Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε διαφορετικές πλατφόρμες οι αιτήσεις για εργοδότες και εργαζόμενους για τα 800 ευρώ-Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις

tags :
Σε διαφορετικές πλατφόρμες οι αιτήσεις για εργοδότες και εργαζόμενους για τα 800 ευρώ-Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις
Τα μέτρα στήριξης αφορούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ
Σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες για εργοδότες (ΕΡΓΑΝΗ) που ανοίγει σήμερα, και για τους εργαζόμενους (supportemployees.yeka.gr στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου),  θα υποβάλλουν δηλώσεις εκατέρωθεν οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ώστε να τύχουν των ευεργετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως προβλέπουν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν σήμερα στο ΦΕΚ.
Τα μέτρα στήριξης αφορούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).
Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αναφέρονται σε δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο: Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr  θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την διαδικασία αυτή καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την απόφαση για τις επιχειρήσεις:
1.  Οι επιχειρήσεις-εργοδότες α)των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων ή β) που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται:
-στην περίπτωση α) να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αρ. πρωτ.12998/232/23-3-2020  ΚΥΑ «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19»
i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες  από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
             ii) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση
             ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή       
            Δημόσιας Αρχής,
            iii) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
iv) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων,  είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
-στη δε περίπτωση β) να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αρ. πρωτ.12998/232/23-3-2020  ΚΥΑ «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19»
i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
ii) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
iii) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση,
μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων,  είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
- Όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
II.  Οι υπόχρεοι της περίπτωσης Ι υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, όπως ορίζεται στην με αρ. πρωτ.12998/232/23-3-2020  ΚΥΑ «Μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19».
Άρθρο δεύτερο
Συμπληρώνεται με τα ακόλουθα έντυπα το παράρτημα της αρ. πρωτ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄3520/19-9-2019) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως εξής:
Προστίθεται «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων  αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19».
 

Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών1 των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχήςοπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΑΕΔ



ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ



ΥΠΗΡΕΣΙΑ Σ.ΕΠ.Ε.



ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ



ΑΡ. ΠΡΩΤ.:



ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ



A. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΝΑΙ



ΟΧΙ



Α.Μ.Ε.



ΕΠΩΝΥΜΙΑ ή

ΕΠΩΝΥΜΟ



ΟΝΟΜΑ



ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ



ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ



ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ

ΚΩΔΙΚΟΣ               



ΟΝΟΜΑΣΙΑ



ΑΦΜ



ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΚΩΔΙΚΟΣ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ



ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ




































Γ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΛΩΣΗΣ

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/19862, με την παρούσα ΔΗΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ότι, η ΚΥΡΙΑ επιχειρηματική δραστηριότητά μου σύμφωνα με τα κατωτέρω (ΚΑΔ) έχει ανασταλεί:

Από Δημόσια Αρχή  

Από ημερομηνία

*Μισθώνω ακίνητο/-α:

Στοιχεία εκμισθωτή/-ων:

Όνομα:                    

Επίθετο:

ΑΦΜ εκμισθωτή/-ων:

Διεύθυνση ακινήτου:













                                           ή

Πλήττομαι σημαντικά





ΚΑΔ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ





ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ



Με την υποβολή της παρούσας παρέχω σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 & 9 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων ΕΕ/679/2016 και την ισχύουσα νομοθεσία τη ρητή συγκατάθεσή μου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αποδέχομαι τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των προσωπικών μου δεδομένων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο/Η ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

































Μέτρα για τους εργαζόμενους


Τα μέτρα στήριξης αφορούν τους κάτωθι εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:
α) εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης της περ. α) της υποπαρ.2Α, του εντέκατου άρθρου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ .
β) εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1.Οι δικαιούχοι των περιπτώσεων α) και β) του άρθρου 1 υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως το συνημμένο παράρτημα, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).  
2. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διασφάλιση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις επεξεργασίες που θεσπίζονται με την παρούσα, λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης