένει ότι ορισμένες τράπεζες θα πρέπει να καταφύγουν στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ για να καλύψουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του 2020 και να αναβάλουν ορισμένες εκδόσεις χρεών.
Βλέπει επίσης πιθανούς λειτουργικούς κινδύνους, αλλά η τεχνολογία και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να υποστηρίζουν τη συνέχεια της επιχείρησης.
"Με το ξέσπασμα της ασθένειας του κορωνοϊού, η κατάσταση εξελίσσεται ταχέως.
Ο πλήρης αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιος, ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι σαφώς αρνητικός", δήλωσε η Vitaline Yeterian από την ομάδα της DBRS.
"Θα υπάρξει πίεση στα έσοδα και θα υπάρξει πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού.
Την ίδια στιγμή, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης