Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τρία θετικά και μία αδυναμία στη νέα παρέμβαση – μαμούθ από την ΕΚΤ

Capital Economics: Τρία θετικά και μία αδυναμία στη νέα παρέμβαση – μαμούθ από την ΕΚΤ
Το νέο πρόγραμμα, ύψους 750 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε μόλις έξι ημέρες μετά την αύξηση του QE κατά 120 δισ.
Τρία θετικά στοιχεία και μία αδυναμία εντοπίζουν οι αναλυτές της Capital Economics στη νέα παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, μετά την κατάρρευση των αγορών.
Το νέο πρόγραμμα, ύψους 750 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε μόλις έξι ημέρες μετά την αύξηση του QE κατά 120 δισ. ευρώ.
Οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).
Για τις αγορές χρεογράφων του δημόσιου τομέα, το κεφαλαιακό κλειδί των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει να είναι το όριο αναφοράς για την κατανομή των πόρων μεταξύ των δικαιοδοσιών.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές υπό το νέο PEPP θα διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο.
Αυτό θα επιτρέπει διακυμάνσεις στη διανομή των αγορών σε βάθος χρόνου, μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού και μεταξύ των δικαιοδοσιών.
Για τις αγορές υπό το PEPP, θα υπάρξει εξαίρεση (waiver) όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα χρεόγραφα που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση.
Η Capital Economics εντοπίζει τρία θετικά στοιχεία.
Πρώτον το μέγεθος του προγράμματος, δεύτερον τη δυνατότητα ευελιξίας, με την ΕΚΤ να είναι σε θέση πλέον να αγοράζει ελληνικά και ιταλικά ομόλογα και τρίτον την ευελιξία όσον αφορά τη χρονική στιγμή αγοράς των ομολόγων, καθώς υπάρχει δυνατότητα εμπροσθοβαρούς παρέμβασης, εάν ενταθεί η πίεση στην αγορά των ιταλικών ομολόγων.
Ωστόσο, η Capital Economics, εντοπίζει μία αδυναμία στο νέο πρόγραμμα, καθώςη ΕΚΤ δεν συμφώνησε να αρει το όριο αγοράς του 33% του χρέους.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα, ύψους 150 δις. Ιταλικών ομολόγων, προτού χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα αλλαγή κανόνων.
Η Capital Economics εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες η ΕΚΤ θα φτάσει το όριο αγοράς ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές καλωσορίζουν τη νέα παρέμβαση, εκτιμούν ωστόσο ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε άρση των ορίων.
Άλλωστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναφέρει στη δήλωσή του ότι θα κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα εντός της εντολής του.
Είναι πλήρως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς ενεργητικού και να προσαρμόσει τη σύνθεσή τους όσο είναι απαραίτητο και για όσο χρειαστεί.
Θα εξετάσει όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα, για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ.
Στον βαθμό που κάποια από τα όρια που έθεσε η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να εμποδίσουν τη δράση που απαιτείται για να εκπληρωθεί η εντολή, το Δ.Σ. θα εξετάσει την αναθεώρησή τους, στον βαθμό που είναι απαραίτητο για να κάνει τη δράση ανάλογη στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.
Η ΕΚΤ δεσμεύεται ότι δεν θα ανεχτεί κανέναν κίνδυνο στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής σε όλη τη δικαιοδοσία της στην ευρωζώνη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης