Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Άχρηστα τα πακέτα στήριξης στις οικονομίες για τον κορωνοιό λόγω έλλειψης ζήτησης και κατάρρευσης αλυσίδων εφοδιασμού

tags :
Mises Institute: Άχρηστα τα πακέτα στήριξης στις οικονομίες για τον κορωνοιό λόγω έλλειψης ζήτησης και κατάρρευσης αλυσίδων εφοδιασμού
Η λήψη μαζικών μέτρων πληθωρισμού και προσανατολισμένων στη ζήτηση σε ένα σοκ εφοδιασμού δεν είναι μόνο ένα λάθος, είναι η συνταγή για το στασιμοπληθωρισμό
Η επίδραση του κορωνοιού θα είναι πολύ βαθειά στις οικονομίες διεθνώς και η μελλοντική ανάκαμψη θα είναι κοπιώδης και σταδιακή αναφέρει το αυστριακό ινστιτούτο Mises Institute
Τον Φεβρουάριο 2020, η γενική εκτίμηση μεταξύ μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και υπερεθνικών οντοτήτων ήταν ότι θα υπάρξει ένα εφάπαξ σοκ στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 λόγω του αντίκτυπου του κορωνοϊού, ακολουθούμενη από μια ισχυρότερη ανάκαμψη σε σχήμα V εν συνεχεία.
Το ΔΝΤ ανέμενε μια μέτρια διόρθωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,1% και η μεγαλύτερη μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2020 ήταν 0,4% ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αυτές οι μέρες πέρασαν.
Ο τελευταίος γύρος αναθεωρήσεων της παγκόσμιας ανάπτυξης περιλαμβάνει μια μείωση των εκτιμήσεων ανάπτυξης για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο 2020 και μια πολύ μικρή ανάκαμψη στον τρίτο και τέταρτο 2020.
Οι μέσες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ μειώνονται σήμερα κατά 0,7% και η JP Morgan αναμένει από την ευρωζώνη να εισέλθει σε βαθιά ύφεση τα επόμενα δύο τρίμηνα (-1,8% και -3,3% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο 2020), ακολουθούμενη από πολύ χαμηλή ανάκαμψη και για το 2020 οριακή ύφεση.
Επίσης αναμένει να υποχωρήσει το ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 2% και 3%, αντίστοιχα, και βλέπει οριακή ετήσια αύξηση.
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο κορωνοιός θα πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ για ολόκληρο το έτος.
Ο αντίκτυπος στην ευρωζώνη θα είναι μεγαλύτερος, με την ανάπτυξη του 2020 να φτάνει το -1,2% πρόβλεψη -2% για την Ιταλία.
Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή καθώς θα υπάρξουν και νέες υποβαθμίσεις.
Η απόφαση να τερματιστούν τα αεροπορικά ταξίδια και να κλείσουν όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις είναι πλέον πραγματικότητα στις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις, καθώς η Ιταλία βρίσκεται σε πλήρη καραντίνα, η Ισπανία δηλώνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία κλείνει όλους τους μη ουσιώδεις δημόσιους χώρους και επιχειρήσεις.
Μέχρι τώρα έχουμε τουλάχιστον μια σαφέστερη εικόνα της σοβαρότητας της πανδημίας και μπορούμε να συζητήσουμε τις οικονομικές συνέπειες, γι 'αυτό πρέπει να τονιστούν τα εξής.

1)Τα αιτήματα για μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα για την αντιστάθμιση της πανδημίας μπορεί να είναι άχρηστα.
Η Capital Economics προειδοποίησε ότι "ακόμη και αν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν σε μια μεγαλύτερη φορολογική και δημοσιονομική δέσμη μέτρων, ο οικονομικός αντίκτυπος θα ήταν πολύ μικρότερος από ό, τι θα ήταν στο παρελθόν, ιδιαίτερα αν η δημοσιονομική ώθηση ήταν συγκεντρωμένη στη Γερμανία" η επίδραση των μέτρων θα ήταν οριακή.
Αυτό δεν είναι πρόβλημα ζήτησης είναι σοκ εφοδιασμού και δεν αντιμετωπίζετε απλά με ρευστότητα.

2)Η καραντίνα στην οποία βρίσκονται οι μεγάλες οικονομίες θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα.
Το κλείσιμο των αναδυόμενων οικονομιών είναι πιθανό να ξεκινήσει τον Μάιο και να επηρεάσει τις εκτιμήσεις για το 2020 και το 2021.
Όλες οι οικονομικές επιπτώσεις σε έναν ήδη υπερτιμημένο κόσμο στο τέλος θα είναι πολύ πιο δυσμενέστερες.

3)Το τελευταίο κύμα παρεμβάσεων οδήγησε τα επιτόκια στο μηδέν και σε νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η μειούμενη παρεμβατικότητα της νομισματικής χαλάρωσης ήταν ήδη εμφανής το 2018 και ιδιαίτερα το 2019.
Οι μέσες αναθεωρήσεις του ρυθμού ανάπτυξης κατά χώρα ήταν κατά μέσο όρο 20% μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2019, με τις κεντρικές τράπεζες συντονισμένα να προσφέρουν 170 δισεκ. δολάρια μηνιαίως.

4)Οι οικονομικές επιπτώσεις μιας πανδημίας δεν θα επιλυθούν με τεράστιες αυξήσεις στις δαπάνες.
Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν επιθετικές πολιτικές από πλευράς ζήτησης που είναι λάθος απάντηση στο πάγωμα της οικονομίας.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα υποφέρουν από την κατάρρευση των πωλήσεων και την επακόλουθη επίπτωση στα κεφάλαια κίνησης και καμία από αυτές δεν θα λύσει τα προβλήματα με ελλειμματικές δαπάνες.
Δεν μπορείτε να μετριάσετε μια κρίση εφοδιασμού με πολιτικές ζήτησης, οι οποίες αυξάνουν το χρέος και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στους ήδη χρεωμένους τομείς χωρίς να αντιμετωπίζουν την κατάρρευση της δραστηριότητας.

5)Ο υποχρεωτικός προσωρινός τερματισμός λειτουργίας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ξεκάθαρα και την παύση στην είσπραξη φόρων.
Οι κυβερνήσεις ήδη χρηματοδοτούν τον εαυτό τους με αρνητικά επιτόκια.
Πρέπει να εξαλείψουν (όχι να μεταθέσουν) τις πληρωμές φόρων για τις εταιρείες κατά την περίοδο κρίσης, για να αποφευχθεί μια μαζική αύξηση της ανεργίας και χρεοκοπίες.
Οι κυβερνήσεις που κάνουν το λάθος να διατηρούν τη σημερινή φορολογική δομή ή αποφάσισαν να παρατείνουν την περίοδο πληρωμής για έξι μήνες θα δουν τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες τους επόμενους εννέα μήνες.
Εάν, όπως αναμενόταν, το lockdown στις οικονομίες εκτείνεται σε περισσότερες χώρες κάθε εβδομάδα, οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία θα επιμηκυνθούν εκθετικά, ενώ η ανάκαμψη για το τρίτο τρίμηνο ου 2020 ως πιθανότητα θα μηδενιστεί.

Είναι πολύ πιθανό ότι το πάγωμα των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών θα επεκταθεί και στις αναδυόμενες αγορές δημιουργώντας σοκ, όπως δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.
Η λήψη μαζικών μέτρων πληθωρισμού και προσανατολισμένων στη ζήτηση σε ένα σοκ εφοδιασμού δεν είναι μόνο ένα λάθος, είναι η συνταγή για το στασιμοπληθωρισμό και εγγυάται έναν πολυετή αρνητικό αντίκτυπο από την αύξηση του χρέους, την αποδυνάμωση της παραγωγικότητας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό των μη καταγεγραμμένων αγαθών και την οικονομική στασιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης