Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος από την FED: Ο κορωνοιός μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το ΑΕΠ των ΗΠΑ έως -50% και την ανεργία στο 30%

Σοκ και δέος από την FED: Ο κορωνοιός μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το ΑΕΠ των ΗΠΑ έως -50% και την ανεργία στο 30%
H ανεργία μπορεί να εκτοξευθεί στο 30% και το αμερικανικό ΑΕΠ να μειωθεί στο -50% στο β΄ τρίμηνο του 2020 αναφέρει η FED
Πραγματικό σοκ και δέος προκαλούν οι εκτιμήσεις του βασικού στελέχους της FED της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας που κάνει λόγο για κατάρρευση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 στο -50% και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 30%.
Στις 20 Μαρτίου 2020, όταν η Goldman προέβλεψε πτώση κατά 24% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ έναντι 14% εκτίμησης της J P Morgan για το β΄ τρίμηνο του 2020, το ερώτημα ήταν θα υπάρξει και χειρότερη πρόβλεψη;
Λοιπόν, μόλις 48 ώρες αργότερα, κανένας άλλος εκτός από τον James Bullard της Fed δεν τόλμησε να προβεί σε προβλέψεις σοκ... .
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το 30% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εξαιτίας του γεγονότος ότι πάγωσε η οικονομία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με μια άνευ προηγουμένου μείωση κατά 50% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Αυτό θα ήταν χειρότερο αποτέλεσμα όχι μόνο από όλους τους προηγούμενους πόλεμους που διεξήγαγαν (επίσημα) οι ΗΠΑ, αλλά περισσότερο από δύο φορές πιο δραματικές στιγμές σε σχέση με την Μεγάλη Ύφεση.
Τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα;
Ενώ ο Bullard, δήλωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να κάνει κάτι, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες υπονοώντας ότι τώρα το Κογκρέσο θα πρέπει να πάρει μέτρα ιστορικών διαστάσεων.
Ο Bullard ζήτησε μια ισχυρή δημοσιονομική απάντηση για να αντικαταστήσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια εισοδήματος στο β΄ τρίμηνο του 2020 για να εξασφαλίσει μια ισχυρή τελική ανάκαμψη των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Fed θα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει ότι οι αγορές λειτουργούν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλής αστάθειας.
Όλα είναι στο τραπέζι για την Fed όσον αφορά τα πρόσθετα προγράμματα δανεισμού, δήλωσε ο Bullard  St. Louis.
Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε εάν είναι απαραίτητο λόγω της υπάρχουσας έκτακτης κατάστασης.
Πρόκειται για προγραμματισμένο και οργανωμένο μερικό κλείσιμο της οικονομίας των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο 2020, δήλωσε ο Bullard.... στέλνοντας ένα μήνυμα για το τι θα συμβεί.
Ο γενικός στόχος είναι να κρατήσουμε ολόκληρο τον κόσμο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όρθιους με κρατική υποστήριξη.
Είναι ένα τεράστιο σοκ και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να το κρατήσουμε υπό έλεγχο.
Η ανεργία 30% σημαίνει ότι 50 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την εργασία τους, πραγματικό σοκ.
Εκτός από το προφανές, υπάρχουν δύο πρόσθετα προβλήματα εδώ:
-πρώτον, η επιθετική παρέμβαση της Fed απέτυχε να τονώσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνου ή να μειώσει τη μαζική ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές.
-Δεύτερον φαίνεται να υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που που προωθούν οι ρεπουμπλικανοί έναντι των Δημοκρατικών, με τους πρώτους να απαιτούν μια μαζική, διάσωση μεγάλων εταιρειών, ενώ οι δημοκρατικοί θέλουν παραδοσιακά προοδευτικά έργα.
Για την ώρα ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί δεν έχουν επιτύχει κάποιας μορφής συμφωνία αλλά οι δραματικές συνθήκες λόγω του κορωνοιού εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν και τις δύο πλευρές σε συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν πάκετο στήριξης συνολικά 6 τρισεκ. δολαρίων.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης