Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εconomist: O κόσμος δεν θα είναι ποτέ ίδιος μετά τον κορωνοϊό

tags :
Εconomist: O κόσμος δεν θα είναι ποτέ ίδιος μετά τον κορωνοϊό
Mετά την τρέχουσα υφεσιακή περίοδο, οι καταναλωτικές συνήθειες θα αλλάξουν μια για πάντα
Η παγκόσμια οικονομία ποτέ δεν πρόκειται να ανακάμψει πλήρως μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ όπως τον γνωρίζαμε, διαμηνύουν οι αναλυτές του Economist.
Oι υφέσεις και, γενικά, τα αρνητικά οικονομικά σοκ αλλάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά με τρόπο τέτοιον που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
Ορισμένοι από τους κλάδους που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό σήμερα είναι οι αερομεταφορές, η εστίαση, η ψυχαγωγία κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Fed για το αμερικανικό ΑΕΠ, οι ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών ανέρχονται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με άλλα λόγια, αν υπάρξει αναστολή όλων αυτών των υπηρεσιών για μια περίοδο 8 εβδομάδων, ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ θα είναι πάνω από 650 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσο με το 3% του ΑΕΠ.
Οι δαπάνες σε αυτούς τους κλάδους δεν πρόκειται να «μηδενιστούν», όμως θα επηρεαστούν πολύ και πολλές εταιρείες θα κλείσουν.
Είναι αδύνατο να προβλεφθεί με βεβαιότητα πόσο σοβαρή είναι η οικονομική ύφεση αυτή τη στιγμή, καθώς ο κίνδυνος αφορά πρωτίστως την υγεία.
Οι γρήγορες αντιδράσεις σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο είναι χρήσιμες, αλλά δεν καλύπτουν όλες τις παραμέτρους.
Η ραγδαία πτώση των assets ενισχύει την ανησυχία, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της οικονομίας.
Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί πώς η νομισματική πολιτική μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς του κορωνοϊού, καθόσον μάλιστα η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Fed συνέβαλε στις οικονομικές ανισορροπίες που υπάρχουν σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την ύφεση, οι άνθρωποι θα το σκέφτονται δύο και τρεις φορές πριν κάνουν κάποιο ταξίδι.
Επίσης, οι συνέπειες από τον περιορισμό των μετακινήσεων αυτή την περίοδο μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν ψυχαγωγούνται.
Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να διατηρούν μικρότερες μονάδες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ σίγουρα θα αναδιαρθρώσουν υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού ή θα δημιουργήσουν νέες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης