Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται επικίνδυνα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό

tags :
Moody’s: Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται επικίνδυνα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό
Το έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ αυξάνονται σε δυσθεώρητα επίπεδα λόγω κορωνοϊού.
Τα μέτρα που έλαβε εκτάκτως στις 14 Μαρτίου 2020 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ναι μεν θα αμβλύνουν βραχυπρόθεσμα τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο θα εντείνουν το έλλειμμα και το χρέος της χώρας, υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Και καθώς ο ιός εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, η οικονομική προοπτική της χώρας παραμένει σταθερή, ενώ κλίνει στο να γίνει αρνητική.
Το νομοσχέδιο, το οποίο απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας και την υπογραφή του Προέδρου Donald Trump, είναι προ των πυλών. 
Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, η Moody’s εκτιμά ότι το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων ελάφρυνσης ανέρχεται σε περίπου 850 δισ. δολάρια (4,0% -5,0% του ΑΕΠ).
Με την πραγματική οικονομία να έχει πληγεί σφόδρα απο την πανδημία του κορωνοϊού, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αποτελούν μια πρώτη απάντηση-ανάσα στις επιπτώσεις της νόσου.
Ωστόσο, θα αυξήσουν το ήδη δυσθεώρητο χρέος των ΗΠΑ.
Πέρυσι, το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε σε 4,6% του ΑΕΠ, από 3,9% το 2018, οδηγώντας το χρέος στο 79% επί του ΑΕΠ –στα υψηλότερα επίπεδα από το 1948.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού προβλέπεται να αυξήσουν το έλλειμμα σε περίπου 6,3% επί του ΑΕΠ έως το 2029.
Ως εκ τούτου η πανδημία εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προοπτική της χώρας.
Από την άλλη, τα έσοδα μειώνονται ραγδαία, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος.
Και παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής τόνωσης για να αποτραπεί η οικονομική συρρίκνωση, το σενάριο εκτίναξης του χρέους είναι υπαρκτό.
Την ίδια στιγμή, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι το χρέος που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα (βλ. γράφημα 2).

Σε αυτό το στάδιο, η βασική υπόθεση είναι ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα επικεντρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι του ιού για το οικονομικό, κοινωνικό και φορολογικό προφίλ της χώρας αυξάνονται, καταλήγουν οι αναλυτές της Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης