Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός, βυθίζει στο πένθος τις κοινωνίες και στην άβυσσο τις οικονομίες – Καθολική εξάπλωση με 378.287 κρούσματα και 16.497 νεκρούς

Ο κορωνοϊός, βυθίζει στο πένθος τις κοινωνίες και στην άβυσσο τις οικονομίες – Καθολική εξάπλωση με 378.287 κρούσματα και 16.497 νεκρούς
Καθολική εξάπλωση του κορωνοϊού στα 193 κράτη του παγκόσμιου χάρτη με πάνω από 1,5 δισεκ. ανθρώπων σε καραντίνα
(upd7) Καθολική είναι ανά τον πλανήτη η εξάπλωση του κορωνοϊού, αφού σε μόλις 3 μήνες από την πρώτη του εμφάνιση έχει καταφέρει να διασπαρεί σε όλα τα κράτη του πλανήτη.
Και οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, όπως και τα δύο μη μέλη του (Αγία Έδρα και Παλαιστίνη) έχουν πληγεί και ένα – ένα τα κράτη, αναγκάζονται να εφαρμόσουν πρωτόγνωρα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα για τα κράτη του δυτικού κόσμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση και η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Διεθνώς πάνω από 1,5 δισεκ. άνθρωποι βρίσκονται σε κάποιας μορφής καραντίνα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 378.287 κρούσματα, οι θάνατοι ανέρχονται σε 16.497 ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί ανέρχονται σε 100.958 που αντιστοχιούν στο 26,7% των κρουσμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ και των ΗΠΑ έχει τεθεί σε καραντίνα, καθώς στην Ευρώπη η μια κυβέρνηση μετά την άλλη ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις όχι μόνο στη συνάθροιση των πολιτών αλλά και στην κυκλοφορία τους (με ελάχιστες εξαιρέσεις), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μια στις τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τους πολίτες τους να παραμείνουν στο σπίτι τους.
Εκτιμάται ότι η σχετική εντολή έχει δοθεί σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικάνους στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνια, του Ιλινόις, του Κονέκτικατ, του Οχάιο, της Λουιζιάνα.
Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν η Ιταλία και, όσο προχωρούν οι μέρες και η Ισπανία, ενώ ανησυχία επικρατεί στα υπόλοιπα μέλη της Ευρώπης, που συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά ολοένα και περισσότερα κρούσματα και νεκρούς, ώστε να μην έχουν την τύχη της Wuhan της Ευρώπης, Ιταλίας.
Μάλιστα στη Γερμανία, η κυβέρνηση Merkel – σημειώνεται πως η καγκελάριος τέθηκε σε καραντίνα καθώς ήρθε σε επαφή με γιατρό που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό – αποφάσισε να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων στους δημόσιους χώρους, εκτός και αν ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι ή συγκεντρώνονται σε χώρο εργασίας, με την αστυνομία να είναι έτοιμη να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 378.287.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 16.497 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 100.958 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 6.077 νεκρούς (793 νεκρούς στις 21 Μαρτίου 2020, ρεκόρ θανάτων) και 63.927 κρούσματα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 1.812 και τα κρούσματα σε 23.049.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 2.311 οι θάνατοι και στα 35.136 τα κρούσματα (462 στις 23/3).
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 26.220 και οι νεκροί σε 111.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 111 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 8.961.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 465 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 35.224.
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 674 οι νεκροί  και 16.720 τα κρούσματα.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.093 και 3.270 θάνατοι.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα έφτασαν τους 1.101 και οι νεκροί σε 41.
- Στους 179 οι θάνατοι στην Ολλανδία, έξαρση κρουσμάτων στο Βέλγιο.
- Στους 335 (54 το τελευταίο 24ωρο) οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 6.650 τα κρούσματα.
- Στα 1.682 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 8.234 στην Ελβετία
- Στην Ελλάδα, 624 τα κρούσματα, 17 οι νεκροί.
- 1.236 τα κρούσματα στην Τουρκία και 30 οι θάνατοι, 95 κρούσματα στην Κύπρο και 1 νεκρός.
- Στους 14 οι θάνατοι στην Πορτογαλία και 1.600 τα κρούσματα.
- Με βραδύτερους ρυθμούς εξαπλώνεται ο ιός στην Αφρική.
Image
Σε καραντίνα πάνω από 1,5 δισ άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες

Περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού
Σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 34 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει καραντίνα στους πολίτες τους, μέτρα που αφορούν περισσότερους από 659 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το Ιράκ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα.
Στον κατάλογο θα προστεθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.
Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), ανάμεσά τους το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές.
Οι εκκλήσεις αυτές όμως έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, κυρίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προέβη σε αυστηρές προειδοποιήσεις αφού το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα πάρκα και τις παραλίες.
Τουλάχιστον 10 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ και τη νύκτα.
Αυτό ισχύει στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, τη Σερβία και τη Μαυριτανία.
Στη Σαουδική Αραβία απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 23/3.
Τέλος, κάποιες χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα μεγάλες πόλεις, απαγορεύονται την είσοδο και την έξοδο από αυτές.
Αυτό ισχύει για τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας και τη Νουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν, όπως και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Σε αυτές τις πόλεις ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τρόμος στην  Ιταλία - 651 νεκροί σε μία μέρα


Τους περισσότερους νεκρούς σε όλο τον κόσμο μετρά η Ιταλία, η οποία παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει, βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών να αυξάνεται.
Συνολικά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία έφτασαν τα 63.927 και οι νεκροί τους 6.077, ενώ 7.432άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα.
Ακόμη, 952 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, ενώ σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται πλέον 3.009.
Συνολικά 19.846 άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και για 23.783 περιπτώσεις έχει αποφασιστεί ο κατ΄ οίκον περιορισμός.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 21/3 το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ανερχόταν σε 53.578 και των νεκρών συνολικά σε 4.825, ενώ 6.072 άτομα είχαν ιαθεί.
Στην Λομβαρδία συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται  σε 27.206 και οι νεκροί 3.456, στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 7.555 και οι νεκροί 816, στην περιφέρεια Βένετο τα κρούσματα είναι 5.122 και 169 νεκροί.
Ωστόσο, συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο καταγράφεται μικρός περιορισμός ως προς την αύξηση του αριθμού των θανάτων, αλλά και ως προς το σύνολο των κρουσμάτων.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου, έμπειροι Ρώσοι επιδημιολόγοι έχουν φτάσει στην Ιταλία για να συνδράμουν τις ιταλικές Αρχές.
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ειδικούς, που έχουν ευρεία πρακτική εμπειρία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επιδημιών όπως, η αφρικανική γρίπη των χοίρων, ο άνθρακας, ενώ έχουν λάβει μέρος και στις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού Ebola, ανακοίνωσε  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Image
Φόβος και τρόμος στην Ισπανία: Συνολικά 2.182 νεκροί από τον κορωνοϊό

Οδύνη και μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα νέα στοιχεία για την Ισπανία, που φαίνεται να βαδίζει στα βήματα της Ιταλίας.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 2.182 και τα κρούσματα σε 33.089, με την Ισπανία να καταγράφει  462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει αυξήσει την ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ.
Υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά 15 ακόμη ημέρες, και συγκεκριμένα έως τις 11 Απριλίου.
Σημειώνεται πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στις 14/3.
«Είμαστε σε πόλεμο, τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez.

Γαλλία: 112 θάνατοι σε μία μέρα - 674 συνολικά οι νεκροί

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Γαλλία, η οποία μετρά 674 νεκρούς και 16.720 κρούσματα.
Τουλάχιστον 1.746 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ αναφέρεται πως οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.
«Εξελισσόμαστε γρήγορα προς μια γενικευμένη επιδημία στην επικράτειά μας», υπογράμμισε η γενική διεύθυνση της Υγείας ενημερώνοντας για την κατάσταση, και κάλεσε τους πολίτες «να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες περί περιορισμού και τα μέτρα προστασίας», όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση ελάχιστης απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων.

Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν πρόκειται για άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι ή που συγκεντρώνονται για λόγους εργασίας.
Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται σε 111 και τα κρούσματα σε 26.220.

Βρετανία: O Βρετανός πρωθυπουργός Β. Johnson επέβαλε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τρεις εβδομάδες

Πακέτο αυστηρών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson, σε διάγγελμά του σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου, ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε για ολιγωρία στο θέμα της υιοθέτησης περιορισμών για την αναχαίτιση εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Προειδοποιώντας για την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) ο Johnson στο διάγγελμά του επέβαλε lock down, με απαγόρευση κυκλοφορίας για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων χωρών της Ευρώπης και του κόσμου.
Απαγορεύονται δημόσιες συναθροίσεις, μεγαλύτερες των δύο ατόμων, αλλά και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, ενώ κλείνουν όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη βασικής ανάγκης.
Επιτρέπεται στους Βρετανούς  να βγουν από το σπίτι τους μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις και κατά το δυνατόν μόνο μία φορά την ημέρα:
1. Προμήθειες τροφίμων.
2. Άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα.
3. Ιατρικές επισκέψεις.
4. Φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
5. Κυκλοφορία μόνο ενός ή δύο ατόμων μαζί εκτός σπιτιού.
6. Για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι, ενώ χωρίς περιορισμό για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
7. Κλείνουν όλα τα καταστήματα, γυμναστήρια, εκκλησίες όλων των θρησκειών, αναστέλλονται όλες οι τελετές εκτός των κηδειών, τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά μόνο για άσκηση, όχι για βόλτες.
Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τα μέτρα, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυηση του NHS με 7.500 γιατρούς και νοσηλευτές.
Image

Βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τον επαναπατρισμό χιλιάδων Ευρωπαίων

Βιντεοδιάσκεψη θα έχουν σήμερα Δευτέρα 23/3 οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν το πώς θα οργανωθεί ο επαναπατρισμός εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στη συζήτηση αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ J. Borrell, επισήμανε ότι το τρέχον διάστημα, αυτό που προέχει είναι οι προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας.
Πάντως στη σημερινή συζήτηση - είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 12:00 ώρα Ελλάδας - αναμένεται να συζητηθεί επίσης η σχεδιαζόμενη αποστολή της ΕΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη από το 2011 αλλά τα τελευταία χρόνια παραβιάζεται κατάφωρα από διάφορες δυνάμεις.

ΗΠΑ: Σε καραντίνα περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι

Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση στις  ΗΠΑ, όπου περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν τεθεί σε περιοριστικά μέτρα, καθώς μια στις τρεις Πολιτείες έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Ανάμεσα σε αυτές τις Πολιτείες, είναι αυτή της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνια, του Οχάιο, της Λουιζιάνα, του Ιλινόις, του Κονέκτικατ, κα.
Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 35.224 κρούσματα ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 465.
Την ίδια στιγμή πάντως, το σχέδιο με τα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Trump για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, μπλοκαρίστηκε στο Κογκρέσο, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν πως το σχέδιο αυτό έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chuck Schumer είπε ότι εντός των επόμενων ωρών οι όποιες διαφορές θα ξεπεραστούν και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί.
Image
Ακύρωσε ο Trump τη σύνοδο της G7 του Ιουνίου – Θα γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης

Την ακύρωση της συνόδου κορυφής της G7 που ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον Ιούνιο στο Camp David στις ΗΠΑ αποφάσισε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο πρόεδρος των  ΗΠΑ, Donald Trump.
«Η σύνοδος των ηγετών της G7 που επρόκειτο να φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ τον Ιούνιο στο Καμπ Ντέιβιντ θα γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι για να συνεχιστεί ο «στενός συντονισμός» των επτά κρατών, θα γίνουν κι άλλες βιντεοδιασκέψεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Σε μια πρώτη συζήτηση που έκαναν τη Δευτέρα με αυτόν τον τρόπο - κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο - οι επτά ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να κινητοποιήσουν όλα τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους για να υποστηρίξουν «τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο».
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την  Πέμπτη 19/3  εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν «στενά» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κίνα: Εισαγόμενα και τα 39 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Στους 3.270 οι νεκροί

Εισαγόμενα είναι και τα 39 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Όπως αναφέρεται, η Κίνα κατέγραψε μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 22/3, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες αύξησής τους, την ώρα που η Κίνα λαμβάνει για τον περιορισμό των κρουσμάτων που έρχονται από το εξωτερικό.
Χθες Κυριακή καταγράφηκαν 39 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, από 46 το Σάββατο.
Όλα τους ήταν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.
Ο δήμος του Πεκίνου επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων που φθάνουν στην πρωτεύουσα: από σήμερα 23/3, οι διεθνείς πτήσεις θα εκτρέπονται σε άλλες πόλεις, όπου οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις.
Το Πεκίνο κατέγραψε 10 νέα κρούσματα χθες, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας σήμερα, από 13 προχθές Σάββατο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που έφθασαν από το εξωτερικό έφθασε στο υψηλότερό του επίπεδο (21) την 18η Μαρτίου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που «εισήχθησαν» στην Κίνα αυξήθηκε στα 314 μέχρι τώρα.
Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ως χθες, το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης ανερχόταν σε 81.093 στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο απολογισμός των νεκρών από την πανδημία στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τους 3.270, αυξημένος κατά εννέα από την προηγουμένη.

Νότια Κορέα: Στα 64 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο

Τον χαμηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε χθες Κυριακή 22/3 η Νότια Κορέα.
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα 23/3 ότι κατέγραψαν τον χαμηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό από την κορύφωση της εξάπλωσής του, την 29η Φεβρουαρίου.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) έκαναν λόγο σήμερα για 64 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 8.961.
Ο απολογισμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 αυξήθηκε στους 110 νεκρούς, καθώς άλλος ένας ασθενής υπέκυψε.
Επί 12 ημέρες, η Νότια Κορέα καταγράφει περί τα 100 ή λιγότερα νέα κρούσματα, από 909 που είχε καταγράψει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στον αντίποδα, 257 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν σε απομόνωση, σύμφωνα με τα KCDC. Στη Νότια Κορέα υπήρξαν περισσότεροι ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν απ’ ό,τι νέα κρούσματα για πρώτη φορά τη 13η Μαρτίου, μετά την επιβεβαίωση του αρχικού κρούσματος, την 20ή Ιανουαρίου.

Ιαπωνία: Αναπόφευκτη η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο

Είναι «σαφές» πως οι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο, εκτίμησε το στέλεχος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Ian Chesterman.
To ίδιο ανέφερε το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Dick Pound, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανακοίνωση αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2020 για το 2021, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία.
Περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο, θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2020, πρόσθεσε ο Dick Pound.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, μάλιστα, έστειλε μια επιστολή στους αθλητές, εξηγώντας την απόφασή του.
«Γνωρίζω πως αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση αφήνει αναπάντητα πολλά από τα ερωτήματά σας» γράφει ο Bach
«Γνωρίζω επίσης ότι αυτή η λογική προσέγγιση ίσως δεν ταιριάζει με τα συναισθήματα πολλών από εσάς» προσέθεσε.
Τη θέση ότι η απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο «μπορεί να γίνει αναπόφευκτη εάν η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά τρόπο που καθιστά ανέφικτο να γίνει η διοργάνωση υπό ασφαλείς συνθήκες» διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 22/3 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανέφερε ότι εντείνει τους «σχεδιασμούς» της για κάθε «σενάριο» όσον αφορά τους αγώνες στο Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής τους, καθώς ο κορωνοϊός δεν σταματά να εξαπλώνεται.

Λιβύη

Η Ανατολική Λιβύη θα επιβάλει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας για δέκα ημέρες, αρχής γενομένης από μεθαύριο Τετάρτη 25/3, στην προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αν και φάρμακα θα μπορούν να παραδίδονται μέσω τηλεφώνου αν χρειαστεί, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Ζιμπάμπουε

Ο ένας από τους δύο ασθενείς που έχουν επισήμως προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη Ζιμπάμπουε, ένας άνδρας 30 ετών, πέθανε λόγω των συνεπειών του Covid-19 στην πρωτεύουσα Χαράρε, ανέφερε σήμερα 23 Μαρτίου η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ο ασθενής αυτός είχε επιστρέψει στις 9 Μαρτίου στη χώρα του μέσω του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), έπειτα από τη διαμονή του στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa κήρυξε την περασμένη εβδομάδα «πανδημία εθνικής καταστροφής» και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων στη χώρα.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική κατέγραψε σήμερα μια απότομη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στα 402, από λιγότερα από 50 μόλις πριν από μία εβδομάδα, και πλέον ο στρατός ετοιμάζεται να αναπτυχθεί σε κάθε μια από τις εννέα περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Την απότομη αύξηση των κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Zweli Mkhize.
Ο πρόεδρος της χώρας, Cyril Ramaphosa, έχει κηρύξει κατάσταση εθνικής καταστροφής και επέβαλε μέτρα, όπως η απαγόρευση ταξιδιών, και μέτρα καραντίνας, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Νότια Αφρική επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της στις 5 Μαρτίου και οι αναλυτές αναμένουν πως ο Ramaphosa θα ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του στη χώρα των 58 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αίγυπτος

Εν τω μεταξύ, τη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού στις 24 από τις 27 διοικητικές περιφέρειες της Αιγύπτου, επιβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, με τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο να είναι μέχρι τώρα 327 και οι νεκροί 14.

Νέα μέτρα από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κατά του κορωνοϊού

Νέα μέτρα λαμβάνουν από σήμερα Δευτέρα 23/3 η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Αυστραλία άρχισε να κλείνει τις παμπ, τα κλαμπ, αλλά και τους χώρους θρησκευτικής λατρείας από σήμερα 23/3 μετά την αύξηση που καταγράφηκε στα κρούσματα κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, στην Αυστραλία έχουν επιβεβαιωθεί 1.676 κρούσματα και 7 θάνατοι.
Εν τω μεταξύ στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού περνά και η Νέα Ζηλανδία.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εντός των επόμενων 48 ωρών θα κλείσουν όλες οι μη κρίσιμες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα γραφεία.
Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, τα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και οι κινηματογραφικές αίθουσες θα παραμείνουν κλειστά ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης