Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα καταρρεύσει -24% στο β΄ τρίμηνο και ύφεση -3,8% συνολικά το 2020 – Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 9%

Goldman Sachs: Το ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα καταρρεύσει -24% στο β΄ τρίμηνο και ύφεση -3,8% συνολικά το 2020 – Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 9%
Γιατί οι προβλέψεις για το β΄ τρίμηνο του 2020 στην οικονομία των ΗΠΑ είναι τόσο ακραίες;
Σε μια ομολογουμένως σοκαριστική εκτίμηση προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο 2020 θα μειωθεί κατά 24%.
Να σημειωθεί ότι J P Morgan και Goldman Sachs έχουν παρουσιάσει πολύ ζοφερές παραδοχές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Όμως, η Goldman, η οποία μόλις πριν από τρεις μήνες ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία είναι "σχεδόν κοντά στην ύφεσης" έχει αναθεωρήσει πλήρως τις εκτιμήσεις της.
Έτσι λοιπόν η Goldman Sachs προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 θα συντριβεί -24% αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν βασικά σε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση.
Όπως και η JPMorgan έτσι και η Goldman Sachs βλέπει μια ανάκαμψη σχήματος V στο τρίτο τρίμηνο 2020, αλλά πιθανότατα να αγνοηθεί η εκτίμηση αυτή καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία μέσα σε 3 μήνες.
Ενώ θα πρέπει η Goldman προσεχώς να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της προσεχώς γιατί αν η αμερικανική οικονομία παραλύσει έστω για ένα τρίμηνο τότε για το 2020 θα περάσει σε ύφεση η οικονομία.
Τις τελευταίες μέρες τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης έχουν αποδιοργανώσει την κανονική ζωή σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.
Στις επιχειρήσεις καταγράφεται αύξηση των απολύσεων και μια κατάρρευση των δαπανών, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ τόσο σε μέγεθος όσο και ταχύτητα.
Επίσης σχολεία έκλεισαν, καταστήματα, γραφεία, εργοστάσιαν παραγωγής και εργοτάξια.
Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το πολύ αρνητικό σενάριο για την οικονομία με μια πιο απότομη πτώση του ΑΕΠ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο 2020.
Η Goldman Sachs αναμένει μείωση της κατανάλωσης και των υπηρεσιών, της μεταποιητικής δραστηριότητας και των επενδύσεων που θα επιδράσει έως -10% τον Απρίλιο του 2020 με τάση βελτίωσης τους επόμενους μήνες.
Κατά την Goldman η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει
-Στο πρώτο τρίμηνο 2020 ύφεση -6%.
-Στο δεύτερο τρίμηνο 2020 κραχ στο ΑΕΠ -24%.
-Στο τρίτο τρίμηνο 2020 ανάκαμψη +12%
-Στο τέταρτο τρίμηνο 2020 ανάκαμψη +10%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ το 2020 θα σημειώσει ύφεση -3,8%.
Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι ο βραδύς  ρυθμός ανάκαμψης, ακόμη και το 2021, θα προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GS%20sudden%20stop.jpg?itok=gIPjBQQm
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/April%20drop%2010%25.jpg?itok=QQ51fdNn
Γιατί οι προβλέψεις για το β΄ τρίμηνο του 2020 είναι ακραίες;

Η απότομη κατάρρευση – παύση της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ ως απάντηση στον κορωνοιό είναι άνευ προηγουμένου και τα πρώτα στοιχεία δεδομένων την περασμένη εβδομάδα ενισχύουν την εκτίμηση ότι πράγματι ήδη σημειώνεται δραματική επιβράδυνση.
Σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, οι αρχές έχουν επίσημα ζητήσει να τερματιστούν  οι λειτουργίες καταστημάτων και όλων των υπηρεσιών και η εξέλιξη αυτή θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν πολιτείες στις ΗΠΑ που η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το -24% στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Αυτές οι πρωτοφανείς υποβαθμίσεις στις προβλέψεις ανάπτυξης των ΗΠΑ από την   Goldman συνεπάγονται επίσης μια μεγάλη ανοδική αναθεώρηση του ποσοστού ανεργίας που προβλέπει ότι ξαφνικά δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν  εκτός εργασίας.
Χρησιμοποιώντας τρεις προσεγγίσεις: την εμπειρική σχέση μεταξύ του ΑΕΠ και της ανεργίας, την εμπειρία του τυφώνα Κατρίνα και μια ανάλυση από κάτω προς τα πάνω σχετικά με πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας ανά τομέα και επάγγελμα, η Goldman υπολογίζει μια τεράστια αύξηση 5,5% του ποσοστού ανεργίας σε 9% στα επόμενα τρίμηνα.
Σύμφωνα με τη Goldman, η δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων θα μπορούσαν να ωθήσουν το ποσοστό ανεργίας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Οι παροχές για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν μέτρια κατά τη φάση 2 του φορολογικού πακέτου, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαρτίου.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα μεγαλύτερα επιδόματα ανεργίας θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους εργοδότες να απολύσουν τους εργαζόμενους.
Η πρόταση της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας για τη Φάση 3 του φορολογικού πακέτου περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση δανείων μικρών επιχειρήσεων που θα χαριστούν εάν χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές εργαζομένων από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, εφόσον οι επιχειρήσεις πληρώνουν τους εργαζόμενους τουλάχιστον στο 75%.
Οι πιθανότητες αυξάνονται ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Φάσης 3, αλλά για τώρα η καλύτερη εικασία είναι ότι το γενναιόδωρο επίδομα ανεργίας θα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας, θα αυξήσει την ανεργία.
Όποια και αν είναι η τελική έκβαση, η κατώτατη γραμμή είναι ότι εάν η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 10% σε λίγους μήνες και θα κάνει την επανεκλογή του Trump στις 4 Νοεμβρίου 2020 πολύ περίπλοκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης