Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επιθετική παρέμβαση της ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα φέρνει ανάκαμψη σε μετοχές, ομόλογα – Στις ΗΠΑ εξετάζουν αγορές μετοχών

Η επιθετική παρέμβαση της ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα φέρνει ανάκαμψη σε μετοχές, ομόλογα – Στις ΗΠΑ εξετάζουν αγορές μετοχών
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ προέβη σε αυτή την κίνηση για τρεις βασικούς λόγους
Η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ που ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών τίτλων 750 δισεκ. ευρώ αποτελεί ίσως την πιο σαφή πρόταση κεντρικής τράπεζας παρ΄ ότι βεβαίως πραγματοποιήθηκε υπό τον πανικό του κορωνοιού.
Μπορεί να συνεχίζει το μοντέλο ωμής παρέμβασης και χειραγώγησης στις αγορές αλλά πραγματοποιείται υπό το πρίσμα του πανικού.
Η νέα παρέμβαση με τα 750 δισεκ. είναι σημαντική όχι για το ύψος αλλά για δύο λόγους
1)Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να αλλάξει ρους όρους αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων που σημαίνει π.χ. ότι ενώ μέχρι τώρα υπήρχε όριο αγοράς τίτλων το 33% του συνολικού χρέους μιας χώρας προφανώς αυτό θα αλλάξει.
2)Ήταν ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι ενέταξε στο πρόγραμμα Πανδημίας όπως το ονομάζει και την Ελλάδα όπερ σημαίνει ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ελλάδος έως 15 δισεκ. ή και περισσότερα σε σύνολο 40 δισεκ.

Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ προέβη σε αυτή την κίνηση για τρεις βασικούς λόγους

1)Έβλεπε την κατάρρευση των ομολόγων και προφανώς πανικοβλήθηκε καθώς είναι κάτοχος μεγάλου μέρος του χρέους της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ είχε υποστεί λογιστικές ζημίες από τις επιθετικές πωλήσεις.
Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στα ομόλογα εκτίναξαν τις αποδόσεις, το ελληνικό 10ετές έφθασε έως το 4,16% για να υποχωρήσει στο 3,80%.
Δραματική ήταν η επιδείνωση σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ ουσιαστικά θα ανακόψει το κύμα επιθετικών πωλήσεων και εύλογα θα εκδηλωθούν αγορές.
Π.χ. το 10ετές ομόλογο της Ελλάδος από 3,80% θα μπορούσε να υποχωρήσεις το 1,20% με 1,40%, μεγάλη βελτίωση θα δούμε σε όλα τα ομόλογα.

2)Αλλάζοντας τους όρους και εντάσσοντας και την Ελλάδα στην αγορά κρατικών ομολόγων – και υπό όρους εταιρικών ομολόγων – στέλνει ένα μήνυμα ότι εμπρός στο χάος που προκαλεί ο κορωνοιός η ΕΚΤ πρέπει να προσαρμοστεί και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο όπως το όριο 33% στην αγορά χρέους μιας χώρας ή να αγοράσει κρατικά ομόλογα χώρας που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα όπως της Ελλάδος.

3)Η ΕΚΤ πήρε μήνυμα από την Γερμανία και Γαλλία όχι απαιτείται άμεσα παρέμβαση αποφασιστική γιατί ο κίνδυνος συνεχιζόμενου κραχ στις μετοχές και στα ομόλογα θα επιδείνωναν την βαθειά ύφεση που αναμένεται στην οικονομία της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ειπωθεί ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ παρ΄ ότι συνεχίζει να χειραγωγεί τις αγορές… σε αυτή την φάση επιχειρεί να στηρίξει τα κύρια περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα και μετοχές

Οι ΗΠΑ εξετάζουν αγορές μετοχών στοχευμένα…

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν μετοχές όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Πάντως τα futures της Wall κινούνται ανοδικά +2,3% μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ανακοινώσει πρόγραμμα κρατικών και εταιρικών ομολόγων 750 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnegr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης