Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Ευρώπη οδεύει προς ένα συστημικό γεγονός – Τι συμβαίνει με τα ομόλογα

tags :
Phoenix Capital: Η Ευρώπη οδεύει προς ένα συστημικό γεγονός – Τι συμβαίνει με τα ομόλογα
Phoenix Capital: Η Ευρώπη οδεύει προς ένα συστημικό γεγονός – Τι συμβαίνει με τα κρατικά ομόλογα
Η «φούσκα» όλων των περιουσιακών στοιχείων που δημιούργησαν οι Κεντρικές Τράπεζες με τα υπέρογκα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχει πλέον εκραγεί, αναφέρει σε report της η εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Phoenix Capital.
Η επόμενη κρίση, η μεγάλη, της οποίας αυτή του 2008 ήταν η προθέρμανση, πλησιάζει γρήγορα.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, η Fed έκανε τρία πράγματα:
Μειώνοντας τα επιτόκια στο μηδέν καθιστώντας την πίστωση όλα αλλά δωρεάν για τις τράπεζες.
Πραγματοποίησε μεγάλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), μέσω των οποίων εκτύπωσε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρήματα για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως χρεόγραφα που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια και δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
Ζήτησε από το Συμβούλιο Δημοσιονομικών Λογιστικών Προτύπων (FASB) να εγκαταλείψει τις αποτιμήσεις «αγοράς προς αγορά» για τις τράπεζες, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να εκτιμούν τα χρέη στον ισολογισμό τους στις τιμές «πιστεύουν».
Συνδυασμένες, αυτές οι τρεις πολιτικές, ιδιαίτερα οι #s 1 και 2, δημιούργησαν  μια φούσκα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αναγκάζοντας τις αποδόσεις να υποχωρήσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Τα ομόλογα αποτελούν το θεμέλιο λίθο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι αποδόσεις τους αντιπροσωπεύουν το ποσοστό αποδόσεων «χωρίς κινδύνους»: το επιτόκιο έναντι του οποίου διατιμώνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου (μετοχές, βασικά εμπορεύματα, ακίνητα κ.λπ.).
Έτσι, όταν η Fed δημιούργησε μια φούσκα στα ομόλογα, δημιούργησε μια φούσκα σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο διαπραγματεύεται με βάση την τιμολόγηση των ομολόγων.
Έτσι το γεγονός ότι τα ομόλογα είναι σε μια φούσκα (αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη φούσκα στην οικονομική ιστορία), σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων είναι μια φούσκα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρησιμοποίησε τις ίδιες πολιτικές στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) χρησιμοποίησε τις ίδιες πολιτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) η οποία είχε ήδη κάνει τόσο την ZIRP όσο και την QE από το 2000, επέκτεινε αυτές τις πολιτικές σε ακόμη μεγαλύτερα άκρα.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δημιούργησαν την μεγαλύτερη πιο τρομακτική φούσκα στην οικονομική ιστορία.
Μια βόμβα χρέους 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων... με άλλα  500 και πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια στα παράγωγα.
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital η φούσκα των εταιριών dto.com το 2000 ήταν περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μέγεθος.
Η φούσκα των ενυπόθηκων δανείων, η οποία πυροδότησε την κρίση του 2008, ήταν περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η φούσκα ομολόγων είναι πάνω από 250 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μέγεθος.
Περίπου 50 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτού του χρέους είναι κρατικά ομόλογα, με τα υπόλοιπα να είναι εταιρικό χρέος, ενυπόθηκα δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, πιστωτικές κάρτες και τα παρόμοια.
Αυτό το βουνό του χρέους κατηγοριοποιείται με βάση την επικινδυνότητα του.
Δεν είναι όλα τα χρέη ίσα λόγω του γεγονότος ότι οι διαφορετικοί δανειολήπτες έχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου αθέτησης.
Για παράδειγμα, μια εταιρεία σχιστολιθικού πετρελαίου που χρειάζεται πετρέλαιο για να εμπορεύεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης από ένα κυρίαρχο έθνος όπως οι ΗΠΑ...
Για λόγους απλότητας, η Phoenix Capital δεν λαμβάνει υπόψη της τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτων, το χρέος σπουδαστών και το χρέος των πιστωτικών καρτών για να επικεντρωθούμε στο πραγματικά συστημικά σημαντικό χρέος.
Εταιρική ομόλογα, δημοτικά ομόλογα και κρατικά ομόλογα.
Η φούσκα της αγοράς κρατικών ομολόγων υψηλής απόδοσης (Junk Bond) έχει ξεσπάσει.



Η φούσκα στα λιγότερο επικίνδυνα εταιρικά ομόλογα, αυτά που έχουν επενδυτική βαθμίδα πρόκειται να σπάσει.



Περαιτέρω η φούσκα σε δημοτικά ομόλογα υψηλής αποδόσεως (ομόλογα εκδοθέντα από πόλεις, πολιτείες και τα παρόμοια) έχει επίσης εκραγεί.



Τα άσχημα νέα είναι ότι η φούσκα στα δημοτικά ομόλογα με επενδυτική βαθμίδα έχει επίσης ξεσπάσει.



Αυτό αφήνει τα κρατικά ομόλογα.
Αυτή τη στιγμή, η φούσκα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παραμένει άθικτη με τις αποδόσεις των ομολόγων μέσα σε μια σαφώς καθορισμένη «bear market» (οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όταν οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, έτσι η φούσκα είναι σταθερή).



Αυτό δεν συμβαίνει στην Ευρώπη.
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη δυναμική οικονομία στην Ευρώπη.
Και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα αρχίζουν να καταρρέουν.



Παρά την αποπληθωριστική πτώση, οι αποδόσεις των ομολόγων για τα δεκαετή γερμανικά κρατικά ομόλογα αυξάνεται πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές μειώνεται.
Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα πρέπει να μειώνονται με βάση τον αποπληθωρισμό στο σύστημα αυτή τη στιγμή.
Πράγματι, μόλις αυτή την εβδομάδα η Γερμανία γνώρισε μια αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων ... που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές για να αγοράσουν τα ομόλογα της.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί από καιρό σε καιρό ... αλλά για να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας πτήσης στην ασφάλεια όπως αυτή που συμβαίνει τώρα είναι ένα πραγματικό μήνυμα ότι η αγορά ομολόγων της ΕΕ βρίσκεται σε σοβαρό πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης