Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία

tags :
Κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία
του Χάρη Ντιγριντάκη
Ισχυρότατο πλήγμα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξ αιτίας της εξάπλωσης του COVID-19.
Την ίδια ώρα που και η Κύπρος κλείνει τα ξενοδοχεία της έως τις 30 Απριλίου, σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Επιπλέον, η έρευνα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαρτίου, αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019.
Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το 1/4 των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από Τour Οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.
Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.
“Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον COVID-19”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
“Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια”, συμπλήρωσε ο κ. Βασιλικός.

Κρουαζιέρα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), λόγω των εκτάκτων μέτρων που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση περιορίζεται προσωρινά ο κατάπλους όλων των επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια και η με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα πλοία για προληπτικούς λόγους.
Οι απαγορεύσεις αυτές ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 15/03/2020 και ώρα 15:00 έως και 15/04/2020 και ώρα 15:00.
«Καθώς αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, αναγνωρίζουμε την απόφαση επιβολής του προληπτικού αυτού μέτρου που περιορίζει προσωρινά την κίνηση των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια. Η δημόσια υγεία και η ασφάλεια προέχουν» δήλωσε η κα Μαρία Δεληγιάννη, Εκπρόσωπος της CLIA Europe στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα κρουαζιερόπλοια επηρεάζονται από το κλείσιμο λιμένων και την αναστολή των λειτουργιών τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ενθαρρύνουμε τους λιμένες να επιτρέψουν στα πλοία να ολοκληρώσουν τα ταξίδια τους και να προσφέρουν καταφύγιο στα πλοία εν αναμονή της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους».

Αegean Airlines
Στον δραστικό περιορισμό των δρομολογίων της αναγκάζεται να προχωρήσει η Aegean Airlines όταν την ίδια στιγμή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της για τη χρήση 2019 με άνοδο 16 % στα καθαρά της κέρδη.
Παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 516,9 εκατ. ευρώ ενδεικτικό της ρευστότητας της εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες, και έως τα τέλη του Απριλίου, το μεγαλύτερο μέρος των συχνοτήτων ή και πτήσεων εξωτερικού θα διακοπούν ενώ και το δίκτυο εσωτερικού θα περιοριστεί σημαντικά σε συχνότητες.
Θα διατηρηθεί ένα βασικό πρόγραμμα περιορισμένων συχνοτήτων στους βασικούς προορισμούς της ΕΕ και σε όλους τους προορισμούς του εσωτερικού.
Επίσης, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, έχει δηλώσει τη διάθεση, να εκτελέσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που τυχόν βρίσκονται σε χώρες που έχουν ήδη διακοπεί ή πρόκειται να διακοπούν πτήσεις.
Η AEGEAN εφαρμόζει ήδη πολιτική αλλαγών χωρίς rebooking fees για αλλαγή εισιτήριων σε μεταγενέστερες ημερομηνίες ταξιδίου.
Επιπλέον, για τους επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται (και δεν θέλουν να κάνουν άμεσα rebooking σε άλλη ημερομηνία) παρέχεται η δυνατότητα να τους χορηγηθεί ένα «voucher» ίσης αξίας με το αρχικό κόστος του εισιτηρίου τους, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου της AEGEAN και της Olympic Air (εσωτερικού ή εξωτερικού) για έως και ένα χρόνο από την έκδοση του.
Οι επιβάτες καλούνται για όποιες πληροφορίες να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της εταιρείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aegeanair.com. Δεν υπάρχει λόγος επικοινωνίας με το τηλεφωνικό κέντρο.
Η δυνατότητα rebooking είναι ήδη ενεργή από το web site ενώ η υπηρεσία εγγραφής για το credit voucher θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά από το web site το αργότερο έως την 19 Μαρτίου.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης