Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κράτη και κεντρικές τράπεζες δαπανούν για τον κορωνοιό περί τα 8,68 τρισ. δολ. ή 21 φορές το σχέδιο Marshall... αλλά οι αγορές καταρρέουν; - Γιατί;

tags :
Κράτη και κεντρικές τράπεζες δαπανούν για τον κορωνοιό περί τα 8,68 τρισ. δολ. ή 21 φορές το σχέδιο Marshall... αλλά οι αγορές καταρρέουν; - Γιατί;
Τα 8,68 τρισεκ. δολάρια περίπου 38 φορές το ελληνικό ΑΕΠ και ξεπερνάει το σχέδιο Marshall που έφθασε στα 15 δισεκ. δολάρια με τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει σχεδιαστεί από κυβερνήσεις και τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού.
Το πακέτο στήριξης φθάνει τα 8,68 τρισεκ. δολάρια ποτέ στην ιστορία δεν είχε δοθεί τόσο μεγάλης έκτασης πακέτο οικονομικής στήριξης στην διεθνή οικονομία.
Όμως παρά το εύρος, το μέγεθος και τις ανακοινώσεις των κρατών και των κεντρικών τραπεζών τα χρηματιστήρια καταρρέουν.
Γιατί τι συμβαίνει;

Τι σχεδιάζουν να δαπανήσουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για τον κορωνοιό....

Συγκεκριμένα έως τώρα έχουν σχεδιαστεί

-Πακέτο στήριξης από τις ΗΠΑ με δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 300 δισεκ. δολαρίων
-Η FED παρέχει μέσω repos 1,5 τρισεκ. ευρώ ρευστότητα σε βραχυπρόθεσμα διαστήματα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να φθάσει στα 5 δισεκ.
-Η FED υλοποιεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισεκ.
-Η FED υλοποιεί σχέδιο ανταλλαγής swaps με τις κεντρικές τράπεζες που δυνητικά θα φθάσει τα 300 δισεκ. δολάρια
Η Ευρώπη υλοποιεί το εξής σχέδιο
-Η ΕΚΤ επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 120 δισεκ. ευρώ
- Η ΕΚΤ χορηγεί 100 δισεκ. για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες
- Το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη διάθεση 1 τρισ. δολ. για δάνεια προς επιχειρήσεις -
-Η Γερμανική KFW θα χορηγήσει έως 500 δισεκ.
-Η Ιταλική κυβέρνηση 25 δισεκ.
-Η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 300 δισεκ. ευρώ. 
-Το Eurogroup συμφώνσε το 1% του ευρωπαικού ΑΕΠ να διατεθεί για τον κορωνοιό, το ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι 14 τρισεκ ευρώ άρα το 1% είναι 140 δισεκ. ευρώ
- Η Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη 4 δισεκ. ευρώ κυρίως στα ETFs
Συνολικά το συνολικό πακέτο στήριξης με πράξεις νομισματικής πολιτικής και δημοσιονομικών κινήτρων φθάνει τα 8,68 τρισεκ. δολάρια.
Τα 8,68 τρισεκ. δολάρια περίπου 38 φορές το ελληνικό ΑΕΠ και ξεπερνάει το σχέδιο Marshall που έφθασε στα 15 δισεκ. δολάρια με τα δεδομένα της εποχής.
Σε παρούσες αξίες το σχέδιο Marshall αντιστοιχεί σε 400 δισεκ. ευρώ δηλαδή 21 φορές το σχέδιο Marshall.


Παρ΄ όλα αυτά η κρίση που έχει προκληθεί από τον κορωνοιό αποδυναμώνει την παρέμβαση και αποτελεσματικότητα των 8,68 τρισεκ. δολαρίων

Γιατί

1)Ο πλανήτης βίωσε πλασματικές αξίες απόρροια της ακραίας χειραγώγησης των κεντρικών τραπεζών
2)Δημιουργήθηκε πλασματικός πλούτος περίπου 15 τρισεκ. δολαρίων στις μετοχές και περίπου 10 τρισεκ. στα ομόλογα
3)Στην Wall αντί οι επιχειρήσεις να εστιάζουν στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη έδωσαν έμφαση στην ωραιοποίηση μετοχών και μαζί με τα διανεμόμενα κέρδη μόνο το 2019 δόθηκαν 1,22 τρισεκ. δολάρια για επαναγορές ιδίων μετοχών και μόλις 265 δισεκ. για επενδύσεις.
4)Καμία μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμιση δεν σημειώθηκε στον πλανήτη – πλην τον εμπορικό πόλεμο – τα τελευταία 10 χρόνια απόρροια του εύκολου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.
5)Είναι τόσο μεγάλη η στρέβλωση στον πλανήτη που οι δανεισμένοι τίτλοι, οι δανεισμένες μετοχές φθάνουν τα 12 τρισεκ. δολάρια παγκοσμίως.
7)Η αρρώστια, ο πανδημία του κορωνοιού μπορεί να σπέρνει το θάνατο αλλά έσπασε το απόστημα της άρρωστης τοξικότητας στην παγκόσμια οικονομία.
Η αρρώστια φέρνει υγεία στην παγκόσμια οικονομία.
8)Έχει χαθεί η ορατότητα ως προς τις συνέπειες του κορωνοιού στην πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Θα υπάρξει ύφεση, άλλοι λένε -5% για τις ΗΠΑ άλλοι -8% και για την Ευρώπη -3,5%.
Επειδή ακόμη δεν υπάρχει ορατότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ζημία.
9)Οι αγορές καταρρέουν η Wall έχει υποχωρήσει -28%, το ελληνικό χρηματιστήριο -50% γιατί μεταξύ άλλων όλοι κατανοούν ότι όλα τα δημοσιονομικά κίνητρα και η ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών κριτηρίων αποτελούν υφεσιακά μέτρα.
Ουσιαστικά ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό που προκαλεί ύφεση και για την καταπολέμηση του χρησιμοποιούνται υφεσιακής υφής όπλα.
Είναι νομοτελειακό ότι η αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία δεν θα έρθει μόνο από τον κορωνοιό αλλά και από τα υφεσιακά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης