Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEPS (think tank): Φόβοι για διάλυση της ευρωζώνης - Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού

tags :
CEPS (think tank): Φόβοι για διάλυση της ευρωζώνης - Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού
Η ευρωζώνη χρειάζεται με τεράστια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων 
Η ευρωζώνη είναι υπό πίεση για ακόμα μία φορά, καθώς ο κορωνοϊός κλονίζει τις χώρες του μπλοκ και φέρνει στο προσκήνιο ιστορικές διαφορές.
Μάλιστα, η πανδημία το κορωνοϊού αναζωπύρωσε τη συζήτηση όσον αφορά την ικανότητα κάποιων χωρών του μπλοκ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες το κορωνοϊού.
«Θα μπορούσαμε να δούμε μια διάλυση του ευρώ» δήλωσε στο CNBC ο Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του think tank CEPS, προσθέτοντας ότι το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα είναι «τεράστιο».
Η ευρωζώνη δεν έχει επί του παρόντος προσφέρει μια τεράστια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων όπως οι ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι ο Donald Trump υπέγραψε σχέδιο έκτακτης ανάγκης 8,3 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ δεν αποκλείεται ένα ακόμα μεγαλύτερο πακέτο.
Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης ανακοίνωσε μεμονωμένα προγράμματα δημοσιονομικών κινήτρων.
Από την πλευρά του, ο Lannoo δήλωσε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μια κοινή δημοσιονομική πολιτική.
«Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να βρούμε δημοσιονομικές πολιτικές σε ολόκληρη την ΕΕ» είπε ο ίδιος.
Ο Giovanni Di Lieto, καθηγητής στο Monash University της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η ευρωζώνη έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, δεδομένης της επικείμενης οικονομικής επιβράδυνσης και του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί η ρητορική των αντιευρωπαϊκών πολιτικών.
Άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, δήλωσε χθες (18/3/2020) ότι η κρίση του κοροναϊού απαιτεί «γρήγορη» και «συντονισμένη» δράση από την ευρωζώνη.
«Δεν πρόκειται για το 2008», τόνισε αναφερόμενος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι «διαφορετικής φύσης».
Ο Centeno δεν ήθελε να σχολιάσει τη συζήτηση σχετικά με τα ευρωομόλογα, αλλά είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νέα μέσα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών το κορωνοϊου
«Έχουμε εντολή οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), να εξετάσουμε νέα όπλα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης που έχει πολλές διαστάσεις», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης