Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένα βήμα πριν τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας βρίσκεται η κυβέρνηση - Οι δύο παράμετροι της τελικής απόφασης

tags :
Ένα βήμα πριν τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας βρίσκεται η κυβέρνηση - Οι δύο παράμετροι της τελικής απόφασης
Η χώρα μας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, έχει μπροστά της δύο κρίσιμους χρονικούς ορίζοντες.
Η χώρα μας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, έχει μπροστά της δύο κρίσιμους χρονικούς ορίζοντες.
Ο πρώτος, είναι πολύ βραχυπρόθεσμος και αφορά το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, κατά το οποίο θα κριθεί αν θα πρέπει να πάμε στο ακραίο μέτρο του lockdown, δηλαδή της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, δραματική προειδοποίηση να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις το εν λόγω Σαββατοκύριακο απευθύνουν κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνοντας τον κίνδυνο εκτροχιασμού της κατάστασης που για την ώρα βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων πλαισίων.
Αφορμή, η εικόνα αυξημένης κίνησης την Παρασκευή, στις εξόδους των πόλεων με πολλούς, που παρά τις προειδοποιήσεις, να επιλέγουν να ταξιδέψουν σε νησιά και στην επαρχία.
Γι αυτό και ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για τα σημεία λιανικής πώλησης.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πήρε απόφαση να απαγορεύσει ουσιαστικά την εκδρομή στα νησιά ορίζοντας ότι στα πλοία της ακτοπλοΐας θα μπαίνουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και όσοι είναι εκεί στα νησιά και θέλουν να επιστρέψουν.
Η εικόνα που είδαμε την Παρασκευή στα διόδια με τον κόσμο να φεύγει ήταν μάλλον, δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης καθώς όπως έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτή η εικόνα φέρνει και πιο κοντά το έσχατο μέτρο που είναι η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Άλλωστε, μόλις δύο μέρες πριν, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες το είπε ξεκάθαρα.
Έστειλε την τελευταία προειδοποίηση πως δεν έχουν μείνει πολλά «όπλα» στα χέρια της κυβέρνησης.
Αυτό λοιπόν είναι και το έσχατο.
Κατά συνέπεια, αυτό το Σαββατοκύριακο θα κρίνει πολλά, θα αξιολογήσει η κυβέρνηση το πως η κοινωνία αντιδρά στις εκκλήσεις της πολιτείας, πως συμπεριφέρεται ο κόσμος, αν βγαίνει στα πάρκα, στους ανοιχτούς χώρους, αν οι συναθροίσεις συνεχίζονται κ.ο.κ. Μάλιστα, οι εκκλήσεις και τα μηνύματα και του καθηγητή λοιμοξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ήταν σε απόλυτα δραματικούς τόνους.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και με βάση και τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πως εξελίσσεται η κατάσταση.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης πάντως κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έστειλε μήνυμα, επισημαίνοντας σε όσους έφυγαν στην ύπαιθρο, στα νησιά κ.λ.π. να μην έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους οι οποίοι μένουν εκεί.
Ο δεύτερος ορίζοντας που έχει μπροστά της η χώρα, είναι το επόμενο δεκαήμερο οπότε σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα φανεί η δυναμική της διασποράς του ιού στην κοινότητα, δηλαδή πως θα κινηθούμε.
Μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή η κατάσταση που βρισκόμαστε καθώς τα δύο με τρεις χιλιάδες κρούσματα που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον πληθυσμό, αν τηρηθούν οι κανόνες και οι συστάσεις που έχουν θέσει οι ειδικοί επιστήμονες, σημαίνει ότι μπορεί να ελεγχθούν.
Μένει να δούμε, αν θα επιδείξουν οι πολίτες ατομική ευθύνη σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού όπως ζητά και με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης