Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε χαμηλά δέκα ετών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW τον Μάρτιο 2020, στις -49,5 μονάδες

Γερμανία: Σε χαμηλά δέκα ετών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW τον Μάρτιο 2020, στις -49,5 μονάδες
Ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, τόνισε ότι η οικονομία της Γερμανίας «βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό»
Σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) που αφορά τη Γερμανία για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (17/3) και τα οποία αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που επικρατούν γύρω από την έξαρση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στις -49,5 μονάδες, έναντι 8,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010.
Μάλιστα, τα στοιχεία του ZEW αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης που αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη Γερμανία κατέγραψε «βουτιά» στις -43,1 μονάδες, έναντι -15,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στις -30 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ZEW που σχετίζεται με την οικονομία της Ευρωζώνης, σημειώθηκε πτώση επίσης στις -49,5 μονάδες, έναντι 10,4 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων στις 35,4 μονάδες.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην ενιαία νομισματική ένωση διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση του 2008, και συγκεκριμένα στις 38,2 μονάδες, έναντι 48,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
«Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό», σχολίασε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για να προσθέσει ότι «οι ειδικοί των χρηματοπιστωτικών αγορών αναμένουν μία πτώση στο ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα θεωρούν πολύ πιθανή μία περαιτέρω πτώση το δεύτερο τρίμηνο».
«Αυτός ο συνδυασμός έντονα αρνητικών τιμών στους δείκτες οικονομικού κλίματος και τρέχουσας οικονομικής κατάστασης έχει εμφανιστεί άλλη μία φορά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008», υπογράμμισε ο κ. Wambach, ο οποίος εκτιμά ότι «για το σύνολο του 2020, η πλειοψηφία των ειδικών αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης