Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Ποια τράπεζα θέλησε να σώσει η Fed με την επαναγορά των repos;

tags :
Phoenix Capital: Ποια τράπεζα θέλησε να σώσει η Fed με την επαναγορά των repos;
Η Fed προχώρησε στο πρόγραμμα των repos γιατί μία ή και περισσότερες τράπεζες ήταν απελπισμένες για κεφάλαια, στο κατώφλι μιας χρεωκοπίας τύπου Lehman Brothers
Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Fed ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εφαρμογή ορισμένων προγραμμάτων επαναγοράς "repo", προγραμμάτων μέσω των οποίων η Fed επιτρέπει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δεσμεύουν assets στην Fed, έναντι μετρητών.
Την εποχή που η Fed ανήγγειλε αυτό, ισχυρίστηκε ότι υλοποίησε τα προγράμματα αυτά για να βοηθήσει με μια κεφαλαιακή κρίση λόγω της φορολογικής περιόδου.
Ωστόσο, αυτή η δικαιολογία αποδείχθηκε αναληθής, καθώς τα προγράμματα repos επεκτάθηκαν από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο και τελικά τράβηξαν ως τον Ιανουάριο 2020, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Phoenix Capital.
Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επαναγοράς αυξήθηκαν σε όγκο από 75 δισεκ. δολάρια για επανατιμολόγια διάρκειας μίας ημέρας και 30 δισεκ. δολάρια για προθεσμιακές συμβάσεις επαναγοράς, σε 120 δισεκ. δολάρια σε repos και 45 δισεκ. δολάρια σε προθεσμιακές συμφωνίες επαναγοράς.
Γιατί θα έκανε η Fed αυτό, τη στιγμή που η οικονομία ήταν σε άνοδο και δεν υπήρχαν ενδείξεις ή συστημικός κίνδυνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ;
Η Fed το έκανε αυτό επειδή ένα ή και περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν σε κακή κατάσταση και απελπισμένα για κεφάλαιο.
Και με τον όρο κακή κατάσταση εννοείται στο κατώφλι μιας χρεωκοπίας τύπου "Lehman Brothers".
Δεν γνωρίζουμε ποιο ίδρυμα είναι, αλλά εξετάζοντας το γεγονός ότι η Fed ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα γύρο έκτακτης ανάγκης ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε repos ... και ακόμη και αυτό έπαψε να καταρρέει η αγορά, υποδηλώνει ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θεσμικό όργανο (σκεφτείτε το μέγεθος της Deutsche Bank ή της UBS ).
Έχοντας αυτό υπόψη, δεν έχει σημασία τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό ή την οικονομία.
Εάν αποτύχει ένας μεγάλος συστημικά σημαντικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός ή τράπεζα, θα μπορούσαμε να λάβουμε μια ρευστοποίηση τύπου Lehman στις αγορές.
Αν νομίζετε ότι υπερβάλλει η αναφορά, θυμηθείτε ότι οι ΟΚΤΩ μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, μόλις ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να αρχίσουν να έχουν πρόσβαση στο παράθυρο έκπτωσης της Fed: ένα μέσο, μέσω του οποίου η Fed παρέχει στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι τράπεζες δεν το έχουν πράξει από το 2008.
Και πάλι, ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ιδρύματα έχουν ΠΟΛΥ ΜΕΓΆΛΟ πρόβλημα εδώ.
Το γεγονός ότι ακόμα και ΜΕ 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε repos δεν διορθώθηκε αυτό το θέμα σημαίνει ότι υπάρχει ένε πραγματικά σοβαρό συστημικό πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης