Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Κοντά στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού - Η μεγαλύτερη δαπάνη ακόμη και από την κρίση του 2008

tags :
UBS: Κοντά στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού - Η μεγαλύτερη δαπάνη ακόμη και από την κρίση του 2008
Οι δαπάνες ανέρχονται σε 1,8 τρισ. δολάρια
Οι δαπάνες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και η οικονομική επιβράδυνσή ξεπέρασαν πλέον τις δαπάνες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε τουλάχιστον ένα μέτρο.
Όπως διαπιστώνει σε νέα ανάλυσή της η UBS οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί με μέτρα που φτάνουν το 1,97% του παγκόσμιου ΑΕΠ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Οι δαπάνες, που ανέρχονται σε 1,8 τρισ. δολάρια, έχουν ξεπεράσει το μεγαλύτερο έτος δαπανών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν υπολογίζονται ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι ετήσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης ανήλθαν στο 1,66% του ΑΕΠ το 2009 ή 867 δισ. δολάρια.
Η ανάλυση έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε τη νύχτα ένα νέο πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ με στόχο την υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της πανδημίας.
Αυτός ο αριθμός συμπεριλήφθηκε στους υπολογισμούς της UBS, οι οποίοι έγιναν χρησιμοποιώντας την έννοια της «ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης» και δεν περιλαμβάνουν δαπάνες που δεν είναι νέα χρήματα.
Ο μεγαλύτερος όγκος των δαπανών για τον κορωνοϊό προέρχεται από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα δαπανήσουν 1,2 τρισ. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των οικονομικών επιπτώσεών του, με τη UBS να τονίζει ότι το ποσό αυτό δεν συμπεριλήφθηκε εξ ολοκλήρου λόγω κυκλικών προσαρμογών.
Ενώ το 1,97% των συνολικών δεσμεύσεων είναι ήδη τεράστιο, ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, με τη UBS να υπογραμμίζει την ταχεία ταχύτητα με την οποία ανακοινώνονται οι δαπάνες για νέα προγράμματα.
Όπως δήλωσε αναμένει από την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθήσει την ΕΚΤ και να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων την επόμενη εβδομάδα.
Περίπου το 60% των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο έχουν μειώσει τα επιτόκια από τις 20 Ιανουαρίου, ανέφερε η UBS, που αποτελεί μέρος της αντίδρασης στην κρίση.
Οι υπολογισμοί της UBS δεν περιλαμβάνουν μέτρα εκτός ισολογισμού, όπως οι πιστωτικές εγγυήσεις.
Οι πιστωτικές εγγυήσεις είναι ένα μεγάλο μέρος της ανταπόκρισης πολλών χωρών στο οικονομικό σοκ του Covid-19.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα εγγυήσεις 330 δισεκατομμυρίων λιρών, που αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης