Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Οι κεντρικές τράπεζες είναι αδύναμες για να διορθώσουν αυτή την κρίση

Barclays: Οι κεντρικές τράπεζες είναι αδύναμες για να διορθώσουν αυτή την κρίση
Το bazooka πυροβόλησε αλλά δεν βρήκε στόχο...αναφέρει η Barclays και προβλέπει ότι θα έρθουν και άλλα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικές τράπεζες είναι αδύναμες για να διορθώσουν αυτή την κρίση αναφέρει η βρετανική τράπεζα Barclays.
Κάτι περίεργο συνέβη όταν η Fed και όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν bazooka απέναντι στον κορωνοιό.
Το bazooka πυροβόλησε αλλά δεν βρήκε στόχο.
Για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ίσως ποτέ, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών δεν εξαπέλυσαν ένα τσουνάμι ρευστότητας και οι μετοχές και ομόλογα ίσα πως που αντέδρασαν.
Ενώ η Federal Reserve παρέχει άφθονη ρευστότητα σχεδιάζει και άλλα μέτρα.
Υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο ρυθμιστικό μέτωπο για τη βελτίωση της κατανομής της ρευστότητας, εκ των οποίων το σημαντικό θα ήταν η χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων μέσω του δείκτη μόχλευσης και η μείωση των σταθμισμένων βάσει κινδύνων στοιχείων ενεργητικού για τα νοικοκυριά και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Η Fed έκανε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με το MMLF εξαλείφοντας τον κίνδυνο αγοράς χρήματος και τα βάρη στα κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα βήματα είναι πιθανόν να μην αρκούν: Είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η στήριξη της ρευστότητας δεν είναι αρκετή αναφέρει η Barclays.
Μια πιθανή λύση θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στην Fed να αγοράσει ένα ευρύτερο φάσμα δημοτικών τίτλων, καθώς και το εταιρικό χρέος και τα δάνεια σε επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που πιθανότατα θα συμβεί προσεχώς.
Μια άλλη λύση είναι η φορολογική υποστήριξη προς τα νοικοκυριά με τη μορφή άμεσων πληρωμών, φορολογικών εκπτώσεων ή εκπτώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άμεσης βοήθειας και εγγυήσεων δανείων σε βιομηχανίες που έχουν πληγεί από τον κορωνοιό, όπως οι αεροπορικές εταιρείες.
Και με το τρίτο δημοσιονομικό πακέτο που σχεδιάζεται ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
Αλλά κάτω από τις ορθολογικές δικαιολογίες και εξηγήσεις για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η Fed, υπάρχει ένα πιο γενικό θέμα: ίσως η Fed απλά δεν μπορεί να διορθώσει μια κρίση όπως αυτή, στην οποία ολόκληρος ο κόσμος καταρρέει οικονομικά.
Πρόσφατα η Deutsche Bank, ανέφερε ότι σε αντίθεση με την τραπεζική κρίση για το 2007-2008, το sterss σήμερα οφείλεται στην αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας των εταιρειών.
Καθώς η παγκόσμια οικονομία παγώνει, οι τράπεζες προβλέπουν μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας από τις εταιρείες και κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
Οι αγορές ανησυχούν περισσότερο για χρεοκοπίες εταιριών παρά για χρεοκοπίες τραπεζών.
Την ίδια στιγμή τα margin calls οι δανεισμένοι τίτλοι στο χρηματιστήριο έχουν φθάσει στα 12 τρισεκ. δολάρια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/dollar%20shortage%20DB.jpg?itok=y1ahi5tl
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η σταδιακή έλλειψη σε δολάρια μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα.
Στις αγορές συναλλάγματος 64 τρισεκ. δολαρίων ο μεγάλος κίνδυνος είναι αυτός η έλλειψη δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, καθώς μετοχές και ομόλογα καταποντίζονται θόρυβο και καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση χειροτερεύει, οι τράπεζες γίνονται πιο εσωστρεφείς, καθώς η ζήτηση για δανεισμό  μειώνεται, επειδή ο κίνδυνος χρεοκοπιών εταιριών αυξάνεται. Ακόμη χειρότερα, η αναστολή των χρεών, όπως υποδείκνυαν ορισμένοι, δεν θα συμβάλει στη βελτίωση της ρευστότητας.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εγγυηθούν την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα.
Βεβαίως, το τεράστιο νέο QE που ανακοίνωσε η Fed θα βοηθήσει στην αύξηση της ρευστότητας του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αλλά τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν προς την πραγματική οικονομία.
Το παράδειγμα χρηματοδοτικής διευκόλυνσης εγγυημένης από το αμερικανικό δημόσιο είναι χαρακτηριστικό, αλλά το μέγεθός της ήταν μικρό και προσαρμοσμένο στις τυποποιημένες πιστώσεις δανείων με τίτλους που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία.
Η J P Morgan υποστηρίζει επίσης ότι οι κυβερνήσεις ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν στην άμεση εγγύηση της παροχής ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα.
Η κατάρρευση των μετοχών ίσως βοηθήσει.
Όταν οι μετοχές καταρρέουν ενεργοποιούνται οι πολιτικοί να κάνουν τελικά τη δουλειά τους.
Το ερώτημα όμως εδώ είναι πόσο περισσότερο θα κατακρημνιστούν οι μετοχές;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης