Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το καθυστερημένο άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός τζίρος μεγάλες απώλειες

tags :
Αμέσως μετά το καθυστερημένο άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός τζίρος μεγάλες απώλειες
ΑΓΟΡΕΣ: Μήπως θα πρέπει οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να αποφασίσουν το κλείσιμο των αγορών για ένα διάστημα; Δεν είναι για να προστατευθούν οι αξίες αλλά οι ζωές. Πως μπορεί κάποιος να κάνει τη δουλειά αυτή από το σπίτι; Πως μπορεί να επεξεργαστεί από το σπίτι του κάποιος αντικριστής εντολή μεγάλη όταν χρειάζεται το σύστημα που παρέχει το ΧΑ.

Είναι θέμα υγείας. Καταλαβαίνουμε πως οι αγορές δεν κλείνουν ούτε σε περίοδο πολέμου, αλλά εδώ υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Ήδη κάποιες χρηματιστηριακές έχουν κρούσματα. Ήδη το ίδιο το ΧΑ έχει. Πρέπει δηλαδή να απλωθεί σε όλες; Ας κλείσουν όπως έκλεισαν σχολεία, επιχειρήσεις κ.α. Είναι θέμα υγείας.

ΑΓΟΡΕΣ (ΙΙ): Άνοιξαν στην ώρα τους με μεγάλες απώλειες και λίγο νωρίτερα άρχισαν να τις περιορίζουν αισθητά λόγω νέας παρέμβασης από τη FED. Το ΧΑ άνοιξε 14:50, απαράδεκτη η εικόνα αυτή για μία οργανωμένη και σοβαρή αγορά.

Με απώλειες άνω του 3% το ξεκίνημα και με το γενικό δείκτη κοντά στις 530 μονάδες στα πρώτα λεπτά. Χαμηλός ο τζίρος, εκνευρισμός σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, με τους χρηματιστές να φοβούνται ότι θα απογοητευτούν και οι τελευταίοι επενδυτές.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Η γνωστή εικόνα των τελευταίων ημερών με ενεργοποίηση του ΑΜΕΜ αφού οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες. Άνω του 7% απώλειες για ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Κάποιες μετοχές που ξεχώρισαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις υποχωρούν σήμερα.

Η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών δείχνει κάποια σημάδια αφύπνισης αφού για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ έφτασε να διαπραγματεύεται τα ταμειακά της διαθέσιμα. Εξαιρετική τις προηγούμενες μέρες και η αντίδραση της ΔΕΗ.

ΕΧΑΕ: Αφού κατάφερε μετά από αρκετές ώρες να ξεκινήσει η συνεδρίαση η μετοχή υποχωρεί 6,7% και βρίσκεται στα 2,77 ευρώ με χαμηλό όγκο και τους αγοραστές να βγαίνουν λίγο υψηλότερα.

ΛΑΜΔΑ: Η αποτίμηση είναι στα 851 εκατ. ευρώ με την εισηγμένη να έχει ολοκληρώσει πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου και να έχει τα χρήματα στο ταμείο της. Η αύξηση ήταν 650 εκατ. ευρώ. Στα 4,82 ευρώ με απώλειες 5%, ενώ η αύξηση έγινε αρκετά υψηλότερα και οι insiders αγόρασαν ακόμα πιο πάνω.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Τα αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας ήταν χαμηλότερα κάποιων εκτιμήσεων από ό,τι βλέπουμε. Η αποτίμηση των 33,6 εκατ. ευρώ με βάση τα κέρδη του 2019 είναι υψηλή. Θα ευνοηθεί βέβαια από τις πωλήσεις λόγω covid-19 αλλά ίσως έχει χαμηλότερες πωλήσεις προς τα ξενοδοχεία. Στο -7% και στα 1,34 ευρώ στο άνοιγμα.

AEGEAN: Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και χωρίς δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων σε όλους τους επιβάτες. Δε μας αρέσει αυτή η κίνηση από τη διοίκηση σε περίοδο που η χώρα και ο πλανήτης είναι σε πόλεμο με ένα αόρατο εχθρό.

ΔΕΗ: Περιορισμένες οι απώλειες στο ξεκίνημα με τη μετοχή να χάνει 2,34% και να βρίσκεται στα 2,1680 ευρώ.

CENERGY: Εξαιρετικά αποτελέσματα και αποτυπώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο ταμπλό του ΧΑ. Σημάδι υγείας για την αγορά μας αυτό και δείχνει κάποια πράγματα και μακάρι να διατηρηθεί για εκείνες τις μετοχές που αξίζουν. Πωλήσεις 958 εκατ. ευρώ από 963 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤDA 90,2 εκατ. ευρώ από 56,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 20,1 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ.

Καθαρή θέση 231,8 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 815,7 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 90,4 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στα 414 εκατ. ευρώ από 473 εκατ. ευρώ το 2018. Η μετοχή την εβδομάδα που πέρασε είχε 4 ανοδικές συνεδριάσεις και από τα 0,6120 ευρώ πήγε στα 0,92 ευρώ. Από την αρχή του έτους χάνει 32%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης