Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Γερμανία συναινεί ο ESM να χορηγήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ιταλία, πιθανό deal 26/3... αλλά διαφωνεί με τα ευρωομόλογα

tags :
H Γερμανία συναινεί ο ESM να χορηγήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ιταλία, πιθανό deal 26/3... αλλά διαφωνεί με τα ευρωομόλογα
Εκτιμάται ότι την Πέμπτη 26 Μαρτίου θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την Ιταλία για την προλυπτική πιστωτική γραμμή
Η Γερμανία συναινεί ώστε η Ιταλία να λάβει από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των ευρωζώνης προληπτική πιστωτική γραμμή για να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό... αλλά διαφωνεί με την έκδοση corona bond ή ευρωομολόγων λόγω των οικονομικών ανισοτήτων στην Ευρωζώνη. 
H σκληροπυρηνική Γερμανία συναινεί ο ESM να χορηγήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ιταλία με συμβολικούς όρους
Την ίδια στιγμή όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν και την ΕΚΤ στο μεγάλο άλμα να μπορεί να αγοράζει οτιδήποτε μέσα από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πάντως ποιος θα φανταζόταν πριν από ένα μήνα, ότι η «αυστηρή» Γερμανία θα εμφανιζόταν μέσα σε λίγες εβδομάδες υποστηρικτής μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ελαστικότητας.
Η Γερμανία ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 356 δισ. ευρώ σε νέο χρέος ύψους 10% του ΑΕΠ της χώρας, για να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό.
Η Angela Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ιταλία να αντιμετωπίσει την πανδημία αποδεχόμενη να πάρει ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης από το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ»
Η Γερμανία σχεδιάζει να δώσει το πράσινο φως στην Ιταλία να λάβει ενισχυμένη πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την ευρωπαϊκή κρίσης χρέους.
Τα κακά νέα για την "ομοσπονδιακή" Ευρώπη είναι ότι ενώ η Καγκελάριος Merkel δήλωσε στο παρελθόν ότι είναι θετική να εξετάσει το αίτημα της Ιταλίας για έκδοση ευρωομολόγων ή corona bond για την καταπολέμηση του κορωνοιού… ωστόσο γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δύσκολα θα αποφασιστεί.
Οι Γερμανοί πάντως ανησυχούν ότι η Ιταλία είχε ήδη ουσιαστικά διαρθρωτικά προβλήματα πριν από τον ιό και ότι ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστούν μεγάλες προκλήσεις στην Ιταλική οικονομία όταν αντιμετωπιστεί ο κορωνοιός.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 24 Μαρτίου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.
Η Ιταλία, που είναι ήδη ο ασθενής της Ευρώπης, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοιό με πάνω από 6.000 νεκρούς.
Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ήταν ήδη στο 135% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη (εκτός από την Ελλάδα φυσικά) πριν το ξέσπασμα της επιδημίας, και έτσι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για νέα έκδοση χρεών.
Πριν από τη ανακοίνωση των Γερμανών, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κινήτρων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι Γερμανοί έχουν ήδη κάνει μεγάλες παραχωρήσεις για να μετριάσουν το χτύπημα στην ιταλική οικονομία, υιοθετώντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει ευελιξία στους προϋπολογισμούς.
Εκτιμάται ότι την Πέμπτη 26 Μαρτίου θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την Ιταλία...για την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Ιταλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, επειδή δεν ήταν υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της επιδημίας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπαγορεύει υποστήριξη.
Οι Ιταλοί θέλουν επίσης όλα τα κράτη μέλη να λάβουν πιστώσεις για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα στιγματιστούν ότι μόνο η Ιταλία κατέφυγε σε βοήθεια.
 Οι Γερμανοί - μαζί με τους Ολλανδούς - επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, ακόμη και αν είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές.
Μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει το ισχυρότερο εργαλείο της - απεριόριστες αγορές χρέους μιας χώρας.
Γνωστή στρατηγική με τον κωδικό οριστικές νομισματικές συναλλαγές, το πρόγραμμα αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της ζώνης του ευρώ το 2012, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Για να ενεργοποιηθεί απαιτείται ήδη μια χώρα να έχει προληπτική πιστωτική γραμμή με τον ESM.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης