Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μηδενικό ρίσκο στις εγγυήσεις του Δημοσίου σε ότι αφορά τον Ηρακλή για τα NPEs.... είναι γεγονός

tags :
Το μηδενικό ρίσκο στις εγγυήσεις του Δημοσίου σε ότι αφορά τον Ηρακλή για τα NPEs.... είναι γεγονός
Γεγονός το μηδενικό ρίσκο για τις κρατικές εγγυήσεις- Ανακοινώνεται άμεσα
Το μηδενικό ρίσκο στις εγγυήσεις του Δημοσίου σε ότι αφορά τον Ηρακλή φαίνεται να είναι πια γεγονός.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν πως αν και δεν έχει ανακοινωθεί από την επίσημη κυβέρνηση εν τούτοις οι τραπεζίτες έχουν ενημερωθεί αρμοδίως από τους θεσμούς.
Το  risk weighted asset που αν τελικώς δεν ήταν μηδέν (zero)  κινδύνευε να τινάξει το φιλόδοξο project του Ηρακλή στον αέρα ελήφθη μέσω άλλης οδού.
Πιο συγκεκριμένα είναι η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που γνωματεύει πως η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για το APS θα έχει ρίσκο μηδενικό παρά το γεγονός πως η χώρα μας δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η έμπνευση να "χρησιμοποιηθεί" η Κομισιόν ήταν του υφυπουργού Οικονομικών, κ.Γ. Ζαββού που το πέτυχε μετά από κοπιώδεις προσπάθειες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστρέχει για άλλη μια φορά στο πλευρό της Ελλάδος και βοηθάει τον SSM να λάβει την απόφαση ως αρμόδιος θεσμός, η οποία ήταν και το μεγάλου ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες: Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να λειτουργήσει όπως οι εγγυήσεις που χορηγούνται από όλες τις χώρες μέλη και οι οποίες έχουν μηδενικό κίνδυνο.
Για να γνωματεύσει σχετικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίχθηκε στην κοινοτική οδηγία για τον Κανονισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων των τραπεζών (Capital Requirements Regulation).
Βοηθητικά στην απόφαση αυτή στάθηκαν και οι τρέχουσες εξελιξεις οι οποίες δεν μπορούσαν να θέσουν την Ελλάδα εκτός παιδιάς.
Ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες μπορούν πια να υπολογίζουν την επάρκεια κεφαλαίων μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και το ερώτημα που ευλόγως τίθεται στην παρούσα φάση είναι κατά πόσον οι τιτλοποιήσεις θα προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος ή θα καθυστερήσουν.
Η απάντηση είναι πως κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα.
Οι τράπεζες δεν αλλάζουν μέχρι στιγμής τους προγραμματισμούς τους  για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ωστόσο η πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από την εξάπλωση του ιού μπορεί να είναι διαφορετική.
Οπως αναφέρουν στο BN έγκυροι τραπεζίτες οι τιτλοποιήσεις αργά ή γρήγορα θα γίνουν και αποτελούν τη μόνη λύση που έχουν οι τράπεζες να ξεφορτωθούν μαζικά κόκκινα δάνεια, ιδιαίτερα τώρα που όλα δείχνουν πως θα υπάρξει άλλη μια γενιά τέτοιων δανείων.
Το σημαντικό πάντως από την εξέλιξη του zero risk είναι, πως με τον τρόπο αυτόν δεν τίθενται εν αμφιβόλω και άλλες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου μολονότι η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα ενδέχεται τελικώς να καθυστερήσει.
Το μηδενικό ρίσκο γλυτώνει τα πιστωτικά ιδρύματα από ένα σημαντικό κόστος που μόνον για τη Eurobank ήταν σχετικώς περιορισμένο.
Η ανακοίνωση αναμένεται άμεσα εντός των προσεχών ημερών μολονότι οι διοικήσεις των τραπεζών το έχουν ήδη πληροφορηθεί αρμοδίως.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης