Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κλειδώνει η λίστα με τις επιχειρήσεις που θα πάρουν κρατικό δάνειο - «Στείλτε μας τη λίστα» λέει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε

tags :
Κλειδώνει η λίστα με τις επιχειρήσεις που θα πάρουν κρατικό δάνειο - «Στείλτε μας τη λίστα» λέει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε
Έρχεται νέο πακέτο διάσωσης για τον τουρισμό - Με βασικό κριτήριο τον τζίρο θα δοθούν και τα κρατικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οριστικοποιείται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η λίστα με τις επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία ενώ ετοιμάζεται νέο πακέτο διάσωσης όπου βασικός πυρήνας των μέτρων θα είναι ο τουρισμός.
Σε ειδική σύσκεψη  που θα λάβει χώρα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να κλειδώσουν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους επιχειρηματικούς κλάδους που θα ισχύσει η τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, η τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και η μείωση κατά 40% του ενοικίου για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα καθοριστούν  με βάση τα  στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που συλλέγει καθημερινά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η λίστα αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς η επέλαση του κορονοϊού έχει χτυπήσει περισσότερες από 320.000 επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Επί της ουσίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα το τοπίο για το ποιές τελικά επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι «ακουμπά» το πακέτο με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των 2 δισ. ευρώ και των ενέσεων ρευστότητας ύψους 1,8 δις. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Αποφάσεις θα υπάρξουν σήμερα και για περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά εμφανίζουν δραστική μείωση τζίρου.
Επειδή δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κριτήρια για το ποσοστό μείωσης των εσόδων προκειμένου να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός ομπρέλας προστασίας.
Πάντως μεταξύ των επαγγελματιών που θα επιδοτηθούν με τα 800 ευρώ εξετάζεται να είναι δικηγόροι, οδηγοί ταξί,, κουρείς, σερβιτόροι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικότερα υπάλληλοι σε κέντρα αισθητικής, κέντρα διασκέδασης, εταιρίες παροχή υπηρεσιών και φυσικά όλοι σχεδόν οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο. Μάλιστα οι τελευταίοι αποτελούν το στενό πυρήνα του τρίτου πακέτου μέτρων που ετοιμάζεται και θα εστιάζει στον τουρισμό.
Με βασικό κριτήριο τον τζίρο θα δοθούν και τα κρατικά δάνεια ύψους 1 δις. ευρώ.
Δεν έχει διευκρινιστεί η μέθοδος για την επιλογή των επιχειρήσεων και ο μηχανισμός για την πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις στο Taxis.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του «bankingnews» θα υπάρξει  αλγόριθμος που θα βγάλει τις δικαιούχες επιχειρήσεις λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο τζίρο των επιχειρηματικών κλάδων.
Θα υπάρξει σύγκριση στους τζίρους των επιχειρήσεων φέτος τον Μάρτιο με στους αντίστοιχους περσινούς, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους.
Μολονότι δεν ισχύουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να αποστείλει στην διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. λίστα με τις επιχειρήσεις που θα λάβουν το χαμηλότοκο κρατικό δάνειο.
Από νέα ακτινογραφία θα περάσει σήμερα και το μέτρο για την μείωση των επαγγελματικών ενοικίων κατά 40% το Μάρτιο και Απρίλιο, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχει πολλές γκρίζες ζώνες.
Για παράδειγμα ουδείς υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να εφαρμόσουν το μέτρο ενώ δεν τους προσφέρονται αντισταθμιστικά κίνητρα για την απώλεια εισοδήματος από τα μισθώματα παρά μόνο η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.
Επιπρόσθετα με ποια τεκμήρια θα αποδεικνύει ο ενοικιαστής ότι η λειτουργία της επιχείρησης του ανεστάλη με κρατική εντολή.
Ακόμα χειρότερα αν πρόκειται για εργαζόμενο που θα πρέπει να αποδείξει ότι η επιχείρηση που εργάζονταν κατέβασε ρολά. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι εναπόκειται στη καλή διάθεση των εκμισθωτών το κούρεμα του ενοικίου και θεωρούν ότι ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή του μέτρου θα ήταν η απαγόρευση των εξώσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης