Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπέρασε η Ιταλία την Κίνα σε νεκρούς από τον κορωνοϊό, στους 3.405 - Υψηλό το τίμημα για την οικονομία, στην ΕΕ στρέφεται ο Conte

Ξεπέρασε η Ιταλία την Κίνα σε νεκρούς από τον κορωνοϊό, στους 3.405 - Υψηλό το τίμημα για την οικονομία, στην ΕΕ στρέφεται ο Conte
Τραγωδία δίχως τέλος στην Ιταλία
Στους 3.405 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, έπειτα νέες 427 απώλειες στις 19/3.
Πλέον, η γειτονικής μας χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της θλιβερής λίστας, ξεπερνώντας την Κίνα.
Τα κρούσματα στη χώρα έχουν εκτοξευθεί στα 41.035, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.322 νέα κρούσματα.
Παράλληλα, 415 άτομα εξετάσθηκαν και βγήκαν αρνητικά στον ιό ενώ 4.440 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 19.884 και οι νεκροί 2.168.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.214 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 531 .
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.484, με 115 νεκρούς.
Μέσα σε όλη αυτήν την τραγική κατάσταση , η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την παράταση του lockdown μετά και τις 3 Απριλίου 2020, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte.
Μιλώντας στην Corriera della Sera, ο κ. Conte δήλωσε ότι τα μέτρα για το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων αλλά απαγόρευση κυκλοφορίας θα πρέπει να παραταθούν.
«Ο συνολικός αποκλεισμός θα συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, 43.000 άνθρωποι παραβίασαν το lockdown την πρώτη εβδομάδα των περιορισμών, ενώ έγινε έλεγχος σε 1 εκατ. ανθρώπους.

Τεράστιο το πλήγμα στην οικονομία, τα χειρότερα έπονται

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ένα πρώτο σημάδι της βαθιάς οικονομικής επίδρασης του εθνικού lockdown που επιβλήθηκε για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα εργοστάσια και τα καταστήματα έχουν παραλύσει σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, του σχεδιαστή μόδας Armani και της παραγωγής αυτοκινήτων της Ferrari NV και της Lamborghini.
Ενώ οι καθημερινοί υπολογισμοί δείχνουν μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού κατά 5% στο δίκτυο Terna SpA την εβδομάδα έως τις 15 Μαρτίου, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου εκτιμά ότι τα τελικά στοιχεία θα δείξουν ότι η πτώση είναι στην πραγματικότητα περίπου 10%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία αυτά είναι ένας προάγγελος των πιο κακών ειδήσεων καθώς το lockdown έχει πιθανόν οδηγήσει την Ιταλία σε ύφεση.
Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να επαναληφθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η μία χώρα μετά τη χώρα επιβάλλει τους δικούς της ελέγχους.
Ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου έχει αυξηθεί σε περίπου 200.000 σε παγκόσμιο επίπεδο, και το σύνολο της Ευρώπης έχει ξεπεράσει ακόμη και την Κίνα.
Η Ιταλία είναι το χειρότερο πλήγμα στην Ευρώπη, με περισσότερες από 31.000 περιπτώσεις.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε μόλις στο 0,2% το 2019 και δεν αναμένεται να βελτιωθεί φέτος, ακόμη και πριν από την έξαρση.
Τώρα που είναι ένα από τα επίκεντρα της νόσου και μια βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη.
Η Morgan Stanley θεωρεί ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 19% αυτό το τρίμηνο σε ετήσια βάση και κατά 33% στους επόμενους τρεις μήνες.
Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει σχέδιο δαπανών ύψους 25 δισ. ευρώ για να προσπαθήσει να εξουδετερώσει κάποιες επιπτώσεις.

Ο Giuseppe Conte στρέφεται στην ΕΕ

Να αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ένα ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της Ευρωζώνης) για να ανακουφιστεί η Ιταλία που βρίσκεται στο επίκεντρο του κορωνοϊού, κάλεσε την ΕΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte -σε συνέντευξή του στους «Financial Times».
Επίσης, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός ομολόγου για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Η συγκεκριμένη δήλωση ήλθε μετά από αναφορά του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι «είτε η ευρωζώνη θα ανταποκριθεί συντονισμένα στην οικονομική κρίση είτε θα αφανιστεί».
«Ο ESM δημιουργήθηκε για κρίσεις με διαφορετική μορφή, οπότε πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες» δήλωσε ο κ. Conte.
«Πρέπει να διευρύνουμε τα πιστωτικά όρια του ΕΣΜ για όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της επιδημίας Covid, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε κράτος μέλος θα λογοδοτεί πλήρως για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι πόροι».
«Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, παγκόσμιο σοκ που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία» είπε.
«Και ως πολιτικοί ηγέτες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες, αλλά και δύσκολες επιλογές» πρόσθεσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επαίνεσε τις κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια ύφεση που οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο έντονη από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.
«Γνωρίζοντας την Πρόεδρο [Christine] Lagarde και έχοντας πολλές συνομιλίες μαζί της, δεν είχα καμία αμφιβολία:
Η ΕΚΤ έχει τη βούληση και τη δύναμη να στηρίξει το ευρώ και θα το κάνει τώρα και στο μέλλον.
Ωστόσο, μόνο η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.
Οφείλουμε λάβουμε μέτρα και στο δημοσιονομικό πεδίο και, όπως ήδη ανέφερα, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός».
Ο κ. Conte δήλωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή μεγάλων οικονομικών απωλειών στην Ευρώπη θα ήταν η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ή ενός ομολόγου για την καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας».
«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μόνο μια συντονισμένη αντίδραση, αλλά μια τολμηρή ευρωπαϊκή αντίδραση για τη διατήρηση των οικονομιών μας» είπε.
«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ενότητα και αλληλεγγύη, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό» κατέληξε.
Νωρίτερα, ο Ιταλός αξιωματούχος χαιρέτισε το έκτακτο σχέδιο ύψους 750 δισεκ. ευρώ που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία.
«Η Ευρώπη χτυπά! Δυνατά, ηχηρά, προσαρμοσμένη στη σοβαρότητα της υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε και του οικονομικού σοκ που ακολουθεί», έγραψε ο Conte στο Twitter.

Χείρα βοηθείας από τις ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Ferrari και Fiat Chrysler βρίσκονται σε επαφές με έναν από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές αναπνευστήρων στη χώρα, προκειμένου να βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή των σωτήριων αυτών μηχανημάτων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι των εταιρειών.
Η εταιρεία Siare Engineering, που εδρεύει στη βόρεια Ιταλία, επίκεντρο της επιδημίας που έχει αφανίσει σχεδόν 3.000 ανθρώπους, βρίσκεται σε εντατικές επαφές με τις Fiat Chrysler (FCA), Ferrari και την κατασκευάστρια ανταλλακτικών Marelli για να κατασκευάσουν, είτε ανταλλακτικά, είτε τμήματα των αναπνευστήρων και να βοηθήσουν στην συναρμολόγηση τους.
Όπως τόνισε ο διευθυντής της Siare Engineering Τζανλούκα Πρετσιόζα, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει σε κάποια τμήματα κοινή τεχνογνωσία με τους κατασκευαστές αναπνευστήρων, καθώς αμφότερες οι τεχνολογίες βασίζονται στα ηλεκτρονικά συστήματα και τα ελαστικά. «Μιλούμε με τη Fiat Chrysler, τη Ferrari και τη Marelli για το ενδεχόμενο να βοηθήσουν στη διαδικασία παραγωγής των ηλεκτρονικών τμημάτων», τόνισε ο Πρετσιόζα.
Εκπρόσωπος της Exor, θυγατρικής των FCA και Ferrari δήλωσε πως στη σημερινή συνάντηση με τη Siare εξετάσθηκε η επιτευξιμότητα αυτής της πιθανότητας και εντός των προσεχών ωρών θα ανακοινωθεί μία απόφαση.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως εξετάσθηκαν δύο περιπτώσεις: να βοηθήσουν τη Siare να αυξήσει τη δυνατότητα παραγωγής της στο ίδιο της το εργοστάσιο αποστέλλοντας τεχνικούς της FCA και της Ferrari, είτε να αναλάβουν μέρος της παραγωγής των αναπνευστήρων στα εργοστάσιο των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.
Πηγή μέσα από τη Ferrari δήλωσε πως η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή αναπνευστήρων στο διάσημο εργοστάσιό της στο Μαρανέλο, που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της Siare, αλλά η φημισμένη αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση.
Ο Πρετσιόζα δήλωσε πως ακόμη ένα από τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας τούτης με τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η μεγάλη δυνατότητά τους να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών και υλικών, πράγμα που η δική του σαφώς μικρότερη επιχείρηση προσπαθεί με δυσκολία να εξασφαλίσει λόγω της διατάραξης της κανονικής λειτουργίας λόγω του κορονοϊού της παγκόσμιας αλυσίδας τροφοδοσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης