Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οργιάζει η εκ περιτροπής εργασία στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις λόγω κορωνοιού

tags :
Οργιάζει η εκ περιτροπής εργασία στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις λόγω κορωνοιού
Σε καθεστώς συστήματος εκ περιτροπής εργασίας έχουν ξεκινήσει να θέτουν τους εργαζόμενους τους μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη εν λειτουργία αλλά έχουν πληγεί από τη μείωση της αγοραστικής κίνησης
Σε καθεστώς συστήματος εκ περιτροπής εργασίας έχουν ξεκινήσει να θέτουν τους εργαζόμενους τους μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη εν λειτουργία αλλά έχουν πληγεί από τη μείωση της αγοραστικής κίνησης και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.
Όπως ανέφερε στην τηλεοπτική εκπομπή «Μarket Watch» που αποτελεί συνεργασία του τηλεοπτικού σταθμού Action24 με το bankingnews.gr, ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης πλέον δίνεται στους εργοδότες των επιχειρήσεων βρίσκονται σε λειτουργία, να προχωρήσουν στην εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος «ο εργοδότης μονομερώς μπορεί να θεσπίσει για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες από την εφαρμογή του μέτρου, προσωπικό ασφαλείας.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μέσα στο μήνα ο εργαζόμενος να απασχολείται 2 εβδομάδες μέσα στο μήνα κατά ελάχιστο, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Αρα δεν θα απασχολούνται όλοι οι εργαζόμενοι όλες τις εβδομάδες του μήνα».
Όπως διευκρινίζει αυτό ισχύει για επιχειρήσεις που βρίσκονται εν λειτουργία αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το προσωπικό που είχαν πριν τον κορωνοϊό.
Ο τρόπος οργάνωσης γίνεται κατά εβδομάδα.
Πρόκειται για μία χαριστική ρύθμιση προς τον εργοδότη, ο οποίος όμως από την στιγμή που θα ενταχθεί στο σύσημα δεν θα μπορεί να μειώσει το προσωπικό του. Δεν θα μπορεί να κάνει ούτε μία απόλυση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων που εντάσσονται σε καθεστώς εκ περιπτροπής θα είναι μειωμένες και ανάλογες του χρόνου απασχόλησης τους στην εταιρεία.
Οι εργαζόμενοι πάντως αυτοί είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ.
«Το μείον αυτής της ρύθμισης είναι ότι φτάνει τους 6 μήνες. Είναι μεγάλο το διάστημα.
Ελπίζουμε ότι πρόκειται για έκτακτες ρυθμίσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε για ένα διαφορετικό εργατικό δίκαιο μετά το τέλος του κορωνοϊου», τόνισε ο κ. Περπατάρης.
Μειωμένο ωράριο στα ορισμένα καταστήματα του δικτύου ανακοίνωσε η αλυσίδα Βενέτη.
Ειδικότερα η εταιρεία αναστέλλει την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κατά ποσοστό 80%.
Οι μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, αποκλειστικά για την παραγωγή του ημερήσιου άρτου.
Επίσης αναστέλλεται, παράλληλα, σε ποσοστό 100%, η λειτουργία δύο θυγατρικών εταιρειών στον χώρο της εστίασης.
Τέλος όπως ανακοίνωσε ορισμένα από τα καταστήματα του δικτύου της θα λειτουργούν με μειωμένο ωράριο και προσωπικό ασφαλείας, με σκοπό να παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό τον ημερήσιο άρτο και περιορισμένη γκάμα προϊόντων.
Μειωμένο ωράριο λειτουργίας έχουν θεσπίσει καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ τα οποία πλέον λειτουργούν καθημερινά (Δευτέρα-Σάββατο)  από τις 09.00 έως τις 15.00 καθώς και τα καταστήματα της Wind.

Πλήγμα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Κατά 74% χαμηλότερες είναι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το 84% των ιδιοκτητών αναμένει ότι θα καταγραφεί μείωση των πωλήσεων για το σύνολο της χρονιάς.
Οπως προκύπτει από την έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, η οποία διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου σε 307 επιχειρήσεις, οι επιπτώσεις είναι ήδη σημαντικές τόσο για το εγχώριο εμπόριο όσο και για τις διασυνοριακές πωλήσεις κυρίως εξαιτίας των περιορισμών σε αρκετές χώρες.
Συγκεκριμένα, το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας έχουν ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι τα είδη μόδας, τα αθλητικά είδη, τα κοσμήματα, τα είδη σπιτιού και οι λευκές συσκευές.
Μάλιστα το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν.  
Στον αντίποδα, οι κλάδοι που μέχρι στιγμής ευνοούνται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τα τρόφιμα/Σούπερ Μάρκετ, τα φαρμακεία και η κατηγορία Παιχνίδια/Βιβλία.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης