Τελευταία Νέα
Speculator

Έως και 45 εκατ. ευρώ απώλεια τζίρου τα ΙΚΕΑ παρά το διπλασιασμό των ηλεκτρονικών πωλήσεων

tags :
Έως και 45 εκατ. ευρώ απώλεια τζίρου τα ΙΚΕΑ παρά το διπλασιασμό των ηλεκτρονικών πωλήσεων
Οι προβλέψεις των επιπτώσεων αν τα καταστήματα μείνουν κλειστά για 10 εβδομάδες
Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις προβάλλουν ως αχτίδα φωτός έναντι του κορωνοϊού που οδήγησε σε κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου.
Ο όμιλος Fourlis με 5 καταστήματα  ΙΚΕΑ, με 50  καταστήματα Intersport και 13 καταστήματα TAF  στην Ελλάδα όπως και άλλες αλυσίδες πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο e-commerce καθώς είναι ο μόνος  τρόπος  να συνέχισης των πωλήσεων.
Τα  πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τον όμιλο Fourli.
Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του ΙΚΕΑ αντιπροσωπεύουν σήμερα  το 25% του τζίρου με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να  ζητούν  οικιακό εξοπλισμό και μάλιστα σε μία περίοδο που μένουν σπίτι και  προχωρούν σε επισκευές  και αλλαγές. Στέλεχος της εταιρείας υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές πραγματοποιούν  αγορές μέσα  από την  ιστοσελίδα www.ikea.gr .
Πέρυσι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  ήταν  στο 12,5% και σήμερα μετά  τις πρόσφατες  εξελίξεις διπλασιάστηκαν και μεταφράζονται σε περισσότερα από 30 εκατ.  ευρώ.
Για την αλυσίδα καταστημάτων intersport  καταστήματα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  τριπλασιάστηκαν.
Πλέον αντιπροσωπεύουν το 7,5%  των συνολικών πωλήσεων  από 2,5 που ήταν τη χρονιά που πέρασε.
Σο ενδεχόμενο να παραταθεί το κλείσιμο των  φυσικών καταστημάτων πιθανότητα  οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα  διευρυνθούν περαιτέρω  καθώς   οι καταναλωτικές ανάγκες θα  υφίσταται και δεν  πρόκειται να μηδενιστούν.     
Η διοίκηση της  εταιρείας εκτιμά οι επιπτώσεις από  το κορωνοϊό και με το σενάριο  να παραμείνουν  κλειστά τα φυσικά  καταστήματα τις  επόμενες  10 εβδομάδες , θα προκύψει απώλεια κύκλου εργασιών 45 εκατ. ευρώ.
Αυτή αυτήν τη στιγμή είναι κλειστά όλα τα καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, ενώ ανοιχτά παραμένουν για την ώρα τα καταστήματα Intersport σε Ρουμανία και Τουρκία, αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι σύντομα θα χρειαστεί και αυτά να αναστείλουν τη λειτουργία τους.
Τα καταστήματα αυτά παρουσιάζουν αυτές τις μέρες μείωση πωλήσεων της τάξεως του 70-80% συγκριτικά με τα αντίστοιχα  επίπεδα πωλήσεων πέρυσι.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται περίπου σε 60 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ  που ήταν στα τέλη του Δεκεμβρίου.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης