Τραπεζικά νέα

Οι πέντε τομείς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ΕΕ. με επίκεντρο τις τράπεζες - Που μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα

tags :
Οι πέντε τομείς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ΕΕ. με επίκεντρο τις τράπεζες - Που μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα
Οι πέντε τομείς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με επίκεντρο τις τράπεζες



Κρίσιμες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν αυτήν την περίοδο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να διαμορφωθούν οι νέοι κανόνες που θα αφορούν και τη χώρα μας.
Το τι θα επιτύχει η Ελλάδα σε ότι αφορά τα κρίσιμα οικονομικά θέματα που την αφορούν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το τι επιτυχία θα έχουν οι διαπραγματεύσεις αυτές για τα standards της ελληνικής οικονομία.
Πέντε κρίσιμοι τομείς στους οποίους τα πάντα αλλάζουν απαιτούν επανασχεδιασμό και προτάσεις ουσίας από τη χώρα μας.
-Λογιστική αποτύπωση
-Εποπτεία
-Δημοσιονομικά
-Κρατικές εγγυήσεις
-Νομισματική πολιτική

Tι αλλάζει στον τραπεζικό τομέα

Σε ότι αφορά τις τράπεζες τα δεδομένα αλλάζουν πλήρως, τόσο γιατί τα IFRS9 αναδιατυπώνονται όσο και γιατί η κεφαλαιακή επάρκεια επανατοποθετείται σε άλλη βάση.
Η συζήτηση έχει ανοίξει και έχει ανοίξει για τα καλά για τα κεφαλαιακά standards που θα απαιτηθούν σε ότι αφορά τις τράπεζες στην μετά την επιδημία εποχή.
Το γερμανικό μοντέλο που προκρίνει κάποιες τράπεζες εκτός τραπεζικής ένωσης δεν αποκλείεται να παρακολουθήσουν πλέον και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία που έχει να καλύψει βαριές πληγές από τον πανδημία αλλά ίσως και η Ελλάδα με ένα τραπεζικό σύστημα με εγγενείς αδυναμίες οι οποίες εστιάζουν στο βουνό των κόκκινων δανείων που θα συνεχίσουν να είναι πολλά έστω και εάν μετά την πανδημία επιταχυνθούν οι τιτλοποιήσεις.
Από την άλλη πλευρά επειδή τα μοντέλα θα μεταβληθούν ολιστικά, θα αλλάξουν και θα χαλαρώσουν κάποιοι ειδικοί σημειώνουν πως είναι εξόχως πιθανόν να αλλάξει και η κλίμακα αξιολόγησης ακόμη και αυτών των οίκων αξιολόγησης. Δηλαδή είναι πιθανόν η επενδυτική βαθμίδα στην Ευρώπη να τοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.
Το QE μαζί με το μηδενικό ρίσκο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου μολονότι η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα είναι δύο επιτυχίες πολύ σημαντικές που καταγράφουν το τι τελικώς μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προετοιμάζεται και για την Ελλάδα.
"Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο είναι απαραίτητο και για όσο χρειάζεται.
Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα απρόβλεπτα για την υποστήριξη της οικονομίας μέσω αυτού του σοκ" ανέφερε χθες η ΕΚΤ.
"Διανέμουμε μέχρι 3 τρισεκατομμύρια ευρώ  ρευστότητας μέσω των πράξεών μας αναχρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου επιτοκίου που έχουμε προσφέρει ποτέ, -0,75%.
Η προσφορά κεφαλαίων κάτω από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μας επιτρέπει να ενισχύσουμε το κίνητρο από αρνητικούς συντελεστές και να το διοχετεύσουμε απευθείας σε εκείνους που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο.
Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές τραπεζών έχουν επίσης αποδεσμεύσει επιπλέον κεφάλαια ύψους 120 δισ. Ευρώ, τα οποία μπορούν να στηρίξουν τη σημαντική δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ¨".
Ρευστότητα, χρηματοδότηση και ελαστικότερα πρότυπα θα αποτελέσουν το όπλο της ΕΚΤ για να βοηθήσει τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης