Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises: Η Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά με «Ιαπωνοποίηση»

tags :
Mises: Η Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά με «Ιαπωνοποίηση»
Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στην Ευρώπη συγκλίνουν προς την Ιαπωνία - Τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα θα δείξουν αν η ΕΕ θα έχει την ίδια μοίρα
Στην Ευρώπη, ο κίνδυνος της «Ιαπωνικοποίησης» - μιας μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας που συνοδεύεται από μια επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική - συζητείται πλέον πιο εντατικά, καθώς η στασιμότητα στη νότια Ευρώπη συνεχίζεται και η υπερεθνική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να συνεχιστεί όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Mises.
Οι ανησυχίες «Ιαπωνοποίησης» αντισταθμίστηκαν από το επιχείρημα ότι μετά από τριάντα χρόνια στασιμότητας η ανάπτυξη στην Ιαπωνία είναι υψηλή όταν υπολογίζεται ωστόσο, με τον κατάλληλο τρόπο.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί, εάν η ΕΚΤ συνεχίσει την υπερεθνική νομισματική πολιτική της, κάτι που είναι ευρέως αναμενόμενο.
Είναι όμως έτσι; 
Διότι...
Στην Ιαπωνία το ζήτημα της οικονομικής και κοινωνικής παρακμής γίνεται όλο και περισσότερο σοβαρό, με βασικό θέμα συζήτησης το ερώτημα το γιατί η Ιαπωνία είναι ο μεγάλος ηττημένος στη διεθνή κοινότητα.
Το σημείο εκκίνησης της συζήτησης ήταν ένα γράφημα που δείχνει ότι από το 1997 το πραγματικό επίπεδο μισθών στην Ιαπωνία έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) οι πραγματικοί μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, στη Σουηδία σχεδόν κατά 40%.
jpn
Στο επίκεντρο η διαπίστωση ότι η Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια οικονομική δύναμη, έχει γίνει μια φτηνή χώρα, όπου οι τουρίστες από χώρες με χαμηλό εισόδημα έρχονται να κάνουν αγορές.
Τα καταστήματα των 100 γιεν (καταστήματα 1 δολαρίου στις ΗΠΑ) έχουν αποκτήσει εξέχοντα ρόλο στη ζωή των Ιαπώνων, καθώς οι πραγματικοί μισθοί παρουσιάζουν τάση προς τα κάτω.
Αποδεικνύεται ότι από την άποψη του ετήσιου εισοδήματος του μέσου πολίτη, η Ιαπωνία κατατάσσεται πλέον μόνο στη δέκατη ένατη θέση μεταξύ των τριάντα χωρών του ΟΟΣΑ.
Το 1990, λίγο μετά την έκρηξη της φούσκας της οικονομίας, η Ιαπωνία εξακολουθούσε να κατέχει την ένατη θέση.
Οι νέοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πλέον καμία οικονομική προοπτική ή προσωπικό προσανατολισμό.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες φιλοδοξίες σταδιοδρομίας μεταξύ των μαθητών θεωρούνται το να γίνουν youtuber (οι άντρες) και καλλιτέχνες (οι γυναίκες).
Η αναζήτηση των αιτιών στρέφει το προσκήνιο στο σύστημα της απασχόλησης καθ 'όλη τη διάρκεια της παραγωγικής ζωής.
Η αμοιβή της εργασίας στην Ιαπωνία εξακολουθεί να βασίζεται στην αρχαιότητα, και όχι στην απόδοση.
Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι είναι απρόθυμοι να αλλάξουν.
Η παλαιότερη γενιά παραμένει πιστή στο κυβερνών Κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, επειδή γνώρισε την περίοδο της υψηλής οικονομικής ανάπτυξης και εξακολουθεί να επωφελείται από αυτήν.
Η μεγαλύτερη γενιά ήταν σε θέση να ξεκινήσει οικογένειες και θα μπορούσε ακόμα να περιμένει αξιόλογες συντάξεις.
Για τη νεότερη γενιά αυτό δεν συμβαίνει πλέον.
Αυτό αποδεικνύεται ότι οδηγεί σε μετανάστευση ειδικευμένων νέων εργαζομένων, επειδή βρίσκουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, ιδίως στον τομέα της πληροφορικής.
Η συζήτηση σχετικά με τα πιθανά λάθη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Abe ("Abenomics") έχει περάσει στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, όπου γίνεται αντιληπτή η απογοήτευση πολλών Ιαπώνων.
Τριάντα χρόνια μετά την έκρηξη της ιαπωνικής οικονομικής φούσκας, οι εκτεταμένες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες έχουν εντατικοποιηθεί περαιτέρω από το 2013 υπό τον πρωθυπουργό Abe, δεν έχουν επιτύχει την υποσχόμενη ανάκαμψη.
Αντ 'αυτού, η μέση πραγματική οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε κοντά στο μέσο όρο περίπου 1% ετησίως από το 1990.
Τα πραγματικά επιτόκια των αποταμιεύσεων είναι σχεδόν μηδενικά από το 1996.
Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται κατά μέσο όρο κατά μισό τοις εκατό ετησίως 1998.
Η ανισόρροπη απασχόληση (μερικής, μερικής ή προσωρινής απασχόλησης) αυξήθηκε από 19% της συνολικής απασχόλησης (8 εκατ. Άτομα) σε 38% (21 εκατ.) μεταξύ του 1989 και του 2018.
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην Ιαπωνία, πως όλοι θα καταλήξουν εξίσου φτωχοί εάν η οικονομική πολιτική παραμείνει αμετάβλητη.
Η οικονομική και κοινωνική παρακμή αποθαρρύνει τους υπομονετικούς και ευγενικούς Ιάπωνες.
Στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ένας όρος που περιγράφει την αλλαγή στην ορολογία της οικονομίας του Abe από Abenomics σε Abonomics δηλαδή ηλίθια οικονομική πολιτική. Καθώς η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στην Ευρώπη συγκλίνουν προς την Ιαπωνία, μόνο το μέλλον θα δείξει εάν η Ευρώπη θα έχει μια παρόμοια μοίρα, με μια παρόμοια συζήτηση για την παρακμή της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης