Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Τα 4 μέτρα που θα σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον κορωνοϊό

tags :
Scope: Τα 4 μέτρα που θα σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τον κορωνοϊό
Οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τα μέτρα που θα τις θωρακίσουν, πριν οι αρχές προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι επισφαλής, με την Scope να τονίζει ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν μέτρα, προκειμένου να μην καταρρεύσουν από τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την Scope, οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τα μέτρα που θα τις θωρακίσουν, πριν οι αρχές προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα.
Έτσι, θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε τέσσερις δράσεις:
1. Αναστολή καταβολής αμοιβών διαχείρισης (μπόνους) το 2020 (ή και αν η πανδημία επεκταθεί στο 2021).
Οι ανώτεροι τραπεζίτες θα μπορούσαν ταυτόχρονα να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν θα δεχτούν οποιοδήποτε μπόνους, ακόμη και αν εργαστούν σκληρά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου
2. Αναστολή καταβολής μερισμάτων
Είναι αλήθεια ότι η προσδοκία ενός σταθερού μερίσματος είναι ένα στοιχείο που παρακινεί επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές.
Αλλά αυτή η ροή είχε ήδη διακοπεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και στα χρόνια μετά την κρίση και οι μέτοχοι δεν εγκατέλειψαν τον τομέα.
Για τις τράπεζες, η καταβολή μερισμάτων στους μετόχους τους είναι επιλογή, όχι ηθική απαίτηση.
3. Μια βασική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην ψηφιακή εποχή είναι η μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας - ιδιαίτερα στα φυσικά υποκαταστήματα και τα γραφεία υποστήριξης.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες παραμένουν σοβαρά υποστελεχωμένες, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να μειώσουν το λειτουργικό κόστος
4. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στην ανάληψη κινδύνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, οποιεσδήποτε δραστηριότητες υπόκεινται σε νέους τομείς κινδύνου - όπως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές και παρόμοιες συναλλαγές που μπορεί να έχουν νόημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης