Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises: Μετά το Brexit, ο κορωνοϊός ξεσκέπασε τις πολιτικές και οικονομικές αδυναμίες της ΕΕ

tags :
Mises: Μετά το Brexit, ο κορωνοϊός ξεσκέπασε τις πολιτικές και οικονομικές αδυναμίες της ΕΕ
Το timing που ξέσπασε η επιδημία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για την ΕΕ ως θεσμό, αφού κυριολεκτικά εξέθεσε τις αδυναμίες της και εκθέτει την ανικανότητα της ηγεσίας της συλλογικά
Το Brexit ήρθε ως σοκ για την πολιτική γραφειοκρατία που αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς χρόνια τώρα ακολουθούν την τακτική της στρουθοκαμήλου, κρύβοντας τα κεφάλια τους στην άμμο, και όλο το σώμα τους αφήνεται εκτεθειμένο στους κινδύνους που απειλητικά γυρνούν γύρω τους.
Η οικονομική ανικανότητά τους έχει εκτεθεί και τους έχει εκθέσει, όπως και η πολιτική αδυναμία τους, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Mises.
Οι επαγγελματίες πολιτικοί υπό οποιαδήποτε δημοκρατική εντολή, δεν δουλεύουν στις Βρυξέλλες, αλλά διαχειρίζονται τα έθνη-κράτη που απαρτίζουν την ένωση.
Μπορούμε να επικρίνουμε τους εθνικούς πολιτικούς για την άγνοια τους στο τι κάνει τους εκλέκτορές τους πλουσιότερους και ευτυχέστερους.
Εκλέγονται από τους αγνοούντες της δικής τους άγνοιας, αλλά σύντομα μαθαίνουν τα πολιτικά σχοινιά που τους κρατούν στην εξουσία.
Ή αποτυγχάνουν και με μια γρήγορη εκτίναξη, καταλήγουν συχνά στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ έχει πάρει... διαζύγιο από την ρεαλιστική πολιτική εκπροσώπηση και την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας, υποστηρίζει το Mises.
Είναι ο συλλογικός κάδος απορριφθέντων για εκείνους που αναζητούν δύναμη, που είτε έχουν εκτοξευθεί από τα δικά τους εθνικά εκλογικά όργανα, είτε είναι απλώς μη εκλόγιμοι.
Είναι ο ουρανός για εκείνους που θέλουν μεν εξουσία δημιουργώντας για τους ίδιους τις προϋποθέσεις, χωρίς βέβαια να θέλουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Και καθώς έχει αυξηθεί το σώμα αυτών των επικίνδυνων ατόμων, έχουν εξασφαλίσει τη διάδοση ενός γραφειοκρατικού καρκίνου στις εθνικές διοικήσεις.
Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, υπουργέ, γιατί οι Βρυξέλλες το ξεπερνούν.
Μια συμπαγής γραφειοκρατία έχει εξαπλωθεί σε όλες τις διοικήσεις των κρατών μελών.
Αυτό ήταν που εξέθεσε το Brexit.
Το Whitehall και το Westminster στη Βρετανία γέμισαν από ευρωκράτες, που απορρίπτουν τη βρετανική βουλευτική δημοκρατία και παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Τα λεξικά μας λένε ότι ένα ηθικό statis είναι μια κατάσταση όπου τα πράγματα δεν αλλάζουν, δεν κινούνται ή δεν προσαρμόζονται, κάτι που ισχύει σίγουρα για τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ.
Πέραν του μόνου μεταβαλλόμενου στοιχείου που είναι η αδυσώπητη απόκτηση της εξουσίας του να παρεμβαίνει και να στρεβλώνει, αυτό περιγράφει τις Βρυξέλλες επακριβώς.
Οι Ευρωκράτες περιφρονούν τις ελεύθερες αγορές, την πηγή της εξωτερικής αλλαγής, και επιδιώκουν να τις ελέγχουν μέσα από βουνά ασφυκτικών κανονισμών.
Ως υπέρμαχοι προστατευτιστές, θεωρούν αδύνατο να επιτρέψουν το ελεύθερο εμπόριο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών της ΕΕ είναι με μικρά ασήμαντα κράτη, τα οποία δεν αλλάζουν και δεν παίζουν ρόλο στην ευρύτερη εικόνα.
Ως επιχείρηση, η διαφυγή της Μεγάλης Βρετανίας θα δείξει πόσο η ΕΕ έχει γίνει μια κοινωνικοποιητική οικονομία.
Έχει πάρα πολλά κοινά με την παλιά, συγκεντρωτική ΕΣΣΔ και τους δορυφόρους της - μιας ελαφρύτερης μορφής ίσως, και χωρίς τα γκουλάγκ.
Ωστόσο, η αλλαγή είναι ένα θεμελιώδες μέρος της ανθρώπινης κατάστασης και προέρχεται από μια εντελώς απροσδόκητη κατεύθυνση.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού κλείνει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σε αυξανόμενο αριθμό, οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν πλέον.
Η εξάπλωση του ιού, είτε μέσω φόβου είτε στην πραγματικότητα, μειώνει δραστικά τόσο την παραγωγή όσο και τη ζήτηση.
Οι χρεωμένες επιχειρήσεις δεν θα έχουν ταμειακές ροές για να πληρώσουν τόκους χρέους και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα γεμίσουν από χρέη λόγων αδυναμίας πληρωμών.
Το προηγουμένως αποδεκτό χρέος, πάει στα σκουπίδια.
Οι τράπεζες θα πρέπει να διασωθούν από τους πελάτες που αθέτησαν και το μέλλον του ευρώ θα αμφισβητηθεί όλο και περισσότερο.
Προς το παρόν, οι ευρωκράτες θα μπορούσαν να βρουν πιο εύκολα τραπέζια στα αγαπημένα τους εστιατόρια, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις θα βουλιάζουν.
Αλλά αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση η οποία θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε απειλή κατά της Ένωσης, αρκετά σοβαρή για να την καταργήσει ή να την εκσφενδονίσει όταν τα διαμετρικά αντιτιθέμενα συμφέροντα ενισχύονται από την πορεία των γεγονότων και γίνονται ασυμβίβαστα.
Μετά την έξοδο της Βρετανίας, θα αρχίσει η μάχη.
Η Γερμανία, με κάποια ομοιότητα με την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, έχει υποστεί τον πόνο του φτηνού χρήματος, για να δει τις αποταμιεύσεις των πολιτών της να φορολογούνται από τα αρνητικά επιτόκια και να ανακυκλώνεται σε υποστηρικτικούς αλλά κακούς οφειλέτες στα μεσογειακά κράτη.
Τα κράτη της Μεσογείου θα απαιτήσουν ακόμη περισσότερα χρήματα, εκτοξεύοντας τους δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ στη στρατόσφαιρα.
Οι νεοφερμένοι της ανατολής, οι Πολωνοί, οι Ούγγροι, οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τις Βρυξέλλες, θα συνειδητοποιήσουν, καθώς οι επιδοτήσεις των Βρυξελλών στεγνώσουν, ότι έχουν παραπλανηθεί.
Οι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες που γευματίζουν ήρεμα, σύντομα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει και ότι η ΕΚΤ μπορεί να το αντιμετωπίσει.
Αν ήταν όμως, απλά τόσο απλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης