Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Sell off στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές 3,80%, πιέσεις στις τράπεζες -11%, νέο χαμηλό για Alpha - Το ΧΑ -0,93% στις 487 μον. προσεχώς 400 -380 μον.

Sell off στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές 3,80%, πιέσεις στις τράπεζες -11%, νέο χαμηλό για Alpha - Το ΧΑ -0,93% στις 487 μον. προσεχώς 400 -380 μον.
Τα δημοσιονομικά μέτρα των κυβερνήσεων, τα μέτρα κεντρικών τραπεζών και θεσμών αδυνατούν να αλλάξουν την επενδυτική ψυχολογία που έχει καταρρεύσει μαζί με τις μετοχές
(upd20) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 487 μονάδες από αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4% καθώς περιορίστηκαν οι αρχικές πιέσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές  μετοχές... με την Coca Cola αμετάβλητη από -9,5% ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη +7,49% του δεικτοβαρή ΟΤΕ.
Στις τράπεζες συνεχίστηκε το sell off με την Εθνική -11,38% και Alpha Bank στο 11,38% σε νέο ιστορικό χαμηλό ενδοσυνεδριακά στα 0,5420 ευρώ και ακολούθησαν Πειραιώς -4,95% με ενδοσυνεδριακά κέρδη +4,5% και Eurobank -4,88%.
Με μια κίνηση πανικού λόγω της επιδημίας COVID-19, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε το short selling από τις 18 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2020 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όσες φορές πάρθηκαν μέτρα που ήταν ενάντια στην ελευθερία των αγορών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Επιπλέον, συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές με τον δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,83%, τον δείκτη Dax στην Γερμανία στο -4,7%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1% ενώ συνεχίζεται το sell off στην Wall Street με τον Dow Jones στο -6,4%
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν η Ευρωζώνη εξετάζει ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα
ενώ διαθέσιμα είναι και τα 410 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο του ESM.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,80% από 4,16 υψηλό ημέρας, όταν πρόσφατα ήταν στο 0,90% ιστορικό χαμηλό, ωστόσο έχουν περιοριστεί οι πωλήσεις στα ομόλογα της νότιας Ευρώπης με την Ιταλία στο 2,22% από 3,01% νωρίτερα.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο που πιθανότατα θα ολοκληρώσει την βίαιη πτώση της στις 380 με 400 μονάδες... δεν είναι ζητούμενο που βρίσκεται ο πάτος του βαρελιού αλλά εάν θα ανακάμψει στην συνέχεια καθώς ο κίνδυνος είναι διεθνώς και για την Ελλάδα οι αγορές και οι οικονομίες να βυθιστούν αλλά η ανάκαμψη να είναι πολύ αργή.

Για 4η φορά η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα παρενέβη στην αγορά ανακοινώνοντας νέα μέτρα παροχής ρευστότητας που δυνητικά θα φθάσουν έως τα 800 δισεκ.
Μεταξύ αυτών είναι και το Primary Dealer Credit Facility, για την υποστήριξη των πιστωτικών αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων  
Από την άλλη, με βάση ισχυρές ενδείξεις, η  ΕΚΤ και ο ESM φαίνεται ότι διάκεινται θετικά στην έκδοση ευρωομολόγων ενώ η Γερμανία που ήταν ξεκάθαρα αρνητική… αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις.
Δυνητικά θα μπορούσαν να εκδοθούν πάνω από 200 δισεκ. ευρωομόλογα και ας υποτεθεί ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 8 δισεκ. ή το 4% του συνολικού ποσού που δυνητικά μπορεί να εκδοθεί.
Η Ελλάδα θα έπαιρνε τα 8 δισεκ. τα οποία θα κάλυπτε η ΕΚΤ και τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την τόνωση της οικονομίας.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής χαλάρωσης αλλά και της ευελιξίας στην χρήση κρατικών κεφαλαίων που έχει αποφασίσει η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό… βρίσκονται και τα 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer – που διαθέτει το ελληνικό κράτος.
Η αιτία για τις μαζικές πωλήσεις που πραγματοποιούνται στην αγορά ομολόγων  πέρα από τον πανικό για τον covid 19 είναι ότι ορισμένοι βλέπουν χρήση των 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού είτε για το χρέος, είτε για τις τράπεζες, μετά την απόφαση των θεσμών να δώσουν ευελιξία στην Ελλάδα και να επιτρέψουν την χρήση κεφαλαίων χωρίς να θεωρηθεί κρατική βοήθεια.
H χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού για το χρέος θα αποδειχθεί credit negative για την Ελλάδα, θα είναι απόδειξη αδυναμίας εξόδου στις αγορές.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,80%, από 4,16% υψηλό ημέρας και με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 2,22% από 3,01% υψηλό ημέρας  με το μεταξύ τους spread στις 158 μονάδες βάσης .
Σημειώνεται ότι σημερινές αρχικά μεγάλες πωλήσεις κρατικών ιταλικών ομολόγων περιορίστηκαν μετά από δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας παρενέβη για να αγοράσει ιταλικά ομόλογα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να σταθεροποιήσει την εξαιρετικά άστατη αγορά.

Επίσης, το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 399 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 0,98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ βελτίωση καταγράφεται στο CDS της Αργεντινής στις 18.347 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,29% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,26%
Στο πρώτο δεκάλεπτο, με  ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,82%
Λίγο τις 14:30, εντάθηκαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική και Alpha Bank και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -11,24%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στο -0,93% στις 487 μονάδες έχοντας υψηλό στις 490,65 μονάδες και χαμηλό στις 473,17 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ,  ο όγκος 53,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 38,4 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,52 εκατ. ευρώ και όγκου 3,71 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.. .
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξάις 300 χιλ. ευρώ.και η Eurobank 3 εκατ. τεμάχια αξίας 970 χιλ. ευρώ.. .
Ο ΟΤΕ 52 χιλ. τεμάχια αξάις 522 χιλ. ευρώ, η Μotor Oil διακίνησε 72 χιλ. τεμάχια αξίας 888 χιλ. ευρώ και η Jumbo 75 χιλ. τεμάχια αξίας 817 χιλ.ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 487 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 470 και ακολουθούν οι 450, 400 και οι 380 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται  οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι  650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 282 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 300 μονάδων και με επόμενη τις 250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  400 και ακολουθούν οι 450 μονάδες.

Η επικαιρότητα

Υπό καθεστώς πολιορκίας έχει θέσει όλο τον πλανήτη η πανδημία του αόρατου εχθρού Covid-19, ο οποίος έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να κλείνουν τα σύνορά τους, να θέτουν στον πάγο τις οικονομίες τους, να περιορίζουν συναθροίσεις, μετακινήσεις πολιτών, επικοινωνίες, μέτρα πρωτόγνωρα για τη σύγχρονη ιστορία του κόσμου.
O κορωνοιός στον πόλεμο που κήρυξε κατά της ανθρωπότητας μέχρι τώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 7.955 ανθρώπους, τα κρούσματα έχουν φθάσει στα 198.756 ενώ έχουν θεραπευτεί συνολικά 81.961 άνθρωποι.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή αυτή τη στιγμή παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 3.407, ξεπερνώντας ακόμα και εκείνους που έχουν καταγραφεί στην Κίνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 72.418, εκ των οποίων 3.064 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Παράλληλα 4.209 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο.
Η Ιταλία είναι με διαφορά, η χώρα της ΕΕ που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα του κορωνοϊού καθώς μετρά 2.503 νεκρούς και 31.506 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχοντας ακόμα 2.060 ανθρώπους που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και ακολουθεί η Ισπανία, η οποία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τα κρούσματα και τους νεκρούς (533).
Συνολικά 387 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας επίσημη ενημέρωση του υπουργεία Υγείας, εκ των οποίων 35 είναι νέα ενώ οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 5.
Τη δεύτερη δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά λόγω του κορωνοϊού ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ά. Γεωργιάδης.
Tα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση βασίζονται και στις αποφάσεις του Eurogroup.
Καλώντας εκ νέου τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη, συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη, ώστε να ξεπεραστεί η εξαιρετικά δύσκολη περίοδος με το μικρότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε μέτρα, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό.
Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων και ιδιωτών, επίδομα 800 ευρώ για όσους μένουν προσωρινά χωρίς δουλειά, μειωμένο ενοίκιο για επαγγελματική στέγη και α' κατοικία κ.λπ.
Ρήτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές απώλειες  έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (18/3) οι αγορές της Ασίας παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, μετά τις δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για παροχή στήριξης στην αμερικανική οικονομία κατά το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,68%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,83%, ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -4,86% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -4,56%

Επιθετικές πωλήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συνεχίζονται οι επιθετικές πωλήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις δεσμεύσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ρευστότητας, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -4,7%, ο CAC στο Παρίσι στο -6%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -4% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -6,4%, ο S&P στο -6%, ο Nasdaq στο -5% ενώ το ETF GREC κινείται στο -7,25% (4,75 δολ.)

Sell off στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο Εθνική -11,38% και Alpha  -9,99%

Συνεχίστηκαν οι επιθετικές πωλήσεις στις τράπεζες με την Εθνική και την Alpha Bank να κλείνουν με τις μεγαλύτερες απώλειες αλλά με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,8862 ευρώ, με πτώση -11,38%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 811 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,59 ευρώ, με πτώση -9,99%, με όγκο 11,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 911 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/3/2019 στα 0,5420 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9505 ευρώ, με πτώση -4,95% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,33234 ευρώ, με πτώση -4,88% με όγκο 16,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,69 ευρώ, με πτώση -7,26% και με κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,17 ευρώ, με άνοδο +3,03% και όγκο 538 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,36 ευρώ, με άνοδο +2,15% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Motor Oil -14,43%, κέρδη +7,49%  για τον ΟΤΕ

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Ελλάκτωρας, Aegean, ΟΛΠ, Φουρλής..
Στον αντίποδα, με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο ΟΤΕ και ακολούθησαν Τιτάνας ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ..... .
 H Coca Cola έκλεισε στα 16,99 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 6,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,04 ευρώ, με άνοδο +7,49% και αποτίμηση 4,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,76 ευρώ, με άνοδο +4,14% και αποτίμηση 408 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7940 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 416 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 5,8850 ευρώ με πτώση -2,73% και αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 9,35 ευρώ, με άνοδο +5,36% και κεφαλαιοποίηση 771 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,5550 ευρώ με πτώση -2,98% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,60 ευρώ, με πτώση -14,43% και κεφαλαιοποίηση 952 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 5,1450 ευρώ με πτώση -2,37% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 11,19 ευρώ με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,09 ευρώ, με άνοδο +4,10% και κεφαλαιοποίηση 649 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,6750 ευρώ, με πτώση -3,80% και κεφαλαιοποίηση στα 191 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0516 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα ομόλογα με το 10ετές στο 3,80% με την Ιταλία 2,22% και spread 158 μ.β.   

Νέες πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού ενώ έχουν περιοριστεί οι αρχικές σημαντικές πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης με το spread με την Ιταλία να βρίσκεται στις 158 μ.β..  
Οι επενδυτές πουλούν assets που καταγράφουν κέρδη και έτσι εξηγείται η επιθετικότητα των πωλήσεων το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά ομόλογα.
Συν τοις άλλοις στην Ελλάδα υπάρχει ειδικός λόγος καθώς υπάρχει η πιθανότητα χρήσης των 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer – για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του δημοσίου και ίσως και για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού.  
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα  για να φθάσει στο 3,85%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 3,80% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 2,22% από 3,01%.
Σημειώνεται ότι σημερινές μεγάλες πωλήσεις κρατικών ιταλικών ομολόγων περιορίστηκαν μετά από δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας παρενέβη για να αγοράσει ιταλικά ομόλογα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να σταθεροποιήσει την εξαιρετικά άστατη αγορά.
Επίσης, να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 3,80% με το αμερικανικό 10ετές 1,09% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 158 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 101,45 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,63% με απόδοση αγοράς 2,78% και απόδοση πώλησης 3,47%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,65 μονάδες βάσης και απόδοση 3,63%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 198,65 μονάδες βάσης και απόδοση 3,75% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,55 μονάδες βάσης και απόδοση 3,66% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 91,45 μονάδες βάσης και απόδοση 3,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 100,20 μονάδες βάσης και απόδοση 3,75% με απόδοση αγοράς 3,82% και απόδοση πώλησης 3,67%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 99 μονάδες βάσης και απόδοση 3,72% με απόδοση αγοράς 3,80% και απόδοση πώλησης 3,65% ωστόσο έφθασε έως το 4,14% ενδοσυνεδριακά.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,50 μονάδες βάσης και απόδοση 3,80%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 78,35 μονάδες βάσης και 3,85% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 102,35 μονάδες βάσης και απόδοση 3,85%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και απόδοση 3,75%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 407 μονάδες βάσης από 320 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 399 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 18.347 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,99% ή 399 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Περιορίζονται οι πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Περιορίζονται οι επιθετικές πωλήσεις που σημειώθηκαν αρχικά τις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν η Ευρωζώνη εξετάζει ανοιχτή προληπτική πιστωτική γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα ενώ διαθέσιμα είναι και τα 410 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο του ESM.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Μαρτίου 2020 στο 2,22% από 3,01% υψηλό ημέρας .
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/3/2020 στο -0,27%
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,909%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,48% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,22% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,01%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης