Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman, Rabobank, Citigroup, Bernstein: Ο κορωνοϊός καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί κραχ στις αγορές

tags :
Goldman, Rabobank, Citigroup, Bernstein: Ο κορωνοϊός καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί κραχ στις αγορές
Πλήθος αναλυτών  αναθεωρούν σχεδόν καθημερινά σημαντικά και επί τα χείρω τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των μέτρων για τον κορωνοϊό
Πτώση αγορών τουλάχιστον κατά 50%, βαθιά ύφεση έως και 5% και κραχ στον χρηματοπιστωτικό τομέα βλέπουν οι αναλυτές λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με τις εκτιμήσεις πλέον να κάνουν λόγο για μία ακόμη στιγμή Lehman, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε τη μεγάλη κρίση του 2008.
Πλήθος αναλυτών από όλες τις πλευρές του πλανήτη αναθεωρούν σχεδόν καθημερινά σημαντικά και επί τα χείρω τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των μέτρων για τον κορωνοϊό, με το πραγματικό αντίκτυπο ακόμη να μην μπορεί κανείς να τον εκτιμήσει.
Ειδικότερα, η Capital Economics αναμένει συρρίκνωση κατά 0,7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ σε ετήσια βάση, λόγω του πλήγματος που έχουν δεχθεί οι κλάδοι των ταξιδιών και του τουρισμού από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το πλήγμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η πίεση που δέχονται ασφαλιστικές και αεροπορικές εταιρείες, ενισχύει τον κίνδυνο να ξεσπάσει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Image
Σε μια άκρως απαισιόδοξη εκτίμηση προβαίνει και η ολλανδική τράπεζα Rabobank τονίζοντας ότι είμαστε ήδη σε πόλεμο, ο κορωνοιός επιτίθεται στις κοινωνίες, στον πλανήτη στην παγκόσμια οικονομία.
Κατά την Rabobank το χάος που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός θα αργήσει να τελειώσει πιθανότατα θα φθάσουμε έως την Άνοιξη του 2021 δηλαδή μετά από ένα χρόνο για να σταθεροποιηθεί και ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση.
Κατά την Ολλανδική τράπεζα η παγκόσμια ύφεση δεν είναι απλά το βασικό σενάριο αλλά το κύριο ερώτημα είναι σε τι βάθος θα φθάσει η παγκόσμια ύφεση.
Οι αγορές πρέπει τώρα να αποδεχθούν μια αλήθεια υποστηρίζει η Rabobank είμαστε σε πόλεμο.
Οι 1700 μονάδες φαίνεται να οριοθετούν το σενάριο καταστροφής για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 αναφέρει σε νέα ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα περιθώρια πτώσης είναι 31% από τις τρέχουσες τιμές ή 50% από τα υψηλά έτους τις 3.385 μονάδες.
Η Goldman Sachs έχει συνολικά 3 φορές αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την Wall street.
Να σημειωθεί ότι ο κορωνοιός έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ στο οικονομικό σύστημα και εύλογα οι εκτιμήσεις για τους χρηματιστηριακούς δείκτες έχουν αλλάξει άρδην.
Ενώ η Goldman Sachs υποστήριζε ότι θα κλείσει ο δείκτης S&P 500 στις 3.200 μονάδες, πλέον έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις της και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να βρεθεί και στις 1.700 μονάδες.
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων και για την κινεζική οικονομία προχώρησε η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Κίνας θα συρρικνωθεί κατά 9% το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός έχει διαταράξει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ακόμα και όταν η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση των νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι εισαγόμενα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/S%26P%20return%20goldman%20recession.jpg?itok=X3FfjVoP
Το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από το Covid-19 είναι μοναδικό στην ιστορία, αναπόφευκτο και καθολικό.
Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να αποτρέψει τη μερική διακοπή της λειτουργίας της οικονομίας, αναφέρει η Citigroup σε νέα ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει ύφεση της τάξεως του 0,8% το 2020.
Ακόμη και σε εκείνες τις χώρες όπου η κυβέρνηση είναι λιγότερο διατεθειμένη να λάβει ενεργά μέτρα περιορισμού (π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο), το κοινό και οι εργοδότες, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, περιορίζοντας τις δραστηριότητες που συνεπάγονται σωματική επαφή και προωθούν την αυτοαπομόνωση.
Image
Επίσης, γεγονός είναι ότι το σοκ είναι καθολικό: επηρεάζει κάθε οικονομία (σίγουρα στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία χώρα απρόσβλητη), αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι το σοκ γενικεύεται σε όλους τους τομείς, με την έννοια ότι σχεδόν κάθε άτομο σε ολόκληρη την κοινωνία επηρεάζεται από το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων, των περιορισμών στα ταξίδια ή οποιοδήποτε από τα άλλα μέτρα περιορισμού.
Αρνητικό είναι το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2020, λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον οίκο DBRS, ο οποίος εκτιμά ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αποδυναμωθεί από τα επίπεδα του 2019.
Η πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων ενδέχεται να ενταθούν και οι νέοι όγκοι δανεισμού θα είναι χαμηλότεροι από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, αναφέρει ο οίκος.

Σοκάρει η Alliance Bernstein για τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στο ΑΕΠ των ΗΠΑ αναφέροντας ότι θα υποχωρήσει -8%.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρία Alliance Bernstein με 585 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και από τις πλέον αξιοσέβαστες στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο πανικός του κορωνοιού δεν έχει εκτιμηθεί για το εύρος των μεγάλων παρενεργειών που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία.
Σε ανάλυση της η Alliance Bernstein αναφέρει ότι δύο από τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη μεταπολεμική περίοδο σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα και τον πανικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης