Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στον πάτο – Η ένταξη της Ελλάδος στο QE από το παράθυρο και οι αγορές ιταλικών ομολόγων υποθηκεύουν το μέλλον

Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στον πάτο – Η ένταξη της Ελλάδος στο QE από το παράθυρο και οι αγορές ιταλικών ομολόγων υποθηκεύουν το μέλλον
Η ΕΚΤ αποφάσισε να χάσει αξιοπιστία όχι για να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης αλλά για να βοηθήσει τον εαυτό της καθώς κατέχει 2,9 τρισεκ. ευρώ πάσης φύσεως assets.
Ένας κορωνοιός αποδεικνύεται τελικά μεγάλη δοκιμασία για τις οικονομίες, τις κοινωνίες αλλά και την αξιοπιστία θεσμών.
Ο κορωνοιός ήρθε να αποδείξει πόσο γυμνό είναι το παγκόσμιο σύστημα, πόσο εύθραυστο.
Μια επιθετική εξάπλωση ενός ιού που χαρακτηρίζεται πανδημία απέδειξε τις δομικές αδυναμίες του συστήματος, ανέδειξε την εκτρωματική και άρρωστη φούσκα στις αγορές, στα ομόλογα και στις μετοχές.
Οι κεντρικές τράπεζες παραβίασαν τον θεσμικό ρόλο τους και αντί να εστιάζουν στον πληθωρισμό και στην οικονομική σταθερότητα πήραν κομπρεσέρ αέρος και άρχισαν να φουσκώνουν χρηματιστήρια και ομόλογα για να συντηρήσουν τις οικονομίες και να επιβραδύνουν την εύλογη επιβράδυνση των οικονομιών.
Την ίδια στιγμή που οι οικονομίες επιβραδύνονταν μετοχές και ομόλογα σημείωναν ράλι, αυτό δεν αποτελεί στρέβλωση ή τοξική εξέλιξη αποτελεί έγκλημα κατά της ελεύθερης αγοράς.
Το απόστημα γεμάτο δηλητήριο έσπασε και αποδεικνύεται ότι ούτε οι κεντρικές τράπεζες ήταν έτοιμες, ούτε οι κυβερνήσεις είτε έτοιμες.
Με πληθωρισμό μετρητών δεν επιτυγχάνεται μια υγιής ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία.
Η ΕΚΤ όπως και η FED έχουν παραβιάσει συστηματικά τον θεσμικό τους ρόλο, λειτουργούν ως έχοντες την απόλυτη εξουσία ενώ έχουν μόνο νομισματικά εργαλεία χειραγώγησης των μετοχών και ομολόγων.
Στις 18 Μαρτίου 2020 η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση η οποία θα αποδειχθεί στρατηγικός λάθος, να ποδοπατήσει τους κανόνες δήθεν για να διασώσει την οικονομία της ευρωζώνης από την βαθειά ύφεση λόγω κορωνοιού.
Όμως ο πραγματικός λόγος της νέας παρέμβασης ήταν ο πανικός της Lagarde και της ΕΚΤ που είδαν ότι όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις απέτυχαν.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε λοιπόν νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων έως 750 δισεκ.
-Ταυτόχρονα ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα οπότε θα μπορεί αν αγοράζει έως 15 δισεκ. σε σύνολο 40 δισεκ. που είναι σε κυκλοφορία.
-Θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα
-Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν θα παραβιάσει και τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων δηλαδή το 33% των ομολόγων κάθε χώρας.
Για την Ελλάδα η ένταξη από το παράθυρο σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ένα καλό νέο.
Στην πράξη όμως η ΕΚΤ χάνει την αξιοπιστία της και ναρκοθετεί τον ρόλο της καθώς αποφασίζει να αγοράσει junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια δήθεν για να προστατεύσει το ευρώ.
Ο βασικός λόγος ήταν ότι η κατάρρευση των ομολόγων της ευρωζώνης θα έπληττε όλα τα ομόλογα που κατέχει ήδη η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ ανέρχεται σε 4,6 τρισεκ. ευρώ εκ των οποίων 2,9 τρισεκ. είναι τα αγορασμένα assets στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής ενώ τα συνολικά κεφάλαια ανέρχονται σε 107 δισεκ.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να χάσει αξιοπιστία όχι για να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης αλλά για να βοηθήσει τον εαυτό της καθώς κατέχει 2,9 τρισεκ. ευρώ πάσης φύσεως assets.
Οι εκπτώσεις αξιοπιστίας, οι επιθετικές αγορές ομολόγων της Ιταλίας και πιθανόν οι αλλαγές ορίων στην ποσόστωση αγοράς κρατικών ή εταιρικών τίτλων, αλλά και οι αγορές ομολόγων junks σκουπιδιών δηλαδή αποτελούν απόδειξη πανικού.
Βέβαια η παρέμβαση της ΕΚΤ είχε αποτέλεσμα, το 10ετές Ιταλικό από 2,96% υποχώρησε στο 1,70% και το ελληνικό 10ετές από 4,16% υποχώρησε στο 2%.
Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη έχουν αποδυναμωθεί ενώ το ελληνικό δεν δείχνει δυναμική.
Βρισκόμαστε σε bear market οπότε κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης