Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πολλοί είναι οι κίνδυνοι καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση

Scope: Πολλοί είναι οι κίνδυνοι καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση
Υπάρχει κίνδυνος τα μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις να προκαλέσουν μεγαλύτερη οικονομική ζημία βραχυπρόθεσμα από ό, τι αναμενόταν.
Πολλοί είναι οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα ύφεση, υποστηρίζουν οι αναλυτές του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Fed έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας.
Ωστόσο, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά απέναντι στην άνευ προηγουμένου πανδημία του κορωνοϊού.
Η παγωμένη υποδοχή που επεφύλαξαν οι αγορές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη μείωση του επιτοκίου στο 0% της Fed αποδεικνύει τον σκεπτικισμό που υπάρχει απέναντι στο οπλοστάσιο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
Η απαγόρευση των ταξιδίων, το κλείσιμο των χώρων εστίασης και, γενικότερα, η καθίζηση της καμπύλης των παραγωγικών δυνατοτήτων θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά θα είναι πολύ σημαντικός.
Ειδικά οι χώρες που ήδη σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης ή παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες χρέους θα επηρεαστούν άμεσα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Το outlook των πιο μεγάλων χωρών θα επηρεαστεί άμεσα.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Scope Ratings ελπίζουν ότι, με την αποκατάσταση της δημόσιας υγείας και τις παρεμβάσεις φορολογικής και νομισματικής πολιτικής, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα ανακάμψουν.
Ο χρόνος και το σχήμα της καμπύλης ανάκαμψης θα εξαρτηθούν είτε από την επιτυχία είτε από την αποτυχία των χωρών όσον αφορά στη συγκράτηση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 στα σύνορά τους.
Πάντως, Ευρώπη και ΗΠΑ βαδίζουν στα χνάρια της Κίνας.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ενέργειες που υιοθετήθηκαν για να εμποδίσουν την πανδημία, όπως τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να μην φέρουν ανάκαμψη όπως αυτή που επέτυχε η Κίνα.
Υπάρχει κίνδυνος τα μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις να προκαλέσουν μεγαλύτερη οικονομική ζημία βραχυπρόθεσμα από ό, τι αναμενόταν.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη της ζήτησης και η επιστροφή της καμπύλης των παραγωγικών δυνατοτήτων σε επίπεδα προ κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης