Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Εθισμένες στη Fed οι αγορές - Η θεραπεία θα αποδειχθεί χειρότερη από τον κορωνοϊό

tags :
Rabobank: Εθισμένες στη Fed οι αγορές - Η θεραπεία θα αποδειχθεί χειρότερη από τον κορωνοϊό
Μπορεί να αμφισβητηθεί ο στόχος της λειτουργίας της αγοράς, αν η Fed γίνει και πάλι ένας σημαντικός παίκτης;
Παρόλο που ο Powell εξακολουθούσε να διστάζει να αποκαλέσει τα νέα μέτρα που έλαβε η Fed ως ποσοτική χαλάρωση την περασμένη εβδομάδα, η FOMC επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν όρια στις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Η αύξηση του αρχικού στόχου των 500 δισ. δολαρίων ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς η Fed αγόρασε ήδη πάνω από 300 δισ. δολάρια μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά την επανεκκίνηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, η FOMC δεν έκανε τον κόπο να θέσει νέο στόχο, αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η Rabobank.
Αντ 'αυτού, θα αγοράσει ομόλογα "στα ποσά που απαιτούνται για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής".
Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Μπορεί να αμφισβητηθεί ο στόχος της λειτουργίας της αγοράς, αν η Fed γίνει και πάλι ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά για να διατηρήσει τη λειτουργία της.
Ωστόσο, αυξάνοντας την παρουσία της, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω έκδοση τίτλων από το αμερικανικό δημόσιο, προκειμένου να καλυφθεί η χρηματοδότηση της αντίδρασης της κυβέρνησης στην κρίση.
Και δεν θα σταματήσει εκεί.
Όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, εξακολουθούν να λείπουν κάποια ακρωνύμια - εργαλεία που η FOMC θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με στόχο το εταιρικό χρέος και τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενώ αυτό θα ανακουφίσει αναμφισβήτητα το άγχος στην αγορά στο εγγύς μέλλον, παραμένει να δούμε ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των προγραμμάτων, αναφέρει η Rabobank.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Fed παρέχει τώρα τα backstops για τα πάντα, εκτός από τον δείκτη Dow Jones, τον αγαπημένου του Προέδρου Trump.
Ο κίνδυνος είναι ότι αυτά τα μέτρα πολιτικής είναι εξίσου εθιστικά με τα οπιοειδή και ότι η θεραπεία αποδεικνύεται χειρότερη από την ασθένεια.
Έτσι, οι αγορές μετοχών παραμένουν στο έλεος των δημοσιονομικών πολιτικών.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αγωνίζονται να διαμορφώσουν την επόμενη πολιτική τους με τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αφού η Γερουσία απέρριψε το πακέτο διάσωσης, οι συνομιλίες μεταξύ του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας McConnell, του αρχηγού της μειοψηφίας της Γερουσίας Schumer και της διοίκησης του Trump είχαν μικρή πρόοδο.
Ενώ διακυβεύεται πάρα πολύ και για τα δύο μέρη να μην επιτευχθεί συμβιβασμός, η καθυστέρηση σίγουρα δεν βοηθάει.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Trump εξακολουθεί να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μορφή lockdown στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να εντείνουν τα μέτρα τους.
Αφού η Ιταλία επέβαλε απαγόρευση σε όλη τη χώρα, οι Κάτω Χώρες αύξησαν επίσης τα μέτρα περιορισμού τους.
Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Johnson θα καθορίσει τους όρους του lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες.
Κανείς δεν αρνειται τις οικονομικές απώλειες του lockdown και έτσι διαμορφώνονται και οι ευρωπαϊκές δημοσιονομικές αντιδράσεις.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Merkel είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την Ιταλία, η οποία σήμερα είναι η πλέον πληγείσα από την εστία του ιού.
Η Ιταλία είχε ήδη προτείνει την από κοινού έκδοση ομολόγων για την αύξηση των απαιτούμενων πόρων για τις δημοσιονομικές πολιτικές στην πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης