Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall - Δεν έπεισε η Fed, ποντάρουν στο πακέτο Trump - Πτώση -3,04% για Dow, -3,35% για S&P, πτωτικά ο DAX -2,1%

Ισχυρές πιέσεις στη Wall - Δεν έπεισε η Fed, ποντάρουν στο πακέτο Trump - Πτώση -3,04% για Dow, -3,35% για S&P, πτωτικά ο DAX -2,1%
Nα σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του NYSE δεν λειτουργεί το trading floor, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό
(upd5) H νέα παρέμβαση της Federal Reserve, η οποία ανακοίνωσε απεριόριστο QE και νέα προγράμματα δανεισμού, συνολικά 1 τρισεκ. δολαρίων δεν έπεισε τελικά τις αγορές, με αποτέλεσμα οι δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη να καταγράφουν σήμερα (23/3) νέα πτώση.
Στην Ευρώπη φουντώνει η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, ενδεχόμενο το οποίο θα συζητηθεί σε Ecofin και Eurogroup.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει ένα εργαλείο προκειμένου το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
Το πακέτο τόνωσης ύψους 2 τρισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Trump για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας λόγω του κορωνοϊού δεν πέρασε από τη Γερουσία σήμερα (23/3) καθώς καταψηφίστηκε εκ νέου από τους Δημοκρατικούς.
Το νομοσχέδιο το οποίο είχε απορριφθεί και την Κυριακή (22/3).
Λίγα λεπτά μετά την καταψήφιση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς συνεχίζονται.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες -3,04% στις 18.591 μονάδες - με χαμηλό ημέρας 18.213 μονάδες - και οδεύει προς τη χειρότερη μηνιαία απόδοση από τη Μεγάλη Ύφεση.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,93% στις 2.237 μονάδες με χαμηλό ημέρας 2.189 μονάδες.
Στις 6.860 μονάδες έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq με πτώση -0,27%.
Ο δείκτης φόβου VIX -5,81% στις 62,2 μονάδες
Το Brent -5% στα 25 δολάρια.
Με απώλειες -2,1% στις 8.741 μονάδες έκλεισε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.
Πτώση -1,09% στις 15.559 μονάδες για το δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο.
Image
Image 
Image
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων για να στηρίξη την αγορά, σε ένα άτυπο και έμμεσο bailout των επιχειρήσεων.
Η Fed δήλωσε ότι θα αγοράσει assets «στο απαιτούμενο ποσό» για να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed είχε ανακοίνωσε αγορές assets 700 δισ. δολ..
Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε αρκετά νέα προγράμματα δανεισμού ύψους 300 δισ. δολ. για τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από το lockdown.
Στη ανακοίνωση της, η Fed τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν επιθετικές προσπάθειες για τον περιορισμό των απωλειών θέσεων εργασίας και εισοδήματος.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών είναι η δέσμευση να συνεχιστεί το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων "στα ποσά που απαιτούνται για την στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ευρύτερα στην οικονομία".
Τη θέση ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει ξεμείνει από πυρομαχικά διατύπωσε σήμερα (23/3) ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis, Neel Kashkari, τονίζοντας ότι η Fed θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειας εάν χρειαστεί.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο CBS, ο κ. Kashkari δήλωσε ότι «η Fed εξακολουθεί να διαθέτει πολλά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των άπειρων μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την οικονομία και το χρηματιπιστωτικό σύστημα».
«Η Fed θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα προκειμένου να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή οι τράπεζες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε υγιή θέση».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, ο κ. Kashkari τόνισε ότι «θα έχουμε τουλάχιστον μία ήπια ύφεση», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη περαιτέρω ενεργειών από το Κογκρέσο και τη Fed.
«Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει ξεμείνει από πυρομαχικά», επεσήμανε ο κ. Kashkari, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η Fed ακολουθεί επιθετική πολτιική, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα εάν χρειαστεί».
Σε μια δραματική προειδοποίηση για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ προχώρησε ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank του St. Louis, James Bullard, ο οποίο εκτίμησε ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ θα φτάσει το 30% τους επόμενους μήνες, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αγωνίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Αν αυτή η ζοφερή πρόβλεψη για θέσεις εργασίας αποδειχθεί αληθινή, η ανεργία θα ήταν χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και τρεις φορές χειρότερη από την ύφεση του 2007 -09, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Bullard δήλωσε επίσης ότι αναμένει μια άνευ προηγουμένου πτώση κατά 50% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
"Όλα είναι στο τραπέζι", ανέφερε, αναφερόμενος σε πρόσθετα προγράμματα δανεισμού από την Federal Reserve.
Με τα κατάλληλα μέτρα, ο Bullard είπε ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει γρήγορα.
«Θα έβλεπα το τρίτο τρίμηνο ως μεταβατικό τρίμηνο», με τους επόμενους έξι μήνες «αρκετά ισχυρούς», καθώς οι Αμερικανοί αυξάνουν την κατανάλωση.

Ενδείξεις για συμφωνία κυβέρνησης με Δημοκρατικούς σχετικά με τα μέτρα

Ενδείξεις για συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε αργά χθες (22/3/2020) το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Schumer, οι δύο άνδρες είχαν μια παραγωγική συνάντηση.
«Ο Schumer και ο υπουργός Mnuchin εργάζονταν ως αργά τη νύχτα και είχαν απλά ακόμα μια παραγωγική συνάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Schumer, Justin Goodman.
Σημειώνεται ότι ο Schumer είχε δηλώσει ότι οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο για τα μέτρα σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού, διότι περιείχε ένα «μεγάλο εταιρικό bail out χωρίς προστασία για τους εργαζόμενους και ουσιαστικά χωρίς εποπτεία».
Ο Schumer κατηγόρησε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Mitch McConnell, ότι προχώρησε στην αρχική ψηφοφορία, παρόλο που δεν υπήρξε συμφωνία.
Ο  υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του στο CNBC, εκτίμησε ότι  Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έγκριση του πακέτου.
«Πιστεύω είμαστε πολύ κοντά.
Πρέπει να το κάνουμε σήμερα», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.
«Ανακοινώσαμε το βράδυ με τη Fed κάποιες σημαντικές δράσεις για τη στήριξη της αγοράς των τιτλοποιημένων ομολόγων, τη στήριξη της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, πρωτογεγνούς και δευτερογενούς.
Χρησιμοποιούμε κάποιους από τους πόρους που διαθέτουμε, αλλά χρειαζόμαστε την έγκριση επιπρόσθετων πόρων από το Κογκρέσο σήμερα, ώστε να στηρίξουμε τους Αμερικανούς εργαζομένους και την αμερικανική οικονομία» πρόσθεσε ο Mnuchin.

Επέστρεψαν οι πιέσεις στις ευρωαγορές - Eπί τάπητος η έκδοση ευρωομολόγου

Η μεταβλητότητα παραμένει το βασικό χαρακτηριστικό και στις ευρωαγορές με τις πιέσεις να επανέρχονται και τους δείκτες να καταγράφουν νέεες απώλειες.
Image
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη φουντώνει η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, ενδεχόμενο το οποίο θα συζητηθεί σε Ecofin και Eurogroup.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει ένα εργαλείο προκειμένου το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
Η Κομισιόν έχει κληθεί να βρει ένα εργαλείο που να περιλαμβάνει το ταμείο για τη στήριξη των οικονομιών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, δήλωσε.
Η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο δεύτερος υψηλότερος μετά την Κίνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 5.560 στα 59.138 χθες, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Η ραγδαία εξάπλωση της COVID-19 έχει οδηγήσει ολόκληρες χώρες σε καραντίνα και την οικονομική δραστηριότητα σε παύση, προκαλώντας το μεγαλύτερο ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008.
Καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία για τη ζημιά σε επιχειρήσεις από την παράλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων και της καταναλωτικής δαπάνης, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.
Η κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να κοστίσει στη γερμανική οικονομία μεταξύ 255 δισ. ευρώ και 729 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

«Τα κόστη πιθανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη οικονομική κρίση ή φυσική καταστροφή στη Γερμανία, τις τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.
Αν η οικονομία παραμείνει εν μέρει σε ακινησία για δύο μήνες, το κόστος θα είναι μεταξύ 255 και 495 δισ. ευρώ δήλωσε ο Fuest και συμπλήρωσε πως με τρεις μήνες μερικό κλείσιμο, το κόστος θα ανέλθει σε 354 δισ. ευρώ έως 726 δισ. ευρώ.

"Στο κόκκινο" η Ασία

Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (23/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Comsposite στην Κίνα υποχώρησε κατά -3,11% στις 2.660,17 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -4,52% και τις 9.691,53 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -5,11% στις 21.639 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -3,73% και τις 8.890,03 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με πτώση της τάξεως του -5,34% στις 1.482,46 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -5% στις 3.985,08 μονάδες.
Όσον αγορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, καταγράφηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -5,62% στις 4.546 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +2,02% στις 16.887,78 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις αγορές της Ασίας, καθώς ο δείκτης είχε παραμείνει κλειστός λόγω αργίας.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, δήλωσε ότι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ενδέχεται να είναι αναπόφευκτη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε θα ακυρωθούν, αλλά θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβολή της διοργάνωσης έχει ως στόχο να διαβεβαιώσει την ασφάλεια του κόσμου που θα παρευρεθεί στο Τόκιο, εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση του COVID-19.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Καναδάς όσο και η Αυστραλία ενημέρωσαν την Ολυμπιακή Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να στείλουν αθλητές στη διοργάνωση εάν αυτή δε μεταφερθεί για το επόμενο έτος.
Στις ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο για τη λήψη περαιτέρω μέτρων συνεχίζονται, μετά τη χθεσινή απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει το πακέτο οικονομικής διάσωσης ύψους 2 τρισ. δολ. που πρότεινες η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει η πλευρά των Δημοκρατικών, το πακέτο στοχεύει περισσότερο στην παροχή στρήριξης προς τις επιχειρήσεις και λιγότερο στη στήριξη ατόμων και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, ενώ η επόμενη ψηφοφορία για το σχετικό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης