Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες μεγάλες απώλειες στη Wall λόγω του κορωνοιού με S&P 500 -4,36% και Dow -4,56% - Βear market ράλι στην Ευρώπη +3,7% ο DAX

Νέες μεγάλες απώλειες στη Wall λόγω του κορωνοιού με S&P 500 -4,36% και Dow -4,56% - Βear market ράλι στην Ευρώπη +3,7% ο DAX
Μετά το έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ ύψους 750 δισ. ευρώ, σε νέες παρεμβάσεις προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας
(upd7) Στη γνώριμη εικόνα της μεταβλητότητας, των ακραίων διακυμάσεων και των εναλλαγών προσήμων επέστρεψαν σήμερα (20/3) οι δείκτες της Wall Street, ωστόσο στο τέλος επικράτησαν οι πωλητές με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν με σημαντικές απώλειες έως -4,5%, λόγω του πανικού που έχει προκληθεί μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, την ώρα που οι αγορές στην Ευρώπη πραγματοποίησαν ράλι εκτόνωσης στο πλαίσιο μιας bear market.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το μπαράζ παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να ενισχύει τις προσδοκίες για περιορισμό των δραματικών οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοίού.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέκτεινε τις γραμμές swap με μια σειρά από κεντρικές τράπεζες, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εισήγαγαν στη Γερουσία πρόταση για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, με το συνολικό πακέτο να ανέρχεται σε 1,2 τρισ. δολάρια 
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέστειλε τα stress tests για το 2020 για τις οκτώ μεγάλες τράπεζες
της Βρετανίας και τις οικοδομικές εταιρείες, μια μέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα. 
Επιπρόσθετα, η Γερμανία πρόκειται να εισαγάγει ένα ταμείο 500 δισ. ευρώ
για να υποστηρίξει τις εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, ανέφερε το Der Spiegel.
Κάτω από το 1% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ,
καθώς η διάθεση για ρίσκο επιστρέφει στις αγορές.
Οι επενδυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο μπαράζ παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, στη μάχη για την αντιμετώπιση της μεγάλης ζημιάς που θα προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, η απόδοση υποχωρεί στο 0,993% από 1,129% χθες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -4,56% στις 19.170 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση -4,36% στις 2.304 μονάδες.
Στις 6.879 μονάδες έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq, με πτώση -3,79%.
O δείκτης φόβου VIX βρίσκεται στις 66 μονάδες με πτώση -4%

Ο δείκτης DAX στη Φρανφούρτη έκλεισε με άνοδο +3,7% στις 8.928 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη +1,71% στις 15.731 μονάδες
Image

Image
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας
η Coca-Cola Co. ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει να πετύχει τους χρηματοοικονομικούς στόχους (guidance) που έχει ανακοινώσει για το 2020, καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Ο κολοσσός των αναψυκτικών είχε ανακοινώσει στις 30 Ιανουαρίου ότι περιμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα $2,25 το 2020, με αύξηση των εσόδων κατά 5%.
"Λόγω της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία, υπάρχει αβεβαιότητα για τον τελικό αντίκτυπο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο αντίκτυπος στα χρηματοοικονομικά και λειτουργικά μας αποτελέσματα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια αυτή την περίοδο, αν και θα μπορούσε είναι σημαντικός", ανακοίνωσε  η εταιρεία.  
Η εταιρεία πολυτελών κοσμημάτων Tiffany & Co ανακοίνωσε τα κέρδη δ΄ τριμήνου χρήσης τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων αλλά οι πωλήσεις ήταν αντίστοιχες και οι συγκρίσιμες πωλήσεις ήταν υψηλότερες των προσδοκιών.
Η εταιρεία, η οποία συμφώνησε το Νοέμβριο να αποκτηθεί από την LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton σε μια συμφωνία 16,2 δισ. δολαρίων, τόνισε πως τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, υποχώρησαν στα 201,2 εκατ. δολάρια ή 1,66 δολάρια ανά μετοχή, από τα 204,5 εκατ. δολάρια ή 1,67 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
 Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,8% στα 1,36 δισ. δολάρια, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 3% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1,4%.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις στην Αμερική αυξήθηκαν 3%, στην Ιαπωνία μειώθηκαν 8%, στην Ασία-Ειρηνικό αυξήθηκαν 7% και στην Ευρώπη αυξήθηκαν 5%.

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωαγορές

Ισχυρή αντίδραση κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Οι προσδοκίες για αύξηση του ορίου χρέους που επιτρέπεται να αγοράσει η ΕΚΤ, το οποίο επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 33%, προσφέρουν ώθησαν στις αγορές της Ευρώπης.
Μετά το έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ ύψους 750 δισ. ευρώ, σε νέες παρεμβάσεις προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας.
Image
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν άλμα 7,6% σε μια απρόσμενη κίνηση, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών κλάδων, ενώ οι μετοχές των εταιριών ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 7,3% χάρη στην ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου.
Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 4,2% από τα χαμηλό τριών δεκαετιών στο οποίο είχαν υποχωρήσει, αφού η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και ανέστειλε τα τεστ αντοχής για το 2020.


Πιο κοντά στο bailout η Ιταλία

Ένα βήμα πριν από το αίτημα διάσωσης βρίσκεται η Ιταλία, η οποία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης για τη μείωση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Ιταλία αγωνίζεται με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Ο αριθμός των θανάτων του ξεπέρασε τώρα την Κίνα - όπου ο ιός αρχικά εμφανίστηκε στα τέλη του 2019.
Μιλώντας στους Financial Times την Πέμπτη, ο Conte δήλωσε ότι "ο χρόνος είναι ουσιαστικός" στον αγώνα κατά του ιού.
Το έθνος της νότιας Ευρώπης βρίσκεται σε εθνικό lockdown για περισσότερο από μία εβδομάδα, με τον πληθυσμό να επιτρέπεται μόνο να πάει στο φαρμακείο και τα μικρά παντοπωλεία.
Ο ιός έχει οδηγήσει την ιταλική οικονομία σε αδράνεια, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η Ρώμη δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από μια ύφεση το 2020.
Ο Conte δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο των 500 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης κρατικού χρέους της τελευταίας δεκαετίας για χρηματοδότηση χωρών.
"Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να ανοίξουμε τα πιστωτικά όρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε όλα τα κράτη μέλη για να τα βοηθήσουμε να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε κράτος μέλος θα λογοδοτεί πλήρως για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι πόροι, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων

Ραγδαία αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αγορές να παίρνουν βαθιές ανάσες, μετά το μπαράζ παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Η ΕΚΤ ακολούθησε το παράδειγμα κεντρικών τραπεζών σε Ιαπωνία, Αυστραλία και ΗΠΑ ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα στήριξης προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ουσιαστική παύση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Νέες παρεμβάσεις ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες Αγγλίας, Ιαπωνίας, Νορβηγίας, ενώ η Κομισιόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενη έκδοσης ευρωομολόγων.
Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,58% από 1,819% χθες.
Η απόδοση το 10ετούς στη Γερμανία υποχωρεί στο -0,262% από -0,167%.
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 0,956% από 1,091%.
Η απόδοση του 10ετούς στην Ισπανία υποχωρεί στο 0,7749% από 0,919%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιρλανδία διαπραγματεύεται στο 0,296% από 0,393%.

Ανοικτή στην εκδοση ευρωομολόγων η Κομισιόν


Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, περιλαμβανομένης της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για το χρέος για τις χώρες-μέλη αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Σε δηλώσεις της στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία των κρατών-μελών «χωρίς ίσως και αλλά».
Ερωτηθείσα για την έκτακτη έκδοση ομολόγων για την ευρωζώνη, τα οποία κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει κορονο-ομόλογα, η Ursula von der Leyn υποστήριξε ότι «εξετάζουμε τα πάντα, ό,τι μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κρίση θα χρησιμοποιηθεί».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier έχει προσβληθεί από την covid-19, ενώ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοικτές σε παράταση της διορίας, εφόσον αυτό ζητηθεί από το Λονδίνο.

Νορβηγία: Νέα μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα

Σε νέα μείωση το βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% στο 0,25% από το 1% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι μετά τη μείωση επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα, η κατάσταση της οικονομίας της Νορβηγίας εξακολούθησε να επιδεινώνεται.
Η Norges Bank δεν αποκλείει περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ανέλαμψαν οι αγορές της Ασίας - Στο +1,61% ο Shanghai Composite, «άλμα» +7,44% για τον Kospi

Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (20/3) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω προσδοκιών ότι οι ενέργειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών θα θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι στην έξαρση του COVID-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,61% στις 2.745,62 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,30% και τις 10.150,13 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε ισχυρή άνοδο της τάξεως του +4,91% στις 22.775,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +6,37% και τις 9.234,09 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +7,44% στις 1.566,15 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,23% στις 4.197,08 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +0,70% στις 4.816,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης