Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Στην ιατρική το μέλλον του Χρηματιστηρίου

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Στην ιατρική το μέλλον του Χρηματιστηρίου
Η πτώση που παρατηρήθηκε στο Ελληνικό χρηματιστήριο είναι πρωτοφανής σε ένταση στην ιστορία του χρηματιστηρίου, αλλά το ίδιο συνέβη και στα ξένα χρηματιστήρια
Η πτώση που παρατηρήθηκε στο Ελληνικό χρηματιστήριο είναι πρωτοφανής σε ένταση στην ιστορία του χρηματιστηρίου, αλλά το ίδιο συνέβη και στα ξένα χρηματιστήρια, καθώς όπως είναι φυσικό, το χρηματιστήριο ακολουθεί μια τυχαία πορεία που εξαρτάται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες.
Η μεγάλες διαφορές με τα ξένα χρηματιστήρια, αφορούν το μέγεθος της πτώσης που πάντα είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από χαμηλά επίπεδα τιμών και έφτασε σχεδόν στα ιστορικά χαμηλά της ενώ οι ξένοι ξεκίνησαν την πτώση από τα ιστορικά υψηλά τους.
Τώρα όλα τα χρηματιστήρια ανακτούν τις απώλειες με εξίσου θεαματικό τρόπο και κάνουν τις ημερήσιες διακυμάνσεις της τάξης του 5% να φαντάζουν λογικές.
Μια ανάλυση της κατάστασης είναι, ότι οι Αγγλοσαξωνικές χώρες υποτίμησαν την σοβαρότητα της κατάστασης και είδαμε τις ΗΠΑ και την Αγγλία να αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο στην σοβαρότητα της βιολογικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή είδαμε την παραδοσιακή ατολμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενώ πολλές χώρες με πρώτη την Ελλάδα έλαβαν σκληρά και έγκαιρα  μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στον τομέα των οικονομικών μέτρων ήταν πιο φειδωλοί.
Σύντομα η σοβαρότητα της βιολογικής κρίσης έγινε πιο κατανοητή, όπως και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και οι Αγγλοσάξωνες συμμετείχαν στη λήψη μέτρων για την υγεία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη λήψη πιο άμεσων και σοβαρών μέτρων για την οικονομία.  
Η κατάσταση φάνηκε να πιάνει πάτο και ξεκίνησε η χρηματιστηριακή ανάκαμψη.
Δυστυχώς μπροστά μας έχουμε τον κύριο όγκο της βιολογικής κρίσης, καθώς τώρα ξεκινά η σημαντική αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων προσβολών και τώρα θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν ανά χώρα.  
Εκτός αν μας σώσει η άνοδος της θερμοκρασίας ή η επιστήμη.
Σε επίπεδο μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτά αφορούν άμεσα μέτρα παροχής ρευστότητας, που θα αντιμετωπίσουν τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και εξαγγελίες για μακροπρόθεσμη αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής και μεγαλύτερη έμφαση στην πραγματική οικονομική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτά τα μέτρα μπορεί να είναι το θετικό που θα μείνει, όταν η κρίση περάσει.
Για την Ελλάδα είναι σημαντικό ότι επιτέλους συμμετέχει ισότιμα στην κατανομή κονδυλίων που γίνεται και επιτέλους δεν κρατάει ομπρέλα όταν βρέχει χρήματα.  
Επίσης η έμφαση που δόθηκε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ίσως βοηθήσει τη χώρα να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την όποια ανάπτυξη επιτύχει στο μέλλον. 
Η κρίση επίσης βοήθησε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και στην αλλαγή της νοοτροπίας που μέχρι τώρα επικρατούσε σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Τα παραπάνω είναι τα καλά που ελπίζουμε να έρθουν.
Δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε στην καρδιά του προβλήματος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Η οικονομία πάλι εξαρτάται από τις επιχορηγήσεις και την κρατική βοήθεια και τα επενδυτικά σχέδια αναβάλλονται, ενώ η μείωση των μετακινήσεων παγκοσμίως, χτυπά την καρδιά του τουρισμού που είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.
Παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται σε συνεχή βάση και προσπαθούμε να τηρούμε μια αμυντική στάση.  
Οι επενδυτικές κινήσεις πρέπει να γίνονται με το βλέμμα στο μέλλον.
Εξάλλου κάποιες, κυρίως βιομηχανικές εταιρείες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι αναμενόμενο να ωφεληθούν από την κρίση και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.  
Το να πετάμε όλες τις μετοχές από το παράθυρο σε κάθε κρίση πανικού είναι η χειρότερη τακτική.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης