Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έφτασε η ώρα των corona-bonds; - Υπό πίεση για αποφάσεις η Ευρώπη - Οι εκτιμήσεις της Berenberg

tags :
Έφτασε η ώρα των corona-bonds; - Υπό πίεση για αποφάσεις η Ευρώπη - Οι εκτιμήσεις της Berenberg
Κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ της έκδοσης corona-bonds
Αυξανόμενες πιέσεις ώστε να προβούν σε μια πρωτοφανή κίνηση και να εκδώσουν ένα νέο είδος ομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών και οι οικονομολόγοι κάλεσαν την ευρωζώνη να αναπτύξει τα αποκαλούμενα corona-bonds, ένα μέσο που θα συνδυάζει τίτλους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, αλλά η κύρια ιδέα είναι να βρεθούν νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
«Τα πολιτικά εμπόδια για την έκδοση κοινού ομολόγου στην ευρωζώνη παραμένουν υψηλά.
Αλλά στην εποχή του "ο,τιδήποτε χρειαστεί" τα ταμπού μπορεί να ξεπεραστούν» δήλωσε ο Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg.
Συντηρητικοί αξιωματούχοι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι συχνά επιφυλακτικοί όσον αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων μαζί με υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Είχαν αρχικές συζητήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους το 2011, αλλά κάποιες χώρες πίστευαν ότι είναι υπερβολικά επικίνδυνο να ενώσουν τα χρέη τους με άλλες χώρες, που θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο default.
Ωστόσο, ο κορωνοϊός αναζωπύρωσε τη συζήτηση δεδομένων των σημαντικών οικονομικών συνεπειών.
Το μέλος της ΕΚΤ, Carlos Costa, δήλωσε σήμερα (23/3/2020) ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει διεξοδικά το ενδεχόμενο έκδοσης coronabonds.
«Πρέπει να βρεθούν λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η κρίση του κορωνοϊού να μετατραπεί σε δεύτερη κρίση χρέους» επεσήμανε ο Costa.
Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό το νέο ομόλογο θα πρέπει να έχει λήξεις αρκετών δεκαετιών για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του ιού.
Την ιδέα αυτή στήριξε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.
Επτά Γερμανοί οικονομολόγοι δήλωσαν επίσης ότι «απαιτείται εκτεταμένη κυβερνητική βοήθεια» για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορωναϊού.
Όπως αναφέρεται σε κοινό άρθρο τους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εκδίδουν κοινά ομόλογα ύψους 1 τρισ. ευρώ για να κατανείμουν το κόστος της κρίσης - αυτό θα ήταν ένα εφάπαξ μέτρο.

Η στάση των Ευρωπαίων ηγετών

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για λίγο τη δυνατότητα των corona-bonds την περασμένη εβδομάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν αύριο (23/3/2020) νέους τρόπους για να αναχαιτίσουν τον αντίκτυπο του ιού στις οικονομίες τους.
Το βασικό τους σχέδιο για τώρα φαίνεται να είναι η ανάπτυξη πιστωτικών γραμμών χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Προκειμένου να παρασχεθεί αυτή η πιστωτική γραμμή, ο ESM θα πρέπει να συγκεντρώνει χρήματα από τις αγορές.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως έκδοση corona-bonds, δεδομένου ότι το ταμείο υποστηρίζεται από όλες τις χώρες της ευρωζώνης του ευρώ και η πιστωτική γραμμή θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού.
«Το αν οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλον σε αυτή την έκτακτη κατάσταση μπορεί να διαμορφώσει τη λαϊκή αντίληψη για το τι αντιπροσωπεύει η Ευρώπη - και για μεγάλο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο Hense από την Berenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης