Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τα κυβερνητικά μέτρα θα περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις κυπριακές τράπεζες

Moody's: Τα κυβερνητικά μέτρα θα περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις κυπριακές τράπεζες
Η Moody's αποτιμά θετικά τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης 
Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, θα περιορίσει το επικείμενο πλήγμα στις τράπεζες της χώρας, αναφέρει σε σχόλιό της η Moody's.
Το πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 700 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, αφορά 450 εκατ. φορολογικά μέτρα και 250 εκατ. για τη στήριξη της ρευστότητας χωρίς επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.
"Η οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται έχει ως στόχο τον περιορισμό της ανεργίας, τη διατήρηση της εγχώριας κατανάλωσης και την υποστήριξη του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω κορωναϊού, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι αρνητικές εξελίξεις για τις τράπεζες.
Τα διδάγματα από την Κίνα δείχνουν επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αργή και δύσκολη.
Η οικονομική επιβράδυνση που σχετίζεται με τον ιό προσθέτεται στις υπάρχουσες προκλήσεις ποιότητας ενεργητικού και κερδοφορίας των περιουσιακών στοιχείων εν μέσω της ασθενέστερης δανειοδοτικής δραστηριότητας, λιγότερων συναλλαγών που δημιουργούν τέλη και υψηλότερου κόστους της πίστωσης.
Όλες οι εγχώριες τράπεζες εκτίθενται, ακόμη και εκείνες των οποίων ο επιχειρηματικός προσανατολισμός βρίσκεται εκτός Κύπρου, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας", σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, σημειώνοντας πως αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και, ίσως, με θερμότερες καιρικές συνθήκες την άνοιξη και το καλοκαίρι, πιθανότατα θα επιτρέψουν σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
"Η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους και των επιπτώσεων στις τράπεζες θα είναι ασαφής για κάποιο χρονικό διάστημα.
Όσο περισσότερο διαρκεί η διάδοση του ιού και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επανέλθουν στην κανονική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό αποτέλεσμα και οι πιο σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα και την αποδοτικότητα των δανείων των τραπεζών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης