Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 06:00 το πρωί της 23/3 έως 6/4 - Πώς θα γίνει και ποια μορφή θα έχει το lockdown - Ποιοι εξαιρούνται

Μητσοτάκης: Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 06:00 το πρωί της 23/3 έως 6/4 - Πώς θα γίνει και ποια μορφή θα έχει το lockdown - Ποιοι εξαιρούνται
Κλιμακωτή μορφή θα έχει το κυβερνητικό σχέδιο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας
Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2020 απαγορεύεται κάθε άσκοπη κυκλοφορία και μετακίνηση πολιτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όποιος κυκλοφορεί θα πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο, βεβαίωση εργοδότη όταν εργάζεται.
Πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ στη σημερινή απόφαση.
Έχω ενημερώσει την ΠτΔ και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για το ύστατο μέτρο φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία.

Στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι "είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας.
Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο.
Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες.
Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.
Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.
Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον".
Έτσι, από  το πρωί της Δευτέρας, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, "στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους.
Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.
Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα.
Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.
Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα".
 Ξεκαθάρισε ότι "όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου".
Ήδη, όπως σημείωσε, έχει υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.
Για  τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς  μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής,  κρατικοί  λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι "στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά.
Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο", λέγοντας ότι έχει χρέος να μην επιτρέψει να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας.
"Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί.
Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!", είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι.
"Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο.
Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής", πρόσθεσε και κατέστησε σαφές ότι "δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών.
Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους.
Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό.
Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο".
Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια, οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού, αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου και  μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Όπως είπε, "το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!
Ο κορωνοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες.
Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί.
Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.  
Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι.
Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας.
Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες.
Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς".
Αναφέρθηκε στον καθηγητή κ. Τσιόδρας που μίλησε το Σάββατο 21/3 για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους  με έναν κόμπο στο λαιμό και συπλήρωσε "ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο  βάρος,  με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.
Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του".
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας" και επανέλαβε πως "το  μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία.
Μένουμε σπίτι.
Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία".
Έκλεισε το μήνυμά του με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που όπως είπε, "ταιριάζουν σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα.
Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση.  
Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό»".
"Δεν κυκλοφορούμε.
Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία", κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό είναι το έντυπο που θα πρέπει να έχει μαζί του όποιος θα κυκλοφορεί
Image
Στην Αστυνομία το βάρος της εφαρμογής του μέτρου

Το «βάρος» της εφαρμογής του μέτρου θα πέσει στην Αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων που εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δεχόταν τις πρώτες ημέρες 150 κλήσεις πολιτών ανά οκτάωρο, για περιστατικά μη συμμόρφωσης στους περιορισμούς.
Στην περίπτωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οι αστυνομικοί με συνεχείς ελέγχους θα επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα στους «απείθαρχους».

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (21/3) αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 68ο: Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

1. Προς τον σκοπό μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να επιβάλλεται, πλέον άλλων μέτρων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων κρατών.
Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.

2. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.

3. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. 
Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας.
Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.

Σχέδια καραντίνας για χωριά και πόλεις

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαθέτει σχέδια προκειμένου να μπορούν να τεθούν σε καραντίνα χωριά ή ακόμα και πόλεις, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο χωριών, Δαμασκηνιά και Δραγασιά, στον Δήμο Βοΐου στην Κοζάνη.
Τα σχέδια προβλέπουν την επιτήρηση της καραντίνας, την τροφοδοσία με τα απαραίτητα είδη αλλά και την επαρκή λειτουργία των κρίσιμων υποδομών για να μην υπάρχουν προβλήματα με το ρεύμα, το νερό και τις τηλεπικοινωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης