Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έριξε και άλλα «όπλα» στη μάχη του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός

tags :
Έριξε και άλλα «όπλα» στη μάχη του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός
Με νέο μήνυμα ο πρωθυπουργός απηύθυνε τελευταία προειδοποίηση ώστε να μην χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση, ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας
Με νέο μήνυμα σε διάστημα μιας εβδομάδας ο πρωθυπουργός απηύθυνε τελευταία προειδοποίηση ώστε να μην χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση, ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Ίσως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν εύληπτο. Από τη μία πλευρά, ήταν αυστηρό σε ότι αφορά την τήρηση των κανόνων και από την άλλη, εξέπεμπε αισιοδοξία, ότι το κακό με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι δεν θα είναι για πάντα εδώ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμα μία φορά, πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα μετρα, είπε, από άλλες χώρες για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού. Άλλα δεν ξέρουμε ακόμα, πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Την ίδια ώρα, βλέπουμε, ασθμαίνοντας, αρνητές της πραγματικότητας και της επιστήμης, να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα. Αντιθέτως, η χώρα μας με όλες τις ελλείψεις, μια χώρα τραυματισμένη από μια δεκαετή λιτότητα ήταν μπροστά από τις εξελίξεις.
Τα μέτρα ήταν εμπροσθοβαρή όπως και τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός για την οικονομία. Υπό το πρίσμα αυτό, σε ότι αφορά την μουρμούρα που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες, εάν είναι επαρκές το πακέτο των δύο δισ κ.ο.κ., ο πρωθυπουργός, το ξεκαθάρισε.
Παράλληλα, μιλώντας με έναν όρο που χρησιμοποιείται πολύ στη γλώσσα των οικονομολόγων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε το «μπαζούκα» πάνω στο τραπέζι.
Αναθεωρείται πλήρως ο προϋπολογισμός καθώς, δέκα δισ τουλάχιστον θα είναι το πακέτο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Έδωσε μεγάλη έμφαση στην προστασία των πλέον αδύναμων, έδωσε θετικό μήνυμα επιβράβευσης των ηρώων της καθημερινότητάς μας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των ανθρώπων της πολιτικής προστασίας στους οποίους θα χορηγηθεί έκτακτο δώρο Πάσχα.
Επιπροσθέτως, διέψευσε τη φημολογία που διακινούνταν τις προηγούμενες μέρες ότι θα χρησιμοποιηθεί η κρίση ως αφορμή για να καταργηθεί το δώρο στον ιδιωτικό τομέα καθώς ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί κανονικά το δώρο του Πάσχα σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και θα δοθεί σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι ύψους 3,8 δισ ευρώ, επιπλέον αυτών θα διατεθούν, περίπου 3 δισ για την στήριξη  της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τουλάχιστον άλλα τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
«Λοιπόν, μιλώ». είπε ο πρωθυπουργός, για περίπου 10 δισ χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν 800 ευρώ ενώ δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις ακόμα και για τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν αλλά έχουν μείωση του τζίρου τους.
Και επίσης, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών των εργαζομένων που είτε οι επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έκλεισαν αυτό το διάστημα υποχρεωτικά με απόφαση της πολιτείας είτε λόγω των γεγονότων έχουν μείωση τζίρου.
Θα επεκταθεί ακόμη και στους ελεύθερους επαγγελματίες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, δηλαδή που είτε υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους είτε έχουν μειωμένο τζίρο.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα μέτρα που προφανώς είναι σημαντικά και γι αυτό τα προέταξαν στην κυβέρνηση, είναι αξιοσημείωτη η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη χώρα μας.
«Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές».
Ζήτησε από τους πολίτες να μην γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα και προειδοποίησε με την εικόνα που υπάρχει στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς. «Κι όμως εδώ», είπε ο πρωθυπουργός, «διακρίνω από ορισμένους», εννοούσε συμπολίτες μας, «έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχθώ», τόνισε.
Απέδωσε πάντως, βαρύνουσα σημασία στον ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τονίζοντας ότι θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του οι οποίες ενισχύονται με ταχύτατους ρυθμούς ενώ έκανε έκκληση σε όσους μπορούν, να συνδράμουν το δημόσιο.
Απέδωσε τα εύσημα σε όσους ήδη έχουν κάνει προσφορές και είναι αρκετοί αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι εξακολουθούν να είναι απόντες. Ας ελπίσουμε, ότι το μήνυμα αυτό να περάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης