Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Και επισήμως αναστέλλονται οι δημοσιονομικοί κανόνες για τον κορωνοϊό - Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24 Μαρτίου

Κομισιόν: Και επισήμως αναστέλλονται οι δημοσιονομικοί κανόνες για τον κορωνοϊό - Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 24 Μαρτίου
Η ρήτρα διαφυγής θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να δαπανήσουν πόρους για τον κορωνοϊό χωρίς να εγγραφούν στους υπολογισμούς για έλλειμμα και χρέος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στην επίσημη διατύπωση της συμφωνίας που επετεύχθη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις 5 Μαρτίου για την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θέτουν όρια στον δανεισμό ώστε να λυθούν τα χέρια των κυβερνήσεων στη μάχη τους κατά του νέου κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο θεματοφύλακας των κανόνων της ΕΕ, πρότεινε αργά την Παρασκευή (20/3) την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να ανταποκριθούν στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και το κλείσιμο των συνόρων της.
«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές αξιώσεις που θα ίσχυαν υπό φυσιολογικές συνθήκες βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.
Μόλις η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνει επισήμως δεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην επόμενη σύνοδό τους (23/3), οι κυβερνητικές δαπάνες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς της Κομισιόν για το έλλειμμα και το χρέος.
Το Eurogroup θα εξετάσει επιλογές για την προσθήκη νέας γραμμής άμυνας κατά του Covid -19 ως μέρος της συντονισμένης αντιμετώπισης της κρίσης, κατόπιν εντολής των ηγετών των κρατών – μελών, δήλωσε ο επικεφαλής του κοινοτικού οργάνου, Mario Centeno. Για τον λόγο αυτό το Eurogroup θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 24/3 στις 19:30.


Για πρώτη φορά ενεργοποιείται η ρήτρα διαφυγής

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενεργοποιείται η ρήτρα.
Με βάση εκτιμήσεις αυτή η απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει δημοσιονομική εκτροπή 150 με 180 δισεκ. ευρώ.
«Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους και τις εταιρείες στη διάρκεια της κρίσης.
Τηρούμε την υπόσχεση.
Χθες επικυρώσαμε τους πιο ευέλικτους κανόνες κρατικών ενισχύσεων στην ιστορία για να βοηθήσουμε ανθρώπους και εταιρείες.
Σήμερα ενεργοποιούμε τη ρήτρα για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να ρίξουν ρευστότητα στην οικονομία» ανέφερε στο Twitter Ursula von der Leyen.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις έχουν διττή ερμηνεία.
Από την αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να δράσει απέναντι στις καταστροφικές επιπτώσεις του κορωνοιού.
Από την άλλη όμως αποδεικνύει και τον απόλυτο πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει οικονομίες και αγορές, κυβερνήσεις και θεσμοί απέναντι στον κορωνοιό που κατακρημνίζει ότι δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Όμως η αντιμετώπιση με μαζικές καραντίνες απλά αποδυναμώνουν όλες τις παρεμβάσεις, με καραντίνα καταρρέεει η παραγωγή αλλά καταρρέει και η κατανάλωση.
Η πλήρης δημοσιονομική χαλάρωση θα αποτελέσει καταστροφή μακροπρόθεσμα στην οικονομία, θα ενεργοποιήσει αποσταθεροποιητικές δυνάμεις, η ύφεση είναι μονόδρομος παρά την επιθετικότητα των παρεμβάσεων της ΕΕ
Image

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης