Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως θα λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση των 800 ευρώ, λόγω κορωνοϊού

tags :
Πως θα λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση των 800 ευρώ, λόγω κορωνοϊού
Απαγόρευση απολύσεων - 800 ευρώ σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και πάγωμα εισφορών για 3 μήνες στα μέτρα του υπ. Εργασίας
Απαγόρευση των απολύσεων για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊου, οι οποίες θα καθίστανται άκυρες και αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ που θα χορηγηθεί στις αρχές Απριλίου στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν για το διάστημα απο 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου, αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι με βάση τον ΚΑΔ επλήγησαν, προβλέπουν μεταξύ των άλλων τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα οικονομικά υπουργεία.
Το παραπάνω ποσό θα χορηγηθεί και σε ανέργους που λήγει το επίδομα ανεργίας στις 31/03/2020 αφου παρατείνετε για δύο μήνες η χορηγηση του και αντί για 12 μήνες θα λάβουν επίδομα για 14 μήνες.
Επίσης για τους ανέργους προβλέπεται παράταση για δύο μήνες καταβολής του επιδόματος ανεργίας (συνολικά 800 ευρώ) για όλους όσους παίρνουν επίδομα ανεργίας και των μακροχρόνια ανέργων και λήγει μέχρι 31 Μαρτίου.
Εξάλλου η ρήτρα μη απόλυσης συνδέεται με την χορήγηση όλων των ευνοϊκών μέτρων. Παράλληλα θα καλυφθούν πλήρως όλες οι ασφαλιστικές τους εισφορές των εργαζομένων που θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Παράλληλα προβλέπεται αναβολή καταβολής των εισφορών των επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και αυτών που είναι ανοιχτές με την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνουν απολύσεις. Όλα τα μέτρα για να ισχύσουν προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένων.
Συγκεκριμένα αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή δόσεων ρυθμίσεων οφειλών αλλά και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τις εισφορές Φεβρουαρίου για τρεις μήνες γι αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, γι αυτές που είναι ανοιχτές.
Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών του Ιανουαρίου θα πληρωθούν κανονικά μέχρι τις 20 Μαρτίου καθώς θα δοθεί σε αυτούς τρίμηνη αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών για τις εισφορές Φεβρουαρίου και μετά.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Στα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα θα είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί σε κάθε εργαζόμενο των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω κυβερνητικής απόφασης.
Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.
Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν. Από την διαδικασία εξαιρούνται :
-όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
-όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
-όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας ,
-και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Μέτρα για τους εργαζόμενους 

-Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
-Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. 
-«Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.  
-Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.  

Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους  

-Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
 Μέτρα για επιχειρήσεις – εργοδότες
-Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται 
-Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για την λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωναϊου
-Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
 
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης