Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Υποβάθμισε την ExxonMobil σε ΑΑ από ΑΑ+ λόγω κορωνοϊού

Standard and Poor's: Υποβάθμισε την ExxonMobil σε ΑΑ από ΑΑ+ λόγω κορωνοϊού
Η Standard & Poors αποδίδει την υποβάθμιση της ExxonMobil στον κορωνοϊό και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Σε ΑΑ από ΑΑ+ υποβάθμισε τον ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard's & Poors.
H ExxonMobil, που είχε κεφαλαιοποίηση το 2017 περί τα 500 δισεκ. δολάρια, έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της σήμερα, με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 150 δισεκ δολάρια.
Οι λόγοι για τους οποίους ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε στην εν λόγω υποβάθμιση συμπυκνώνονται στη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στη χαμηλή ζήτηση αλλά και στον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Παράλληλα, η Standard's & Poor αναμένει ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά των επιπτώσεων του κορωνοϊού δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.
Επιπλέον, το έλλειμμα των ταμειακών ροών της εταιρείας ανήλθε σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων χρέους
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η αρνητική προοπτική για την εταιρεία υπονοεί το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης στο μέλλον.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως είναι άμεση ανάγκη η εταιρεία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να βελτιώσει τις ταμειακές της ροές και να περιορίσει τα επίπεδα μόχλευσης ειδικά τους επόμενους 12 με 24 μήνες.
Κρίνεται δε μείζον ο δείκτης «λειτουργικά κέρδη / χρέος» να μειωθεί στο 60%.
Αναλόγως πρέπει να αυξηθεί και το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), επισημαίνεται.
Ωστόσο, βάσει των μικροοικονομικών και των μακροοικονομικών δεδομένων, η ExxonMobil δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί σε AA+ πριν από την παρέλευση μιας διετίας τουλάχιστον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης