Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός του 2020: Στα 5 δισ. ή στο 2,7% του ΑΕΠ τα δημοσιονομικά μέτρα – Τον Ιούνιο το Δώρο Πάσχα

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός του 2020: Στα 5 δισ. ή στο 2,7% του ΑΕΠ τα δημοσιονομικά μέτρα – Τον Ιούνιο το Δώρο Πάσχα
Ανακοινώνονται σήμερα 20/3/2020 οι κλάδοι με τον χαμηλό τζίρο για τους οποίους η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα στήριξης
Στα 5 δισ. ευρώ ή στο 2,7 % του ΑΕΠ ανεβάζει τον λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το παλιρροϊκό κύμα του κορονοϊού που σαρώνει την οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών.
Τα μέτρα υποστηρίζονται με αντίστοιχου ύψους ενέσεις ρευστότητας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ με το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων να φθάνει στα 10 δισ. ευρώ.
Μετά την ένταξη της χώρας στο προσωρινό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο προϋπολογισμός του κράτους ξαναγράφεται ενώ σήμερα εξειδικεύονται από το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα που εξήγγειλε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός.
Πρόκειται για το επίδομα των 800 ευρώ για το οποίο επεκτείνεται η καταβολή του, έως τα τέλη Απριλίου, για εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν (μειωμένο τζίρο) αλλά και σε περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Είναι το στρώμα των εργαζομένων που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τον κορονοιό και για το οποίο θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα, την ενίσχυση θα λάβουν και οι 41.00 εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και τις 18 Μαρτίου.
Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα πως αξιολογείται η καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο.
Ωστόσο το Δώρο δεν θα καταβληθεί τώρα αλλά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη βουλή και η οποία θα δίνει την ευχέρεια τους εργοδότες να καταβάλλουν αργότερα το Δώρο και όχι μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, όπως ορίζει η κείμενη εργατική νομοθεσία.
Το μέτρο θα ισχύσει για το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Εξάλλου σε σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Οικονομικών κλείδωσαν οι πρώτοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους επιχειρηματικούς κλάδους για τους οποίους θα ισχύσει η τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, η τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και η μείωση κατά 40% του ενοικίου για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες επιλέγονται με βάση τα στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που συλλέγει καθημερινά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η λίστα αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς η επέλαση του κορονοϊού έχει χτυπήσει περισσότερες από 320.000 επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ορίσει τους επαγγελματίες που δικαιούνται να μπουν στο πακέτο της οικονομικής στήριξης διότι οι κλάδοι είναι πολλοί ενώ η πτώση του τζίρου διαφέρει από ειδικότητα σε ειδικότητα.
«Ελεύθερος επαγγελματίας είναι και ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος ενώ ελεύθερος επαγγελματίας είναι κι αυτός που δουλεύει στην οικοδομή ή στις λαϊκές αγορές», επισημαίνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως, μεταξύ των επαγγελματιών που θα επιδοτηθούν με τα 800 ευρώ αναμένεται να είναι δικηγόροι, οδηγοί ταξί, κουρείς, σερβιτόροι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικότερα υπάλληλοι σε κέντρα αισθητικής, κέντρα διασκέδασης, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και φυσικά σχεδόν όλοι οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο.
Μάλιστα οι τελευταίοι αποτελούν τον στενό πυρήνα του νέου πακέτου των μέτρων.
Αποφάσεις θα υπάρξουν σήμερα και για περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά εμφανίζουν δραστική μείωση τζίρου. Πρόκειται για εταιρείες που ασχολούνται με το χονδρικό εμπόριο χάνοντας μέρος της δραστηριότητάς τους που είναι η λιανική πώληση (π.χ. εταιρείες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού) αλλά και πολλές άλλες οι οποίες, επειδή ακριβώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κριτήρια για το ποσοστό μείωσης των εσόδων τους, παραμένουν εκτός προστασίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης