Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα για αναχαιτιστεί το παλιρροϊκό κύμα του κορονοϊού

Μέτρα 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα για αναχαιτιστεί το παλιρροϊκό κύμα του κορονοϊού
Παράλληλα προωθείται η καταβολή ειδικού επιδόματος ύψους 400 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων έχει κλείσει η επιχείρηση, ενώ ετοιμάζονται νέες ασφαλιστικές και φορολογικές διευκολύνσεις.
Δύναμη πυρός με μέτρα αξίας 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ εξαπολύει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το παλιρροϊκό κύμα του κορονοϊού που σαρώνει την οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει αυτή τη στιγμή ρολά, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εταιρειών που θα ανοίξουν μετά το πέρας της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή σε 600.000 με 700.000 υπολογίζεται ο αριθμός των πολιτών που δεν εργάζονται και θα αυξηθεί σε περισσότερους από 850.000, τείνοντας σταδιακά να φτάσει ακόμη και το 1 εκατομμύριο, μετά το λουκέτο σε όλα τα καταστήματα από τον χώρο του λιανεμπορίου.
Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπαίνει από σήμερα σε ισχύ, δημιουργώντας έτσι δρόμους - φαντάσματα στις εμπορικές συνοικίες της χώρας. Κάτι ανάλογο είχε να ζήσει η ελληνική οικονομία από τα μνημόνια που άφησαν πίσω τους ορδές ανέργων και με την ιστορία, όπως όλα δείχνουν, να επαναλαμβάνεται.
Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζονται φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας τους επόμενους μήνες με το μεγαλύτερο κύμα των ανέργων να προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια από τον τουρισμό χάνονται 26.000 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα προωθείται η καταβολή ειδικού επιδόματος ύψους 400 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων έχει κλείσει η επιχείρηση, ενώ ετοιμάζονται νέες ασφαλιστικές και φορολογικές διευκολύνσεις.
Το νέο κύμα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων «κλείδωσε» σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ στο πακέτο περιλαμβάνονται και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με βασικό κριτήριο την πτώση του τζίρου.

Τα μέτρα θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και -με βάση την απόφαση που έλαβε το Eurogroup της Δευτέρας- δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ τυχόν συμπληρωματικά, που οπωσδήποτε θα απαιτηθούν στη συνέχεια, καθώς ο λογαριασμός των απαιτήσεων θα αυξάνει όσο η χώρα θα ερημώνει, θα καλυφθούν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού ή από το «μαξιλάρι» των εσόδων.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα πρόκειται να ανακοινωθούν τα εξής:

■ Καταβολή ειδικού επιδόματος στους εργαζόμενους των οποίων η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της.
Το επίδομα θα ανέρχεται σε 400 ευρώ, αν και υπήρξαν εισηγήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας.
Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το επίδομα θα καλύπτονται παράλληλα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του υπόχρεου. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κ.λπ.

■ Παράταση για ακόμη 4 μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.

■ Πιθανή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα.

■ Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές πληρωμής δανείων και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων.
Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «παγώνει» η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο, ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.

Ακόμη εξετάζεται να δοθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συντάξεις του Δημοσίου για να μη δημιουργηθούν ουρές στα ATMs των τραπεζών ή ακόμη και στα γκισέ, καθώς τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοικτά.

Εξάλλου παρατείνεται μέχρι τις 10 Απριλίου 2020 η προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων από τους εκτιμητές για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Με βάση την αρχική διορία οι εκτιμητές θα έπρεπε να είχαν παραδώσει χθες τις εισηγήσεις τους με τις προτεινόμενες τιμές σε 10.000 περιοχές της χώρας ώστε στη συνέχεια να «φιλτραριστούν» από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης