Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το μοντέλο Κίνας στην καραντίνα 3 μήνες και συνεχίζει – Η Ελλάδα έως Μάιο-Ιούνιο, η ζημία 25 δισ ή 13% του ΑΕΠ... με ύφεση έως -7% σε τρίμηνο

Το μοντέλο Κίνας στην καραντίνα 3 μήνες και συνεχίζει – Η Ελλάδα έως Μάιο-Ιούνιο, η ζημία 25 δισ ή 13% του ΑΕΠ... με ύφεση έως -7% σε τρίμηνο
Η δημοσιονομική εκτροπή στα όρια του δημοσιονομικού κατήφορου θα είναι γεγονός στην Ελλάδα.
Ο κορωνοιός προκαλεί τρόμο στις κοινωνίες με τους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο έφθασαν στους 11.290 διεθνώς ενώ πολλοί μιλούν για 50.000 σε συντηρητικό σενάριο.
Ο κορωνοιός προκαλεί τρόμο στις κοινωνίες οδηγώντας τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών, η καραντίνα είναι το εργαλείο ώστε οι πολίτες από φόβο να δεχθούν μείωση των ατομικών τους δικαιωμάτων.
Μέχρι τώρα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι ή το 2% του συνόλου των επίσημων κρουσμάτων ή 0,2% των ανεπίσημων κρουσμάτων.
Προφανώς και δεν μπορεί να προβλεφθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών, οι περιπτώσεις της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας σίγουρα είναι χαρακτηριστικές και μας δίνουν μια κατεύθυνση που προφανώς κάθε άνθρωπος απεύχεται.
Προφανώς και τα κρούσματα και οι νεκροί θα αυξηθούν και το ερώτημα είναι η καραντίνα τύπου Κίνας ή παραλλαγής Κίνας είναι η ενδεδειγμένη λύση;
Προφανώς και το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας εφάρμοσε ακραίες μεθόδους για να επιβάλλει καραντίνα σε 750 εκατ κινέζους σε σύνολο 1,43 δισεκ.
Οι δημοκρατίες της Ευρώπης ισορροπούν μεταξύ νομιμότητας και αντισυνταγματικότητας.
Όμως είναι προφανές ότι η καραντίνα σκοτώνει την οικονομία, σκοτώνει την ανάπτυξη, υποθηκεύει το μέλλον και κατακρημνίζει τον οικονομικό ιστό.
Όμως η καραντίνα είναι γεγονός σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχουν νέα κρούσματα αλλά δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν το Wuhan στην Κίνα τους διαψεύδουν, υπάρχει ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και όσοι ελάχιστοι κυκλοφορούν… κάνουν ουρές στα νοσοκομεία για εξετάσεις.
Το μοντέλο καραντίνας της Κίνας ξεκίνησε 13 Ιανουαρίου 2020 και έως τις 21 Μαρτίου 2020 συνεχίζεται δηλαδή σχεδόν 70 ημέρες με προοπτική 90 ή 120 ημέρες ή περισσότερο.
Εάν το μοντέλο Κίνας στην καραντίνα είναι 3 μήνες και από εκεί και πέρα ξεκινάει σταδιακή απόσυρση των περιοριστικών μέτρων σε βάθος μηνών αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα φθάσει έως τα τέλη Μαΐου 2020.
Καραντίνα της ελληνικής οικονομίας έως τέλη Μαΐου σημαίνει ότι το σοκ του Lockdown θα είναι καταστροφικό για την οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Κάθε εβδομάδα καραντίνα lockdown η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ είναι -0,6%.
Εάν η καραντίνα κρατήσει 2 μήνες δηλαδή 8 εβδομάδες το σοκ στο ΑΕΠ θα είναι -4,8% και στους 3 μήνες δηλαδή 12 εβδομάδες θα είναι -7,2% ύφεση.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο τουρισμός συνολικά μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα φθάνει στο 30% του ΑΕΠ δηλαδή 55 με 57 δισεκ. αλλά έχει εποχικότητα ο κύριος όγκος είναι άνοιξη και καλοκαίρι στα έσοδα και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά – άρα καταρρέει ο τουρισμός – η Ελλάδα θα μπορούσε να δει ύφεση -10% σε τριμηνιαία βάση και ύφεση συνολικά για το 2020.
Η ΤτΕ θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα είναι 0%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μέτρα παροχής ρευστότητας που εγκρίνει η ΕΕ και συνολικά τα μέτρα που προωθούνται είναι κομβικής σημασίας γιατί χωρίς αυτά η ύφεση θα μπορούσε να φθάσει στο -20% με -30%.
Με βάση επίσης σοβαρές ενδείξεις το εκτιμώμενο κόστος στην εθνική οικονομία της Ελλάδος από τον κορωνοιό ειδικά στον τουρισμό, εστίαση, διασκέδαση και συνολικά στον ιδιωτικό τομέα… θα φθάσει στα 25 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 13% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα 10 δισεκ. τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν την δυνητική ζημία.
Η δημοσιονομική εκτροπή στα όρια του δημοσιονομικού κατήφορου θα είναι γεγονός στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης