Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο τραπέζι η αξιοποίηση του κεφαλαιακού μαξιλαριού των 30 δισ. για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και ΑΜΚ τραπεζών με κρατικά κεφάλαια

Στο τραπέζι η αξιοποίηση του κεφαλαιακού μαξιλαριού των 30 δισ. για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και ΑΜΚ τραπεζών με κρατικά κεφάλαια
Οι αυξήσεις κεφαλαίου προφανώς για να υλοποιηθούν θα απαιτήσουν reverse split από όλες τις τράπεζες αλλά η ουσία είναι μια οι ελληνικές τράπεζες θα εξυγιανθούν πραγματικά για πρώτη φορά.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής χαλάρωσης αλλά και της ευελιξίας στην χρήση κρατικών κεφαλαίων που έχει αποφασίσει η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό… βρίσκονται και τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer – που διαθέτει το ελληνικό κράτος.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι ήταν αρχικό ύψους 24,1 δισεκ. ευρώ και δημιουργήθηκε με ένα στρατηγικό σκοπό να εξυπηρετήσει τις δανειοδοτικές ανάγκες του δημοσίου έως το 2022 εάν η Ελλάδα δεν μπορούσε να βγει στις αγορές.
Εν συνεχεία προστέθηκαν κεφάλαια από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους και έτσι το λεγόμενο κεφαλαιακό μαξιλάρι είναι 30 με 32 δισεκ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση εξετάζονται πλέον διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσαν τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού να αξιοποιηθούν.
Μέχρι πρότινος ίσχυε το εξής, τα 30 δισεκ. υπήρχαν μόνο ως μηχανισμός ασφαλείας, πρακτικά δεν μπορούσε η Ελλάδα να τα αξιοποιήσει γιατί αμέσως οι αγορές εάν αντιλαμβάνονταν ότι δεν μπορεί να δανειστεί το ελληνικό κράτος από τις αγορές θα θεωρείτο άκρως αρνητική εξέλιξη.
Στην κυβέρνηση όπως αποκάλυψε και ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου στην εκπομπή Market Watch που είναι προιόν συνεργασίας του bankingnews με το Action τόνισε ότι
1)Τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο ελληνικό κράτος από το πρωτογενές πλεόνασμα να το κατευθύνει στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών παρενεργειών του κορωνοιού.
2)Επίσης σε ερώτηση εάν θα ήταν κατάλληλη ευκαιρία μέρος των κρατικών κεφαλαίων να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες και να κρατικοποιηθούν προσωρινά με στόχο την ριζική εξυγίανση τους από τα NPEs… τόνισε ότι απαιτείται θαρραλέα λύση ωστόσο ειδικά για τις τράπεζες θα πρέπει να είναι προιόν συμφωνίας τραπεζών, κυβέρνησης και εποπτικών οργάνων όπως ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κρατικοποιήσεις ωε έννοια αρχίζει να αυξάνεται στην πολιτική επιχειρηματολογία στην Ευρώπη.
Ο Le Maire ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις που υποφέρουν από αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της εθνικοποίησης - κρατικοποίησης, αν χρειαστεί  

Τι μπορεί να συμβεί;

Τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού που έχει η Ελλάδα και αποτελεί ισχυρό όπλο στην προσπάθεια της να δανείζεται φθηνά από τις αγορές πρέπει να χρησιμοποιηθούν χωρίς καμία αμφιβολία.
Όμως πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χρήση τους χρήζει προσοχής.
Π.χ. ενώ τα 24,1 δισεκ. που είναι η βάση του κεφαλαιακού μαξιλαριού και χορηγήθηκε από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης δόθηκαν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους… εάν χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό οι αγορές θα το πάρουν άκρως αρνητικά.
Το γεγονός ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στο 3,60% από 0,90% πρόσφατα δεν είναι απόρροια μόνο του sell off στα ομόλογα και στις μετοχές λόγω της κρίσης του κορωνοιού.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι εάν κλείσουν οι πόρτες της Ελλάδος στις αγορές θα υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι και προφανώς η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές είναι ξεκάθαρο credit negative, αρνητική εξέλιξη.
Την ίδια στιγμή για την εθνική οικονομία το σχέδιο να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου κρατικά κεφάλαια, μπορεί προσωρινά να κρατικοποιηθούν αλλά θα λύσουν εφάπαξ μια και έξω το πρόβλημα με τα προβληματικά δάνεια.
Τα 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα γίνουν μια και έξω 8-10 δισεκ., οι τράπεζες θα έχουν καθαρίσει οριζόντια με τα NPEs, θα έχουν πλήρως και με απόλυτα καθαρό τρόπο εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει ώθηση στην οικονομία και τότε πραγματικοί επενδυτές θα σπεύσουν να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες που θα είναι καθαρές.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες όντας καθαρές θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία.

Το bankingnews έχει παρουσιάσει με πολύ σαφή τρόπο μια θέση για τις τράπεζες που πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιολογηθεί από την κυβέρνηση και τις τράπεζες.

Ο κορωνοιός η μεγάλη και τελευταία ευκαιρία των ελληνικών τραπεζών - Κρατικοποίηση με κεφάλαια από το capital buffer των 24,1 δισ

Μήπως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία;
Μήπως ήρθε η ώρα οι τράπεζες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία;
Μήπως ήρθε η ώρα για μια αποφασιστική λύση με τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών ύψους 70 δισεκ.
Μήπως ήρθε η ώρα μέσω των τραπεζών να σχεδιαστεί η μεγάλη αλλαγή στην οικονομία;
Μήπως ο κορωνοιός είναι η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες;
Εδώ και περίπου 10 ημέρες το bankingnews αναφέρει ότι με αφορμή τον κορωνοιό και αξιοποιώντας την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των NPEs;
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Πριν τον κορωνοιό είχαμε στις ελληνικές τράπεζες
-25 δισεκ. tangible book κεφάλαια.
-Περίπου 70 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα
-Περίπου 10 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία
-Ορισμένα βασικά collaterals όπως τα ακίνητα άρχισαν να ανακάμπτουν
-Οι τράπεζες άρχιζαν να σχεδιάζουν πλάνα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Όλα αυτά τα σχέδια έχουν παταχτεί στο καλάθι των αχρήστων.
Η νέα πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή.
Ο κορωνοιός μπορεί να προκαλέσει συστημικό σοκ στην οικονομία με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 από -2% έως -4%.
Μια τέτοια εξέλιξη άκρως δυσμενής για την ελληνική οικονομία
-Θα επιδεινώσει τα υπάρχοντα NPEs, η προσπάθεια να υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση σε παλαιά NPEs θα αποτύχει.
-Θα δημιουργηθεί νέα γενιά προβληματικών δανείων, εξέλιξη που δεν είχε αξιολογηθεί από τις τράπεζες
-Θα επιδεινωθούν εκ νέου τα collaterals π.χ. ακίνητα εξέλιξη που θα επιδεινώσει συνολικά το προφίλ των δανείων
-Θα παγώσουν πλήρως όλα τα σχέδια για νέες χορηγήσεις δανείων
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι τράπεζες θα υποστούν πλήγμα με επίκεντρο τα κεφάλαια τους.
Ήδη οι τράπεζες διαθέτουν 25 δισεκ. tangible book κεφάλαια και 16 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC.
Σε ένα σενάριο μεγάλης επιδείνωσης και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών θα εκμηδενίζονταν λόγω της σχεδιαζόμενης εξυγίανσης των NPEs…οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.
Η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες είναι τώρα.
Τώρα που η Ευρώπη δέχεται να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια χωρίς αυτό να θεωρηθεί κρατική βοήθεια state aid, τώρα που η Ευρώπη λόγω της κρίσης του κορωνοιού είναι διατεθειμένη να ελαστικοποιήσει τα κριτήρια είναι η ευκαιρία να παρθεί μια γενναία απόφαση.
Ο στόχος θα είναι η άμεση εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια.
Θα χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ώστε μέρος αυτών να κατευθυνθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Πόσα κεφάλαια θα χρειάζονταν;
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονταν για να εξυγιανθούν πλήρως 8-9 δισεκ. πριν την κρίση του κορωνοιού.
Με την κρίση θα υπάρξει επιδείνωση, ωστόσο οι τράπεζες με 10 δισεκ. ή 10-12 δισεκ. θα μπορούσαν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα των NPEs.
Η Πειραιώς θα χρειαζόταν 4 δισεκ.
Η Alpha bank περίπου 2,5 με 2,8 δισεκ.
Η Εθνική 1,5 δισεκ.
Η Eurobank 1,5 δισεκ. ευρώ
Συνολικά 10 δισεκ. ευρώ τα οποία θα είχαν ένα στόχο την οριστική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών τα NPEs αμέσως θα μειώνονταν στο 3-4% η εμπροσθοβαρής εξυγίανσης θα είναι εφάπαξ.
Οι τράπεζες θα κρατικοποιούνταν, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα έπρεπε να αλλάξουν αντιθέτως οι τωρινές διοικήσεις να αναλάβουν την διαδικασία ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθήσει.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλήρως εξυγιασμένους ισολογισμούς και μετά από 1,5 χρόνο π.χ. θα μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν και να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια.
Οι μέτοχοι ειδικά οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν απίσχναση, dilution αλλά στην πράξη θα έχουν συνδράμει στην πλήρη εξυγίανση του κλάδου.
Η φάση ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθήσει θα είναι επιτυχής γιατί οι τράπεζες θα έχουν να πουλήσει μια πραγματική ιστορία ανάπτυξης, είναι καθαρές, έχουν καθαρούς ισολογισμούς.

Υποσημείωση

Το ηθικό και πρακτικό δίλημμα των ιδιωτών μετόχων είναι ότι θα υποστούν ακραίο dilution – αραίωση – απίσχναση  ωστόσο τι θέλουμε να μην χάσουν οι ιδιώτες μέτοχοι που έχουν ήδη χάσει με την καταστροφή που έχει συντελεστεί ή να εξυγιανθούν 100% οι ελληνικές τράπεζες;
Οι αυξήσεις κεφαλαίου προφανώς για να υλοποιηθούν θα απαιτήσουν reverse split από όλες τις τράπεζες αλλά η ουσία είναι μια οι ελληνικές τράπεζες θα εξυγιανθούν πραγματικά για πρώτη φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης