Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η καραντίνα για τον κορωνοιό διαρκές έγκλημα κατά της οικονομίας – Οδηγεί σε κατάρρευση την Ελλάδα με ύφεση -4%, σοκ στο χρέος

Η καραντίνα για τον κορωνοιό διαρκές έγκλημα κατά της οικονομίας – Οδηγεί σε κατάρρευση την Ελλάδα με ύφεση -4%, σοκ στο χρέος
Το κράτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο διαρκεί η καραντίνα τόσο θα συνθλίβεται η οικονομία
Ο κορωνοιός είτε ως αόρατος εχθρός είτε ως εμπόλεμη ζώνη καθώς πολλοί βαφτίζουν την επέλαση του covid 19 ως πόλεμο κατά της ανθρωπότητας, έφερε στο προσκήνιο στρατηγικές που μετά βεβαιότητας θα προκαλέσουν μεγάλο σοκ στην οικονομία.
Η καραντίνα που έχουν επιβάλλει σχεδόν όλες οι χώρες με στόχο να μειώσουν την πανδημία του κορωνοιού, στρατηγικές μένουμε σπίτι και όλα αυτά εντός και εκτός Ελλάδος έχουν στόχο να μετριάσουν την δραματική επέκταση του κορωνοιού.
Όμως ενώ η καραντίνα με ιατρικούς όρους έχει μια σκοπιμότητα είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στην οικονομία.
Η καραντίνα για τον κορωνοιό με οικονομικούς όρους είναι διαρκές έγκλημα, αποτελεί καταστροφή για το ΑΕΠ, την ανάπτυξη, την παραγωγή.
Η Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών στην Ευρώπη έχει υιοθετήσει κάποιας μορφής καραντίνα ζητώντας από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.
Η στρατηγική αυτή όμως προκαλεί σοκ, η καραντίνα είναι για την οικονομία διαρκές έγκλημα.
1)Τα ομόλογα καταρρέουν ήδη το ελληνικό έφθασε έως το 4,16% για να υποχωρήσει στο 3,80%.
Προφανώς μετά την νέα παρέμβαση της ΕΚΤ που θα αγοράσει 750 δισ κρατικά και εταιρικά ομόλογα μαζί και τα ελληνικά οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν....
Η κατάρρευση των ομολόγων οφείλεται αφενός στην βαθειά ύφεση της οικονομίας αλλά και στην ανησυχία ότι οι αγορές κλείνουν για την Ελλάδα οπότε θα μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει μέρος του κεφαλαιακού μαξιλαριού των 30 δισεκ. ευρώ.
Βέβαια η κατάρρευση των ομολόγων δεν είναι μεμονωμένο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.
Όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης δέχονται μπαράζ ρευστοποιήσεων.
2)Τα χρηματιστήρια καταρρέουν, οι επενδυτές πουλάνε δίχως να υπάρχει αύριο.
3)Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ διεθνώς είναι δραματικές κάνουν λόγο για κραχ στις οικονομίες -12% έως -25%.
Για την Ελλάδα υπάρχουν εκτιμήσεις για ύφεση -4% με -5% για το β΄ τρίμηνο του 2020 και πολλά ερωτηματικά για το γ΄ τρίμηνο καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοιού.
4)Η ζημία που συντελείται σε δομικούς κλάδους της οικονομίας είναι καταστροφική.
Ο τουρισμός π.χ. που συνολικά με τα περιφερειακά επαγγέλματα φθάνει στο 30% του ΑΕΠ θα καταρρεύσει.
Στις τράπεζες τα παλαιά NPEs θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, τα νέα NPEs θα αυξηθούν δραματικά και τα collaterals επίσης θα επιδεινωθούν οπότε οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
5)Χιλιάδες μικρές εταιρίες, ατομικές επιχειρήσεις κ.α. θα χρεοκοπήσουν απόρροια όχι μόνο της αδράνειας στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία αλλά κυρίως της συνολικής κατάρρευσης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού.
Η καραντίνα που έχει επιβληθεί στην κοινωνία και αγγίζει και την οικονομία… είναι εγκληματικό λάθος, αποτελεί διαρκές έγκλημα.
Το κράτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο διαρκεί η καραντίνα τόσο θα συνθλίβεται η οικονομία.
6)Η καραντίνα στην οικονομία λόγω κορωνοιού δεν θα οδηγήσει σε δημοσιονομιη εκτροπή αλλά σε κατάρρευση.
7)Το ελληνικό χρέος δραματικά θα επιδεινωθεί, οι παραδοχές ακόμη και στο βασικό σενάριο των εκθέσεων βιωσιμότητας θα είναι συγκλονιστικές.
Το ελληνικό χρέος ξανά θα επιδεινωθεί και μια τέτοια εξέλιξη θα αναδείξει τις σοβαρές διαρρθωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
8)Η καραντίνα στην οικονομία θα υποθηκεύσει το μέλλον και δυνητικά εάν το πρόβλημα δραματοποιηθεί θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέο μνημόνιο.
Η καραντίνα είναι η καταστροφή της οικονομίας, σταματήστε τώρα την καραντίνα στην οικονομία, όσο περνάει ο χρόνος η ζημία δεν θα επουλώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης